skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Ontdek de Citadel

Niet alleen de archieven die we er beheren, maar ook onze prachtige Citadel zelf vráágt gewoon om ontdekt te worden. Dat kan op verschillende manieren, die we op deze pagina voor je verzamelen:

 

Rondwandeling via smartphone

Ontdek de Citadel met René Bastiaanse, de geschiedenis van een 17e-eeuwse dwangburcht in een wandeling van twintig minuten.

Veel Bosschenaren en toeristen passeren dagelijks de Citadel aan de Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch, op de fiets, te voet en zelfs per boot. Toch blijkt dat ze het prachtige gebouw waar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in gehuisvest is vaak niet kennen. Het BHIC heeft daarom een gratis historische buitenwandeling gemaakt (via een app) voor iedereen die interesse heeft in de historie van de Citadel.

Via de app van izi.TRAVEL neemt tv-wandelaar René Bastiaanse je mee en vertelt over de geschiedenis en de functie van dit prachtige gebouw en zijn omgeving. De wandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Installeer de app
Je kunt deze gratis wandeling eenvoudig downloaden. Wat heb je nodig? Een smartphone of tablet/iPad en een goede internetverbinding. Je kunt de izi.TRAVEL-app downloaden via de Apple Store, Google Play Store (Android) of de Windows Phone Store. Zet je GPS/locatie aan. Na de installatie zoek je op ‘bastiaanse’. Ook via de QR-code hieronder kom je meteen bij de wandeling. Tip: je kunt de wandeling vóór je bezoek downloaden, zodat je tijdens het wandelen niet meer online hoeft te zijn om hem te kunnen gebruiken.

Download de gratis app

Tijdens openingstijden ben je bij het BHIC altijd welkom voor meer informatie als je vragen hebt. We hopen dat je zult genieten van de buitenwandeling en van de mooie omgeving.

 

 

 

3D-model in Sketchup en Google Earth

SketchUp is een computerprogramma waarmee in 3D kan worden getekend. Het is mogelijk om met behulp van SketchUp gebouwen te tekenen en deze gebouwen te tonen in Google Earth als driedimensionale objecten.

Gebruiker Fons V. tekende in SketchUp verschillende Bossche monumenten, zoals de Sint-Jan en het Kruithuis, maar ook de Citadel! Hieronder kun je zijn 3D-model bekijken door op de afbeelding te klikken. Bekijk en download het model van de Citadel op SketchUp voor Google Earth, of bekijk andere modellen van Fons.

 

Animatie over geschiedenis Citadel

Misschien ken je de Citadel in Den Bosch omdat je wel eens onderzoek bij ons komt doen. Of mogelijk fiets of wandel je alleen maar langs dit voormalig fort. Hoe je de Citadel ook kent, lang niet iedereen weet hoe dit bouwwerk nu juist op deze plek terecht is gekomen. Of dat er mensen vast hebben gezeten, om maar iets te noemen. Stagiair Max Klabbers maakte daarom deze animatie over de geschiedenis van de Citadel. Lees verder >>

 

Geocaching: schatzoeken op de Citadel

Geocaching is een schatzoekspel in de echte wereld, gebruik makend van GPS-ontvangers en/of smartphones. Deelnemers navigeren naar specifieke GPS-coördinaten en proberen daar de geocache (schat) te vinden die op die locatie is verstopt.

Ook op de Citadel ligt een cache verstopt! De cache is geen initiatief van het BHIC zelf, maar van enthousiaste bezoekers van de studiezaal: "Doordat wij geïntereseerd raakten in genealogie en stamboomonderzoek aan het doen waren kwamen we terecht op deze mooie locatie. Inmiddels hebben we hier veel uren doorgebracht en leek het ons leuk om deze locatie en de functie van het BHIC verder onder de aandacht te brengen door middel van geocaching."

Ook een poging wagen deze schat te vinden? Hier de beschrijving van de cache. Succes!