skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Zes generaties Dokter Immens

Vroeger kende men twee soorten dokters: de medicine dokter en de chirurgijn. De medicine dokter had aan de universiteit gestudeerd en de chirurgijn, hij hanteerde het mes en de zaag!

In de zeventiende eeuw was het beroep van chirurgijn nauw verbonden met dat van barbier. Henri Immens uit Antwerpen en zijn zoon François in Namen, de verste voorouders van de geneesheren Immens, deden naast scheren en knippen ook aderlaten. Als de verschillende lichaamssappen (gal, bloed en slijm) uit balans waren, dan sneed de barbier een ader aan en liet lichaamsvocht wegvloeien. De medicine dokter hield zich bezig met de interne geneeskunde en adviseerde de chirurgijn.

Een praktijkgeval in Hilvarenbeek

De hulp van chirurgijn Frans Immens werd ingeroepen bij Johanna Lambrechts, de weduwe van Cees Damen uit Hilvarenbeek. Ze had koorts, ook wel galkoorts genoemd, en zij had stekende pijn in haar zijde. De chirurgijn schreef een medicijn voor. Maar de problemen werden erger en ten einde raad werd de hulp ingeroepen van de medicine docter Ruwel uit Tilburg, maar zijn hulp kwam te laat. Was de chirurgijn Frans Immens in zijn handelwijze buiten zijn boekje gegaan?

Het geval van Johanna Lambrechts speelde in 1822 en de familie van de patiënt daagde Frans voor het gerecht. De rechtbank van eerste aanleg in Eindhoven, veroordeelde hem voor onbevoegd uitoefenen van de inwendige geneeskunde. Hij kreeg een boete van vijfentwintig gulden en moest ook de kosten van het geding betalen.

Geneeskunde was een van de drie studies die universiteiten in die tijd aanboden, naast rechten en theologie. Men vond dat het handwerk van de heelkunde niet thuishoorde op de universiteit. Docter Ruwel was wel een medicine dokter.

Frans Immens leerde het chirurgijnsvak van zijn, in Tilburg geboren, vader Francis. In 1807 solliciteerde hij in Sint-Michielsgestel naar de functie van dorpsgeneesheer en hij werd aangenomen. De gemeentelijke geneesheer moest in die tijd zorg verlenen aan de arme en behoeftige inwoners. Hij kreeg daarvoor een jaarlijkse vergoeding van tachtig gulden. Veertien jaar zou hij er blijven, daarna vertrok hij naar Hilvarenbeek-Diessen om daar ook als dorpsgeneesheer in dienst te treden, hij ging er tweehonderd gulden verdienen!

H.F.J. Immens. Arts van 1874-1902
H.F.J. Immens. Arts van 1874-1902

Zijn oudste zoon Hendrik werd ook heel- en vroedmeester en trad in 1835 als dorpsdokter in dienst van de gemeente Sint-Michielsgestel. Het was voor doktoren een moeilijke tijd. Er heerste een cholerapandemie, waarvan men ook niet goed wist hoe die te bestrijden. Maar Hendrik was niet alleen chirurgijn, hij was ook politiek actief. Van 1846 tot 1850 was hij zelfs burgemeester in het dorp. Maar de pandemie noodzaakte hem die functie neer te leggen. Hij zou tot aan zijn dood in 1871 dokter blijven en werd toen opgevolgd door zijn zoon Hein, die wel een universitaire opleiding als geneesheer genoten had. Hein was daarmee een van de eerste geneesheren in Noord Brabant die een universitaire graad behaalde. Hij overleed in 1902 en had geen opvolger.

Over de cholera schreef de dichter Hasebroek bij de 2de uitbraak in 1848:

Wie zijt ge, o onbekende
En ongewenste gast,
Die, waar ik de ogen wende,
Mij overal verrast?
Richt ik naar het veld mijn schreden,
Ik zie u dreigend staan,
En wil ik stadwaarts treden,
Uw aangezicht grijnst mij aan.

De zes generaties Immens werden geconfronteerd met pandemieën: de pest, cholera, pokken en influenza. De wetenschappelijke vooruitgang in de 19de eeuw heeft het doktersvak veel vooruitgang verschaft. Geneesheren worden uiteindelijk allemaal universitair opgeleid.

Ruim tweehonderd jaar geleden overleed Johanna Lambrechts, met de hedendaagse kennis was haar wellicht een langer leven beschoren.

Sjef van Hulten, Zes generaties DOKTER IMMENS. De geschiedenis van barbier tot geneesheer verhelderd, wordt uitgegeven in eigen beheer en kost € 14,75 (excl. verzendkosten)
Meer informatie is te vinden op www.dokterimmens.nl.

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2021 om 10:00
Imposant verhaal, Sjef! Mooi inzichtelijk gemaakt hoe die ontwikkeling in geneeskunst is gegaan (en extra blij dat het inmiddels anders is ingericht ;)

Veel dank voor het delen!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 maart 2021 om 12:22
In een artikel in het blad Quest genaamd ; " Help de dokter komt " zitten twee fragmentjes waarin museum 'De Dorpsdokter' te Hilvarenbeek wordt vernoemd .
Fragment =1= "...... in museum De Dorpsdokter in het Brabantse Hilvarenbeek. Daar hebben vrijwilligers werkelijk ontelbaar veel voorwerpen bijeengebracht uit de praktijk van dokters, apothekers, drogisten en vroedvrouwen uit het verleden ".
Fragment =2= "Skelet in de spreekkamer
Piet Stams, geboren in Boxtel in 1851, zouden we nu een draaideurcrimineel noemen. Hij werd vele malen veroordeeld voor mishandeling, diefstal, belediging en meer. Toen hij in 1912 ernstig ziek werd wist huisarts Jan Bloemen ook wel dat de man geen geld had om een behandeling te betalen. Daar had Stams zelf wel een oplossing voor. Hij stelde voor in natura te betalen en daarmee bedoelde hij zichzelf. Na zijn dood mocht de dokter zijn skelet hebben. En zo geschiedde. In 1914 overleed Stams. Zijn gebeente werd uitgekookt en vervolgens overgebracht naar de praktijk van Bloemen waar het tot halverwege de jaren 40 [ ook als Bloemens zoon het heeft overgenomen ] zou blijven staan in de spreekkamer. Inmiddels staat het geraamte als eyecatcher in de entreehal van museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Het is in de loop der jaren wel een beetje ingezakt en hier en daar wat gerepareerd. Maar het is nog steeds de echte Piet Stams".
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 maart 2021 om 20:13
Ja Marilou, een tikkeltje luguber is het wel . Had de plaats Hilvarenbeek maar als Tag bijgevoegd dan had ik het verhaal zelf gevonden. Maar goed dat je me er alsnog naar toeverwijst.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2021 om 08:52
Haha, subtiele hint Gerard ;) Hilvarenbeek is inmiddels aan het rijtje toegevoegd! En hou ons alsjeblief altijd op de hoogte van deze verhalen. Luguber, of iets minder spannend: het is altijd de moeite waard om verder te vertellen. Dank daarvoor!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen