skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wonen in de geur van gerst en hop: welkom in brouwersstadje Ravenstein

“Burgemeester én bierbrouwer” staat er in het Ravensteinse bevolkingsregister 1870-1880 achter de naam van Reinier van Claarenbeek. Dat beroepen werden gecombineerd, is zeker geen uitzondering. Maar dat juist deze twee elkaar in Ravenstein vinden, is wel kenmerkend. Want lange tijd is Ravenstein een echt bierbrouwersstadje.


Bierbrouwers in Brabant, begin vorige eeuw (foto

De vader van Reinier is ook al bierbrouwer en schepen, dus de geur van gerst en hop is vertrouwd. Dan woont deze familie ook nog op de hoek van de Brouwerijstraat in een groot huis met dienstboden en brouwersknechten. Reinier van Claarenbeek zou overigens bijna een halve eeuw burgemeester blijven. Als één van de bierbrouwers, want er zijn er meerdere. Een korte verkenning.

De oudste brouwerij – De Roemer – (hier rechts op de foto) gaat terug naar de zeventiende eeuw, waar Cornelis van Berchum aan de Marktstraat zijn bier brouwt. Zijn zoon Antonie neemt het bedrijf in 1659 over, en na zijn overlijden in 1682, zet zijn vrouw het bedrijf voort. Tot 1705, dan houdt het bedrijf op te bestaan.

Ick drinck fraai het buycjen rond

In de Nieuwstraat start in de loop van de 17de eeuw brouwerij Den Ancker (een ancker is een inhoudsmaat van 39 liter, gebruikt bij het brouwen). Rond 1650 tot 1772 brouwen verschillende generaties van de familie Maes op die plek bier. Het Sint Barbaragilde uit Ravenstein bezit een schildje, dat toen door de toenmalige brouwer Thomas Maes, in 1651 is geschonken aan het gilde. Daarop staat:

"Ick creech in dese jaer

en wacht se in het andere weer

doch of het dan niet wesen kond

so drinck ick fraai het buycjen rond"

Na de familie Maes verandert de brouwerij een aantal keer van eigenaar en begint in 1813 J. H. Niehuis ook een mouterij. Gehuisvest aan de Nieuwstraat 2 in Ravenstein, het enige pand in het stadje met een trapgevel. Luiken aan de onderkant van het huis (nu nog steeds aanwezig, zoals op de foto hier links) geven toegang tot de bierkelder.  

De derde brouwerij van Ravenstein komt op naam van de familie Van Claarenbeek. Aan de Brouwerijstraat gaat deze familie in 1777 van start. De familie brouwt er bier tot 1885. Burgemeester Reinier van Claarenbeek is de laatste brouwer van de familie en doet het bedrijf in 1892 van de hand. De brouwerij blijft in bedrijf tot 1917.

In het huis De Moriaan – aan de Kolonel Wilsstraat – zit aan het begin van de 18de eeuw een paar jaar een brouwerij. Verder is er De Gerstaar, de brouwerij aan de Walstraat 46. In 1896 vraagt Gerardus Johannes Franciscus van den Oever, leerlooier en burgemeester van Huisseling en Neerloon, vergunning aan voor het oprichten van een bierbrouwerij aan de Walstraat in Ravenstein. Zijn zoon Alard van den Oever heeft de dagelijkse leiding over bierbrouwerij en maar als hij overlijdt in 1931 betekent dat ook het einde van de brouwerij.

Uit eigen vaatje tappen

Frans Kuijpers is in de vorige eeuw in Ravenstein niet alleen bekend als brouwmeester maar ook als eigenaar van een café aan de Parallelweg (‘Prelweg’), nu gelegen de plek in de bocht van de Stationssingel. Daar tapt hij zijn eigen gebrouwen bier. Dan is er ook nog Oranjeboom, in het pand Nieuwstraat 6-8, waar enige tijd een brouwerij is gevestigd. Overigens is het een gebouw met veel mogelijkheden want in de 20e eeuw is een protestantse school, een postkantoor en een kruidenier gevestigd.  

Inmiddels stroomt het bier waar het niet gaan kan en zijn ondernemers volop bezig bierbrouwerijen nieuw leven te blazen, in Ravenstein maar ook in dorpen erom heen. 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen