skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Podcast: Afleveringen

Dwaal mee door onze depots, op zoek naar de mooiste verhalen van vroeger. Met in iedere aflevering naast vaste rubrieken ook het vervolgverhaal over de onopgeloste moord op Marietje Kessels in 1900. Doe je oortjes in, of zet je koptelefoon op... en druk op play en dwaal mee!

Aflevering 13: Help, een vrouw als burgemeester!

vanaf 6 maart 2023

Haar man Jan Smulders is al 18 jaar burgemeester van de Beerzen als hij in 1944 wordt opgepakt door de Duitsers en in het voorjaar van 1945 in een kamp overlijdt. Zijn weduwe, moeder van vier jonge kinderen, schrijft koningin Wilhelmina een sollicitatiebrief, en wordt benoemd. Maar daarvoor moest ze wel 14 mannelijke tegenkandidaten verslaan. Onder hen ook haar zwager. Hoe Truus Smulders-Belien in 1946 de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland werd, en zowel liefkozend Moeder van de Beerzen als tegelijkertijd als lastig portret wordt gezien, hoor je in deze podcast. Met als gast: Ina Adema, Commissaris van de Koning, over hoe het nu zit met vrouwen in het openbaar bestuur.

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 13

 


 

Aflevering 12: De vergeten ramp: de watersnood in Brabant

30 januari 2023

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 veroorzaakt een zware storm in combinatie met springtij een watersnoodramp die grote delen van het zuidwesten van ons land onder water zet. Het water overspoelt ook uitgestrekte stukken van West-Brabant. Van de ruim 1800 slachtoffers vielen er zo’n 254 in onze provincie. In deze podcast belichten we de Brabantse kant van de grootste natuurramp sinds tijden.

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 12

 


 

Special: Het sprookje van de Efteling dat nooit uitkwam

2 januari 2023

Het was een droom van Chriet Titulaer: het populariseren van sterrenkunde en de ruimtevaart. De stichting Cosmocenter, opgericht in 1982, moest komen tot dit 'educatief-recreatief project'. Maar ondanks de grote inspanning van Pieter van Vollenhoven en Dries van Agt mislukt het project faliekant. Het enige wat overblijft, is een omvangrijk archief. En dat ligt in onze depots.

Meer over deze special en de bijbehorende bonus

 


 

Aflevering 11: Van pepernoten tot kerstkransjes: fijne feestdagenpodcast

5 december 2022

Een podcast op maandag 5 december; dan moet Sinterklaas vast een speciale plek innemen (en dat doet ie ook ;). Dat plus nog veel meer nostalgie rond de feestdagen.

 Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 11

 


 

Aflevering 10: Van Fez naar Veghel: gastarbeiders in Brabant

7 november 2022

Werken bij Mars in Veghel of Jansen de Wit in Schijndel: in de jaren zestig kwamen de eerste 'knappe mannen met donkerkrul haar' naar Brabant. Deze gastarbeiders uit onder meer Marokko, Turkije en Italie kregen een warm welkom en voelden zich winnaar, vertelt expert Nadia Bouras. Hoe het kwam dat dit gevoel omsloeg, hoor je in deze aflevering. En meer over een zeldzame foto', handgeschreven taalcursus en Duits dienstmeisje.

 Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 10

 


 

Aflevering 9: Ach en wee! Over de eerste ramptoerist en andere ellende

3 oktober 2022

Tijdens deze Maand van de Geschiedenis zoemen we in op rampen van allerlei soorten en maten, en vanuit verschillende ooghoeken: van de allereerste ramptoerist, tot de gevolgen van hoog water of de sporen die doortrekkende legers in onze provincie achterlieten.

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 9

 


 

Special: Brabantse dorpsfilms

5 september 2022

Mien met de krullers nog in het haar, of kleine Ad met zijn broertje: ze staan allemaal op de film. De cameramensen van zakenman Johan Adolfs trokken halverwege de vorige eeuw met een Volkswagenbusje door Brabant en filmden het leven van alledag. Zit je klaar? Dan zetten we de film nú aan.

Meer over deze special

Bekijk alle Brabantse dorpsfilms op de kaart

 


 

Special: Van Velodrome tot Vuelta

15 augustus 2022

De tweede etappe van de Vuelta vertrekt zaterdag 20 augustus vanaf onze eigen Citadel; de Spaanse Ronde is één van de drie grootste wielerrondes van de wereld. Wielersport zit in de haarvaten van de historie van Brabant en met deze speciale podcast duiken we in die geschiedenis. We graven verdwenen velodromes op, luisteren naar de indrukwekkende verhalen van karakteristieke coureurs en spreken onder andere met Stef Clement en winnaar van Tour én Vuelta: Joop Zoetemelk.

Meer over deze special

Ga naar het thema Koersen op karakter

 


 

Aflevering 8: Het is vakantie!

18 juli 2022

Schrijver Wim Daniëls duikt in de geschiedenis van onze zomervakantie maar vertelt over zijn eerste keer, achterop een oranjekleurige Zundapp (en hij geeft gesigneerde exemplaren van zijn boek weg! Luister onze podcast voor meer info). Verder meer over weinig verhullende reclamemateriaal, een bijzonder zomerkamp in Eindhoven en opzienbarende ontwikkelingen in de moordzaak Marietje Kessels.

 Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 8

 


 

Aflevering 7: Gegroet Eerwaarde

20 juni 2022

Natuurlijk tref je de pastoor in de kerk; of je daar nu wordt gedoopt of wordt begraven. Maar in de vorige eeuw zit hij óók in het bestuur van je sportclub of bepaalt of jij wel een lening krijgt bij de Boerenleenbank. Of te wel: meneer pastoor is in de 20ste eeuw geruime tijd altijd aanwezig in je leven. In deze podcast gaan we terug naar de tijd van meneer pastoor.

 Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 7

 


 

Aflevering 6: Van huis en haard verdreven

15 mei 2022

Het is een eeuwenoud onderwerp dat jammer genoeg nog altijd actueel blijft: mensen op de vlucht. Brabanders die in de 18de eeuw naar Frankrijk gaan; Belgen die hier aan de Eerste Wereldoorlog proberen te ontsnappen; de actuele stroom van ontheemde mensen.

 Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 6

 


 

Aflevering 5: Hoe waor ut vruger

19 april 2022

Is ons worstenbroodje wel zo Brabants? Weet jij nog wat rommelpotten is? Of hoe serieus ziet het politieonderzoek naar de moord op Marietje Kessels eruit? Dat en nog veel meer in deze kersverse podcast over tradities en volkscultuur.

 Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 5

 


 

Aflevering 4: Vrouwen die hun mannetje staan

15 maart 2022

Maart: de maand van Internationale Vrouwendag maar vooral een mooi moment om een stem en een gezicht te geven aan de vrouwen uit onze archiefstukken. Want die zijn veel minder aanwezig dan de mannen met  eervolle beroepen en gewichtige posities... Maar zijn vrouwen daardoor minder belangrijk? (spoiler alert: nee!)

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 4

 


 

Aflevering 3: Ik bemin U!

14 februari 2022

Valentijnsdag! Van smachtende liefdesoproepen uit vervlogen tijden tot een massale trouwerij; je vindt heel veel liefde in deze podcast. Dat, plus een bijzondere tekening van Jan van Speijk tot het onderzoek naar Marietje Kessels.

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 3

 


 

Aflevering 2: Gezondheid!

20 januari 2022

Van opgesloten worden in een kooi als behandeling voor zinneloosheid tot een rij ontblote bovenlijven in Boekel; in deze aflevering duiken we in de "zorgelijke" kant van Brabant. Dat plus de munten van Marggraff (bekend van Brand in het Landhuis).

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 2

 


 

Aflevering 1: De donkere kant van Brabant

16 december 2021

Van het Geheim Register van Ontslagen Gevangenen tot fietsendiefstal tijdens de Tweede Wereldoorlog; in deze aflevering gaan we op zoek naar de rafelrandjes van onze provincie. In deze donkere maand duiken wij in die donkere kant van Brabant.

Bekijk het archief- en bonusmateriaal bij aflevering 1

 


 

Aflevering 0: Het Geheugen van Brabant - trailer

Het Brabants Historisch Informatie Centrum is hét centrum voor geschiedenis en genealogie van Noord-Brabant. Met talloze mooie foto's, films en archieven komt geschiedenis tot leven. Nu ook om naar te luisteren!