skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Zandzakken op de zomerkade

Een jaar of 13 zal ik zijn geweest toen mijn vader zijn eerste tractor kocht. Het was een Hermann Lanz van 12 pk. Voordien werd het werk bij ons op het fruitteeltbedrijf altijd met het paard Linie uitgevoerd. Apetrots vertelde ik tegen eenieder die het maar wilde horen dat wij nu een tractor hadden. Helaas stond onze Hermann Lanz nog wel in de showroom van de dealer.

De HeLA, de traktor van Maarten Helmich

Met de fiets overbrugde ik in recordtijd de 8 kilometer tussen ons huis en de dealer om daar onze HeLa, de naam die in verchroomde letters op de zijkant van het motorblok was gelast, te bekijken, erop te gaan zitten en er de typische tractorgeluiden bij te maken. Ik ben zeker een uur in de showroom geweest om de trekker goed te kunnen bestuderen.

Op de dag van aflevering had ik schone kleren aangetrokken: mijn vader had beloofd dat ik er een stukje mee mocht rijden en mezelf had ik afgesproken dat de tractor er zolang mogelijk als nieuw uit zou moeten zien. Heel erg vond ik het dat vriendjes en buren niet konden zien dat ik de tractor  kon besturen.

Het hoge water in het voorjaar eind vijftiger jaren bracht daar een onverwacht, en voor mij zeer welkome verandering in. De dagen voor Pinksteren had het langdurig en veel geregend. De uiterwaarden, waar toen al koeien graasden, dreigden onder water te lopen. Iedereen met een tractor werd opgeroepen om zandzakken naar de zomerkade te rijden. Daar stonden ploegen met mensen om de zandzakken dakpansgewijs boven op de kade te stapelen. Mijn vader koppelde de wagen achter de tractor en met mij op het spatbord reden we naar de winterdijk waar we zandzakken zouden gaan laden. Met een volle wagen reden we de uiterwaarden in richting zomerkade.

Nieuwe zandzakken voor het hoog water, gebracht met de tractor

Mijn vader, sterk als een beer, hielp met lossen en gaf aanwijzingen aan de mensen die de zandzakken weg moesten leggen. Op die plek op dat moment brak het ultieme moment voor mij aan: ik mocht het stuur van hem overnemen om de tractor telkens een klein stukje te verplaatsen, vastbesloten het stuur niet meer uit handen te geven. Voelde mij de koning te rijk toen ik de tractor ook weer mocht besturen om een nieuwe lading zandzakken te halen. Later hoorde ik dat wij tot ver na middernacht, dus op de eerste Pinksterdag  hadden gewerkt.

Al die gelukzaamheid werd enkele weken later in één klap teniet gedaan. Onze buurman had een nieuwe motor gekocht. Een Jawa. Op het plaatje op de stuurkolom stonden de technische gegevens van de motor onder anderen het aantal pk’s  van de Jawa : 18 pk. Dat kan niet, dat moeten andere pk’s zijn veronderstelde ik. ’s Avonds aan tafel zag mijn vader  meteen dat er iets met mij aan de hand was. Inderdaad, mijn veronderstelling was helemaal juist: dat waren motor pk’s en die worden heel anders berekend, vertelde hij met veel overtuiging.  Een grotere geruststelling had ik me toen niet voor kunnen stellen.

 

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 september 2016 om 23:56
Als je een verhaal inzend moet je invullen waar het verhaal zich afspeelt. Toch kan ik als ik dit verhaal lees vanuit de grote verhalenbank dat nergens terug vinden. Nog in het verhaal. Nog in de tags. Ik vind dit een tekortkoming voor de beeldvorming bij het lezen.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 15 september 2016 om 09:29
Gerard, inderdaad proberen we altijd de verhalen aan een plaats te koppelen. Dit verhaal is echter een geval apart: het deed mee aan de verhalenwedstrijd die we in oktober 2011 hebben georganiseerd met als onderwerp "water". Dat de plaatsnaam ontbreekt, komt doordat het zich eigenlijk aan de "verkeerde" kant van de Maas, de Gelderse namelijk, heeft afgespeeld. Maar we vonden het toen te mooi om niet mee te laten doen aan de wedstrijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen