skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Ontmoet de makers!

Benieuwd naar de gezichten achter de stemmen die je hoort? Ze stellen zich hier aan je voor...

Als historisch verslaggever stuit Marilou Nillesen (rechts naast collega Anton) op de prachtigste verhalen; van de Brabantse James Bond tot de Belgische mevrouw die ons friet leert eten. Dergelijke verhalen zijn nu niet alleen om te lezen op onze site, maar nu ook om naar te luisteren! Vanuit verschillende invalshoeken krijg je een inkijkje in een archief. En je leert verschillende collega's kennen...

Want naast Marilou is Anton Schuttelaars één van de vaste stemmen van Het Geheugen van Brabant. Anton werkt als applicatiebeheerder en is als historicus geïnteresseerd in uiteenlopende onderwerpen, vooral in de late middeleeuwen en vroeg modernetijd: van militairen in het Staatse leger tot grafzerken in Brabantse kerken, van kloosterlingen tot Franse émigrés.

Ook Margot America zul je geregeld tegenkomen. Deze communicatie-coördinator en ‘nieuwsjunk’ is gek op mooie vondsten en de verhalen daarachter; een oud gedicht over een verbroken liefde, een doodsbriefje waarbij je de tragiek nog voelt. Zij is de geluksvogel die voor de podcast op zoek gaat naar mooie aanwinsten.

Dan nu plaats voor Christian van der Ven, archivaris bij het BHIC, docent bij de Archiefschool, onderzoeker, LEGO-bouwer en nog veel meer (zoals fotomodel naast Jennifer Hoffman). Hier hoor je hem vooral terug als rechercheur in onze archieven, op zoek naar (c)old cases die de gemoederen ook na vele jaren nog altijd bezighouden. Centrale vraag is telkens: wat leren de archieven ons hierover?

En gaat het over foto's of films, dan praat Mathilde Min je bij. Mathilde is onze beeldredacteur, en werkt veel aan onze kersverse film- en fototak: BrabantinBeelden. Ze laat zich graag verwonderen door de kleine en grote verhalen uit ons eigen Brabantse verleden en de herinneringen die ze bij kijkers oproepen.

Maak ook zeker kennis met onze stemmen achter de archiefstukken die je hoort! Verschillende talenten van de Koningstheateracademie in Den Bosch. Waaronder tweedejaars student Melle Lingerak. Dat het theater zou worden, weet hij al bijna zijn hele leven. Naast cabaret heeft hij een grote passie voor muziek en acteren. Ook heeft hij een onverklaarbare voorliefde voor geschiedenis, wat in zijn achterhoofd dus ook altijd zijn plan B is geweest. Nu dat plan B niet meer nodig blijkt te zijn verwerkt hij deze voorliefde graag in het theater dat hij maakt. En dat al het bovenstaande samen kan komen in het maken van deze podcast, vind Melle heerlijk. 

Sophie van den Berg is een enthousiaste 2e-jaars cabaretstudent aan de Koningstheateracademie. Haar passie is het maken van theater en creatief bezig zijn. Ze vult haar vrije tijd met het maken van kunst- en knutsel projecten. Ook het vertellen van verhalen is een passie. Ze vindt geschiedenis en “onbekende” verhalen intrigerend en inspirerend. En vindt het daarom geweldig om stemmen uit het verleden te mogen vertolken en brengt graag de geschiedenis tot leven.

En inmiddels afgestudeerd zijn de volgende drie, te beginnen met Floris Molenaar.  die zich vooral bezighoudt met de strubbelingen die het dagelijks leven met zich mee brengt. Hij probeert dit inzichtelijk te maken voor zijn publiek. Zoals Dr. Alan Grant in Jurassic Park zei: sommige mensen worden astronoom, anderen worden astronaut. Floris wilde ooit geschiedenis studeren, maar kwam erachter dat hij vooral de geschiedenis wilde meemaken.

Iris Schröder doet onderzoek naar de zin van het leven, en probeert haar eigen leven te verklaren aan de hand van verhalen over andermans levens. Toen ze hiervoor Liberal Arts and Sciences studeerde in Utrecht kwam ze er per ongeluk achter dat ze een diepe liefde voor geschiedenis en de oorsprong van de mens heeft. Het liefst zou ze op het podium de verhalen vertellen van mensen die dat zelf niet (meer) kunnen.

Noah Oelderik studeert ook aan koningstheateracademie en doet daar onderzoek naar hoe hij met alle passie de verschillende kanten van het bestaan kan laten zien in de vorm van conference en lied. Hij is al afgestudeerd als pianotechnicus en heeft mede door deze instrumenten altijd een fascinatie gehad voor het oude. Ook heeft hij samen met twee vrienden een podcast gehad (‘Echtpraat’) waarin persoonlijk onderwerpen en 'n vrije vorm van gesprek centraal stonden.

Jikke Schepers houdt zich momenteel vooral bezig met het bespreken en bezingen van het thema liefde, in de breedste zin van het woord. Ze kwam er tijdens het eerste semester van haar studie future planet studies achter dat ze liever vertelt en luistert dan dat ze leest. Dus ze hoopt met deze podcast de Brabantse archieven toegankelijk en leuk te maken voor iedereen die hetzelfde in elkaar steekt.

Naar Podcast Het geheugen van Brabant