skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Woonoord Donzel

Deze foto is gemaakt in 1965 in het Woonoord Donzel waar Nell van der Hoeven kleuterjuf was. Samen met een collega runde zij daar de Molukse school. De meeste bewoners kwamen van de Kei-eilanden, een 700 km boven Ambon. Voorheen was Donzel een politieopleidingschool.

Foto: MHM/Collectie Van der Sloot-van der Hoeven, Objectnummer F 99.8238Haar aanspreeknaam was, zoals toen nog gebruikelijk was, juffrouw Van der Hoeven. Zeven jaar is zij hoofd geweest van deze bijzondere school in Nistelrode. Nog steeds heeft zij contact met enkele kleuters uit die tijd. Ze hebben een heel goede opleiding gevolgd en menigeen heeft het tot en met de universiteit afgerond. Molukkers zijn heel goed geïntegreerd in Nederland.

Je had in die tijd een beheerder die het Woonoord bestuurde. Als hij soms een dagje vrij had of vakantie, dan had ik de eer hem te vervangen. Men noemde zo’n persoon “reizend beheerder”. Ik mocht drie jaar lang deze taak vervullen in verschillende provincies van Nederland. Na de maatregelingen van minister Marga Klompé moest ik een andere baan zoeken.

Toen mevrouw Klompé minister werd, pakte zij de Molukse problematiek drastisch aan. Woonoorden moesten verdwijnen, men diende te integreren, iets wat in de jaren daarvoor juist tegengehouden was. Er werden vervolgens woonwijken gebouwd in het hele land. Ook in Nistelrode is zo’n wijk waar veel Molukkers (met name Keiezen) wonen. Woonoord Donzel was over het algemeen een rooms-katoliek woonoord, doordat op de Kei-eilanden traditioneel velen katholiek waren. Op het woonoord woonde pater Vliegen, een persoonlijkheid. Hij bepaalde in die tijd hoe en wat er gebeurde op Donzel. Daarnaast had je de kampoudste waarmee overleg plaats vond.

In Utrecht heeft lang het Museum Maluku gestaan. Dit hebben de Molukkers gekregen van de Staat, als verzoenend gebaar na alles wat er mis was gegaan in de decennia daarvoor. Na de opheffing van het museum in 2013 worden de collecties inmiddels beheerd door de Stichting Moluks Historisch Museum. Woonoord Donzel is nu een golfbaan. 

Reacties (4)

kerestina rahajaan zei op 9 oktober 2016 om 15:24
weet u misschien de namen van de kinderen van toen?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2016 om 09:39
Hallo Kerestina, wij weten die namen niet maar mogelijk dat Jo of anderen ons verder kunnen helpen? We zijn heel benieuwd!
Willy van der Burgt zei op 16 augustus 2020 om 21:48
Emiel Kadmeroeboen heeft bij mij in de Klas gezeten en Johannes Betaubun of Betauboen zat volgens mij een klas hoger.
Ria van Zutphen zei op 22 maart 2021 om 17:25
Kerestina misschien kan je contact opnemen met Jozua Irijanan op Facebook die kan jou misschien wel in contact brengen met de ouderen die deze jongens en meisjes kennen. Of misschien leeft juffrouw van de Hoeven de vrouw van de schrijver van dit stuk nog wel. Het is tenslotte een foto uit 1965 waarvan de leeftijd van de kinderen nu ongeveer tussen 65 en 60 jaar moet liggen! Het zou natuurlijk wel leuk zijn als deze mooie foto voorzien zou kunnen worden van namen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
Lint