skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Zwanenburg

Paul Spapens
vertelde op 10 december 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
"De jongens van de hobbyclub" is een van de bekendste boeken van Leonard de Vries (1919-2002). Het boek kwam uit in 1947. De Vries schreef het toen hij zat ondergedoken in landgoed Zwanenburg in Dinther.

Zijn ouders, broers en zussen zijn allemaal door de Duitsers vermoord. Dat De Vries het vege lijf wist te redden is een van de talrijke historische voorvallen in Zwanenburg.

Dit schitterende huis is het enige dat nog over is van de zes versterkte huizen die Dinther eens rijk was.Huis en landgoed liggen in het beekdal van de rivier de Aa.

Zwanenburg stamt uit de 14e eeuw. Ruim zes eeuwen geleden werd een stenen kamer gebouwd. Alleen kerken en kastelen waren vroeger uit steen opgetrokken. Een deel van het huidige huis is van rond 1500. De boerderij is in 1860 gebouwd.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 14 maart 2007

Reacties (6)

Rien de Groot. Best. zei op 4 december 2011 om 15:05
31 November 2004 maakte ik een fietstocht vanuit Best, met het doel kasteel Zwanenburg te bezoeken,op de kaart was mijn oog al dikwijls op ,,Zwanenburg” gevallen.
Ik ben er zover ik kon erom heen gefietst, want jammer genoeg kon ik het niet van dichtbij bekijken, maar lees nu er de geschiedenis van.
Op weg er naar toe, passeerde ik de restanten van de Kilsdonker Windmolen, waarover ik bij dat artikel mijn verhaal plaats !
Ps. Dag Paul, dat ik na het lezen van je boek, hier ook aantref. Ook hebben we al contact gehad, met de St. Janstros in 2009
Leo Heistek zei op 16 december 2013 om 13:38
Ik ben zo vrij geweest de informatie over kasteel Zwanenburg op een website over Leonard de Vries te plaatsen.
http://www.therenfrews.com/leonard-de-vries
U maakt gewag van in de oorlog ongekomen broers en zussen. Ik heb daarover nooit informatie kunnen vinden. Heeft U een betrouwbare bron?
Vriendelijke groeten, Leo Heistek,
leo@therenfrews.com
Ria van Zutphen
Ria van Zutphen zei op 19 maart 2021 om 14:46
De boerderij die omstreeks 1860 aan het huis gebouwd werd, werd gehuurd door de familie Van Zutphen die van het Middegaal in Veghel kwamen. Jan van Zutphen werd daar geboren en heeft daar samen met zijn moeder en broers geboerd want hun vader overleed vrij jong. Wat ik gehoord heb, was dat het hele drassige moeilijke grond om te boeren. En de rivier de Aa die daar achter hun huis liep, overstroomde vaak. Dat kan ook wel kloppen want de Aa werd pas gekanaliseerd rond 1930. Een jaar of 15 geleden ben ik en mijn man Albert van Zutphen wel eens naar het landgoed gegaan met de fiets op monumentendag in de veronderstelling dat de eigenaar ons het huis en dan specifiek de boerderij wel zou laten zien. Maar nee de heer Bouwdijk Bastiaanse gaf ons geen toesemming om in de boererij te kijken. Helaas is het daar bij gebleven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2021 om 19:31
Ah wat jammer, Ria, ik kan me voorstellen dat je dat graag had willen bekijken. Want die familie Van Zutphen ligt mogelijk in de lijn van je man, begrijp ik dat goed?
riavanzutphen zei op 20 maart 2021 om 21:15
Ja dat klopt! Jan van Zutphen was de opa van mijn overleden man Albert van Zutphen. Dus zijn overgrootvader was huurder rond 1860 van de boerderij die vast tegen huize Zwanenburg werd aangebouwd’
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2021 om 08:53
Ja, dan kan ik me voorstellen dat je interesse extra wordt gevoed! Hopelijk komt het nog een keer van een bezoek waarbij je meer van het pand kunt zien...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen