skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Zo gaan de wieken

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 23 april 2020
bijgewerkt op 15 februari 2023
Een modderig zandpad leidt hier tot wat eens een trotse molen was, ongetwijfeld met een hoge kap en grote draaiende wieken. Of ‘de Zwaluw’ hier al lang zo gemankeerd in het landschap stond of dat deze foto juist nét nadat de molen buiten bedrijf werd gesteld is genomen, dát is ons onbekend.

De oude molen 'De Zwaluw', Esch (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1629-000556)
De oude molen 'De Zwaluw', Esch (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1629-000556)

Vergroot je het plaatje (dat kan via deze link), dan is wel iets te zien van wat zich binnen in de romp afspeelt; je ziet een stapel grote zakken met daarnaast een man. Wie hij was en wat hij doet...? Bovendien onderscheiden we links, bij de boom, nog drie kinderen. Kun jij ons meer vertellen?

Kijk naar Toen

Welke verhalen gaan schuil achter deze foto en de Essche molen? Weet jij bijvoorbeeld wanneer dit kiekje gemaakt kan zijn; wie hier leefden en werkten of hoe de molen zijn wieken verloor? We horen graag van je. Alle verhalen zijn welkom! Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (6)

Rob Gruntjes zei op 30 april 2020 om 18:56
Deze molen is inmiddels een woonhuis en wij zijn de trotse bewoners.

Ik weet dat de molen in de jaren 20 zijn wieken heeft verloren en daarna als graanopslagplaats heeft gediend.
In het boekje "van Bacchus tot bierpompfeest - oude prentbriefkaarten van esch" zijn enkele foto's te zien waar de wieken er nog op zitten.

Ik vind het leuk om meer verhalen te horen over onze molen en oude foto's te zien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 mei 2020 om 14:10
Jee Rob, wat hebben jullie dan een prachtige woonplek!

Als je hier klikt, zie je nog meer foto's: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&q=molen&page=1&reverse=0&fq%5B%5D=search_s_plaats:%22Esch%22

Ik begrijp dat jullie met extra belangstelling uitkijken naar meer verhalen over deze molen. Mogelijk lezen hier mensen deze vraag en weten zij meer over de historie? Of over voormalige bewoners? Wie praat Rob en ons bij? We horen het graag!
Jan Verhoeven (per mail) zei op 11 mei 2020 om 12:27
NAAR AANLEIDING VAN DE FOTO VAN DE MOLEN IN DE MEIERIJ VAN
29 APRIL 2020:

De wieken zijn er, volgens mijn vader (molenaar Leo Verhoeven), in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgehaald en naar Duitsland getransporteerd.

Of mijn vader de man op de foto is, kan ik niet (goed) zien. Hij is inmiddels overleden, dus het hem vragen is helaas niet mogelijk. Hij heeft omstreeks 1950 de molen gekocht van de vorige molenaar Kees Fick.
John Verhoeven (telefonisch) zei op 28 mei 2020 om 12:11
John nam telefonisch contact met op en vertelde het volgende:

Volgens hem waren de wieken er voor de oorlog al af. Hij kent de molen in ieder geval niet met wieken en is van '63. De foto zal van voor die tijd zijn; de heg die erop te zien is, herkent hij bijvoorbeeld niet.

John is een broer van Jan (zie vorige reactie) en opgegroeid bij de molen. Zelf was hij ook molenaar, net als zijn vader en diens vader. De molen was nog in bedrijf, maar werkte niet op windkracht, maar op een motor. Deze stond in het gebouwtje ernaast. In de jaren '30 had je boekjes 'de Molenaar' waarin stond beschreven hoe molens draaiden op motoren en zelfs op stoommachines.

Toen Johns vader de molen kocht, heeft hij alles eruit gehaald. Het enige wat er nog in zat was een lier om zakken en dergelijke omhoog te trekken. Die gingen dan bovenin de molen naar binnen door een luik. Bovenin de molen werd koren in de kafmolen gescheiden van onkruid en dergelijke; dat viel dan naar beneden.

Vanuit de wijde omgeving kwamen mensen met hun koren naar vader om dit te laten drogen en verwerken. Dat was altijd een hele drukke periode. Later kwam er subsidie op mais en vervingen veel boeren hun koren voor mais.
Victor van Brunschot zei op 12 februari 2023 om 11:16
Ik heb een beschrijving over de geschiedenis van de molen. Mijn moeder, Jet Fick, heeft hier gewoond, als dochter van de molenaar.
Met mijn vader heb ik in 2000 m.b.v. een artikel uit 1990 van het Brabants Dagblad, een beschrijving gemaakt voor Eschweb, destijds de website van de lokale omroep Loesch.
Dit is aangevuld met een paar foto's uit ons familiearchief. Ik weet niet hoe ik dat aan kan leveren, maar hoor het graag.

N.B.
Mijn vader heeft verteld dat de wieken als geheel, tijdens een storm van de molen zijn gevlogen en terecht kwamen tussen de postelstraat en de essche stroom, ongeveer waar nu de basisschool staat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 februari 2023 om 09:40
Hallo Victor, wat leuk dat je hier reageert. We zijn heel benieuwd naar het artikel. Zou je het willen mailen naar insturen@bhic.nl?

Alvast bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen