skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Bonus

Wil je nog meer horen? Dat kan! Je leest, ziet en hoort het hier in onze bonus.

Aflevering 10: BONUS Alles begint met de liefde voor geschiedenis

Nadia Bouras, universitair docent geschiedenis en expert op het gebied van migratie en integratie van Marokkanen in Nederland, wist al heel jong: geschiedenis, dat zou haar studie worden. Over de liefde voor de historie, het belang van vertellen van verhalen en verrassend onderzoek dat je je eigen beeld laat bijstellen. Luister hier naar haar bevlogen verhaal.

Aflevering 9: Ach en wee! Over de eerste ramptoerist en andere ellende

Historicus Henk Buijks vraagt zich af waarom er in 1676 opeens zoveel mensen overlijden in het Maasland. Gelukkig praat één van de pastoors in z'n begraafboek hem bij.

Aflevering 8: Het is vakantie!

"Clovis had gewoon thuis moeten blijven. Dan hadden we nu naar Gallië op vakantie gekund." Taalkundige Wim Daniëls legt uit waarom Frankrijk een stomme naam is voor dit land. En hoe het komt dat Nederlanders in de vorige eeuw geen tent opzetten zónder speciale kampeercursus te hebben gevolgd.

Aflevering 7: Gegroet Eerwaarde

“Echtparen worden opgeroepen het zo veel en zo vaak mogelijk te doen als ze zin hebben. Nou ja, als híj zin heeft, want de vrouw is de man onderdanig in alles.” René Bastiaanse vertelt over zijn proefschrift over de katholieke huwelijksmoraal.

Aflevering 6: Van huis en haard verdreven

Johannes Conradus de Kock uit Heusden is de enige Nederlander die door de guillotine omkomt. Maar waarom moest zijn kop rollen? En hoe komt het dat we zo weinig weten van deze man die aan de grondslag heeft gestaan voor het moderne Nederland? Tijd voor een ontmoeting. Historicus Joost Rosendaal stelt De Kock aan ons voor.

Aflevering 5: Hoe waor ut vruuger - over tradities

Ineke Strouken, foto Suus Heersema

Enkele jaren geleden laaide de hoogoplopende discussie over Zwarte Piet zo hoog op dat Ineke Strouken, destijds directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, daardoor diep werd geraakt. Ook in haar persoonlijke leven. In deze bonus vertelt zij hierover.

Aflevering 4: Vrouwen die hun mannetje staan:

foto Tilt

Tijdelijk verblijf

Schrijfster Vrouwkje Tuinman vertelt over haar archiefonderzoek om meer te weten te komen over de mysterieuze dood van drie Eindhovense broertjes. En hoe je daar dan weer een boek van maakt.

Aflevering 3: Ik bemin U!

De trouwlustige eenbenige fascist

Vier keer treedt Alfred Haighton in het huwelijk waarvan drie maal met een vrouw met één been. Wie is deze curieuze man die de dubieuze titel ‘financier van het fascisme’ draagt?

Lees hier zijn verhaal. En... luister hier naar het interview met Mark Traa over deze man - en zijn contactadvertenties:

Aflevering 2: Gezondheid!

De kleurenfoto van Marietje Kessels

“Een uit de hand gelopen hobby”, omschrijft collega Emiel zijn vrijetijdsbesteding om historische foto’s van kleur te voorzien, met een lach. Op de website van Emiel vind je hier uiteenlopende voorbeelden van.

Op ons verzoek voorzag Emiel de foto van Marietje Kessels van kleur, aan de hand van het signalement dat in de kranten stond toen het meisje nog vermist werd.

 

Hier vertelt Emiel hoe hij dat aanpakt:

 

Aflevering 1: De donkere kant van Brabant

Benieuwd wie onze brieven weer tot leven brengen? Maak hier kennis met Iris, Jikke, Floris en Noah van de Koningstheateracademie, vier jonge theatermakers in opleiding.

Iris, Jikke, Floris en Noah 

Ze storten zich vol overgave op onze soms eeuwenoude brieven... Wat deze studenten zelf hebben met deze ouderwetsche post, of juist niet, dat hoor je allemaal hier als ze meer vertellen over zichzelf: