skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Zeldzaam geval: twee gezinnen, vier huwelijken

Achter elk verhaal zit vaak weer een ander verhaal. Het voorval uit bijgaand krantenbericht is een feestelijk verhaal waarin een redelijke zeldzame gebeurtenis beschreven wordt. Het gebeurde vroeger wel vaker dat twee of soms zelfs drie kinderen uit één gezin huwden met kinderen uit een ander gezin, maar vier kinderen dat kwam niet vaak voor.

Drie dochters en een zoon van het gezin Boomaerts uit Rijsbergen huwden in 1899, 1900 en 1903 (2x) met drie zonen en een dochter van het gezin Rombouts uit Rijsbergen. Een feestelijke gebeurtenis, die twee laatste huwelijken op 13 januari 1903. Maar wanneer de gezinnen nader worden bekeken dan komt toch ook een keerzijde van het feestelijke verhaal boven water.

Bron: Het nieuws van den dag : kleine courant, 13 nov. 1902
Bron: Het nieuws van den dag : kleine courant, 13 nov. 1902

De familie Boomaerts

Vader Cornelis Boomaerts huwde in 1865 met moeder Cornelia van der Sanden. Cornelis was boer en woonde in de omgeving van de Overasebaan/Kruispad in Rijsbergen. Zoals bij heel veel echtparen in die tijd kwamen al vrij snel hun eerste kinderen. Binnen zeven jaar was het gezin al vijf kinderen rijk. Maar bij de volgende vier kinderen sloeg het noodlot toe in dit gezin. De volgende twee kinderen worden maar net drie maanden oud en werden gevolgd door een levenloos geboren kind. Het volgende kind overleed weer binnen drie maanden na haar geboorte. Het tiende kind van dit gezin werd gelukkig niet getroffen door vroegtijdig overlijden, maar de twee kinderen daarna weer wel. Eentje daarvan werd levenloos geboren en het volgende en tevens laatste van de twaalf kinderen overleed binnen zes maanden na zijn geboorte. Alsof dit nog niet voldoende was, overleed enkele jaren later (jaar 1886) hun vierde kind op 15-jarige leeftijd, waarna een paar jaar later (in 1889) de vader van dit gezin op 58-jarige leeftijd overleed en moeder achterbleef met haar vijf kinderen. Alsof het gezin nog niet voldoende was getroffen, overleed een van deze vijf kinderen in 1897 op 25-jarige leeftijd, nog voordat er maar één kind was getrouwd. Het gezin had dus twaalf kinderen gekregen, waarvan er uiteindelijk maar vier hebben kunnen trouwen.

De huwelijken van haar vier kinderen zullen voor moeder een vrolijke gebeurtenissen geweest zijn, maar tijdens die huwelijken gingen waarschijnlijk haar gedachten ook uit naar haar andere acht kinderen én haar man, waarvan zij tijdens haar leven vroegtijdig afscheid had moeten nemen.

Bron: De Volksvriend, 4 dec. 1902
Bron: De Volksvriend, 4 dec. 1902

De familie Rombouts

Ook bij het gezin van Antonie Rombouts was het niet allemaal feest. Vader Antonie Rombouts huwde in 1857 met moeder Maria Frijters. Ook Antonie Rombouts was boer. Eerst aan de Schriekenweg en later aan het Kruispad te Rijsbergen. Het leed begon al meteen bij hun eerste kind dat levenloos werd geboren. Vervolgens overleed hun derde kind toen het acht jaar oud was. Er volgen nog 4 kinderen waarvan de laatste in 1867 werd geboren. Alles leek weer voor de wind te gaan totdat in 1873 moeder op 45-jarige leeftijd overleed en vader achterbleef met zijn vijf jonge kinderen. Vader was niet in staat om dat zelf allemaal te trekken. Én zorgen dat er brood op de plank kwam én voor de kinderen te zorgen, dat ging in die tijd absoluut niet. Vader hertrouwde dan ook vrij snel met Elisabeth Adriaansen en samen kregen ze nog één kind welk kind later met één van de leden van gezin Boomaerts trouwde.

Tussen de families Rombouts en Boomaerts moet het wel goed gezeten hebben! Hoeveel meer huwelijken hadden ze onderling niet kunnen sluiten als er niet zoveel kinderen voortijdig overleden waren!

Wil je meer weten over de families en hun kinderen? Lees dan hier het genealogische overzicht

Twan van Duijnhoven
Secretaris Heemkundekring De Drie Heerlijkheden

Lees ook

De families De Kort en Bertens vestigen wereldrecord bruiloft-houden
24 kinderen in één gezin
Een dubbele 'kruisbestuiving' en zoetigheid in een Bie-jen-familie

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.