skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Plan je bezoek

Onze studiezaal is tijdelijk gesloten! Lees hoe je archieven kunt raadplegen

Dus jij bent van plan naar het BHIC te komen? Mooi! Hier vind je onze adresgegevens en openingstijden. Om je bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het handig dat je het volgende weet:

Jas, tas en auto

Bij de receptie in de hal houden we bij wie er allemaal in huis is dus wandel daar als eerste even langs. Kom je voor de eerste keer naar het BHIC, dan zorgen onze collega’s van de receptie dat je wordt ingeschreven en een bezoekerspasje krijgt (behalve als je komt voor een bouwtekening, dan is een bezoekerspasje/nummer niet nodig). Ook vertellen zij meer over praktische zaken. Je jas mag namelijk in de garderobe; je tas in een van de – gratis – kluisjes.

We zitten op loopafstand (15 minuten) van het NS station, maar kom je met de auto, dan heeft het BHIC een eigen parkeerterrein en munten hiervoor zijn voor één euro te koop bij de receptie (da’s handig want parkeren in de binnenstad is stukken duurder). Minder goed ter been? Wij hebben speciale parkeerplaatsen voor mindervaliden. Je vindt ze als je langs ons reguliere parkeerterrein rijdt, door de poort en dan op het binnenterrein direct aan de rechterkant. Word je afgezet, dan mag de auto/taxi doorrijden tot voor de deur van ons hoofdgebouw.

Verschillende buslijnen vertrekken vanaf het station richting de Citadel maar het dichtst bijzijnde busstation Zuid-Willemsvaart is nog wel 7 minuten lopen. Check voor actuele reisinformatie 9292.nl.

Voor een schappelijk prijsje kun je in ons BHIC-café warme drank, frisdrank, koek en snoep uit een automaat halen. Maar let op: er zijn geen broodjes. Geen nood, want binnen 10 minuten loopafstand zijn er genoeg horecavoorzieningen in de Bossche binnenstad waar je wat kunt gaan eten. Maar je mag natuurlijk ook altijd je eigen broodjes in ons BHIC-café opeten.

Eén klik of één mailtje en meteen aan de slag

Als je onderzoek wilt doen in het BHIC dan is het voordeel van reserveren van archiefstukken dat je bij je bezoek aan onze studiezaal meteen je onderzoek kunt starten. Je bent er dan zeker van dat dit stuk op een bepaalde dag niet door een ander geraadpleegd wordt. En dat reserveren gaat heel eenvoudig. Als je een archiefstuk op onze website hebt gevonden en je wilt het inzien dan kan je via het aanvraagicoontje - dat helemaal rechts staat - het betreffende stuk voor een bepaalde dag reserveren. In het aanvraagvenster vul je alle gegevens in. Je krijgt daarna een standaard bevestigingsmail dat het stuk (of de stukken) op de aangegeven dag in de studiezaal voor je klaarligt ter inzage. (Je kunt ook mailen naar aanvragen@bhic.nl als je nog geen bezoekersnummer hebt: dan krijg je dat bij je eerste bezoek aan onze studiezaal.

Maar natuurlijk kun je de stukken ook op de dag van je bezoek zelf ter plekke aanvragen.

Oók belangrijk

Neem je je eigen laptop mee? Prima, onze studiezaaltafels zijn uitgerust met aansluitingen hiervoor. Ook kun je via 'BHIC-gast' gebruikmaken van wifi. Mocht je gescande akten willen downloaden dan is het handig om een USB-stick mee te nemen. Wil je foto’s maken van (openbare) originelen, doe dat dan zonder flits; dan hebben andere bezoekers er geen last van. Het (laten) maken van kopieën van archiefstukken (uitgezonderd bouwtekeningen) is gratis. En o ja, laat je pen maar thuis; in het archief werken we liever met potlood (dat heeft met de kwetsbaarheid van originelen te maken). En vergeet niet: heb je vragen of opmerkingen, stel deze dan aan een van de collega’s in de studiezaal. Zij zullen je graag verder helpen.

Onze Citadel

En mocht je even geen archiefonderzoek willen doen, neem dan eens de tijd om van ons gebouw te genieten. Zoek een plekje op een van onze loungebanken of haal een frisse neus op ons mooie terrein. Tip: Wil je meer weten over de geschiedenis van onze 17e-eeuwse dwangburcht, download dan de gratis izi.TRAVEL app.

Graag tot gauw!

 

Animatie over het BHIC

Sommige mensen kennen het BHIC van hun stamboomonderzoek, anderen weer omdat ze op zoek zijn naar oude foto's van hun woonplaats. Over de verschillende functies van het BHIC maakte Tycho Levels van HAS Hogeschool een animatie. Lees verder >>