skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Vrouwen Buiten Zicht

In deze zesdelige podcast onderzoeken zes historici de rol van vrouwen in alledaagse criminaliteit in oorlogstijd. Aan de hand van persoonlijke verhalen duiken we het criminele verleden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in. Deze podcastreeks is een samenwerking tussen het BHIC en studenten Geschiedenis & Actualiteit van de Radboud Universiteit.
 Dion Merkelbag en Sterre Schlink 

 

Aflevering 1

Vluchtelingen en vreemdgaan gedurende de Eerste Wereldoorlog

Historici Sterre Schlink en Dion Merkelbag bespreken het verhaal van een Belgische soldaat en zijn vrouw die gedurende de Eerste Wereldoorlog allebei in kampen in Nederland zitten. Wat moet je doen als je vrouw wordt beschuldigd van vreemdgaan door haar eigen zus terwijl jij niet fysiek bij haar kan zijn om de situatie op te lossen? En wat betekent een anonieme brief vol beschuldigingen voor je relatie? Je komt erachter in deze aflevering.

Luister hier naar aflevering 1

 


 

Aflevering 2

Drie meisjes die opgroeien voor galg en rad

Historici Tygo Zuidervaart en Marieke de Klein bespreken het verhaal van drie meisjes die vanwege hun slechte levensomstandigheden genoodzaakt waren om te stelen. Hoe had de Eerste Wereldoorlog effect op hun situatie? En wat deden ze in 1917 met criminele meisjes? Je komt erachter in deze aflevering.

Luister hier naar aflevering 2

 

Marieke de Klein en Tygo Zuidervaart

 


 

Aflevering 3

Een nachtmerrie in de Brabantse akkers

Historici Maaike van der Linden en Stef Roovers nemen je in deze aflevering mee terug naar een zedenzaak uit 1917. Zij vertellen het verhaal van Johanna, een jonge vrouw uit Lieshout die iets afschuwelijks overkwam. Wat is haar verhaal? Hoe zag een zedenzaak eruit in 1917? En verschilden de seksuele normen tussen mannen en vrouwen?

Luister hier naar aflevering 3

 


 

Aflevering 4

Jong meisje leidt winkeliers om de tuin

Historici Stef Roovers en Maaike van der Linden nemen je mee naar de allereerste maanden van de bezetting. Een jong meisje lichtte in juni en juli 1940 verschillende winkeliers op door zich voor te doen als dienstmeisje. Waarom deed zij dit? Had de bezetting invloed op de alledaagse criminaliteit? Je hoort het in deze aflevering.

Luister hier naar aflevering 4

 

 Stef Roovers en Maaike van der Linden

 


 

Aflevering 5

Het geheim op zolder

Historici Marieke de Klein en Tygo Zuidervaart duiken in deze aflevering in het verhaal van Kaatje. Een doodnormale huisvrouw uit Oss, die halverwege de Tweede Wereldoorlog wordt geconfronteerd met een lastige situatie. De economische toestand valt tegen, veel producten zijn schaars en de bonnen zijn te mager. Hoe gaat zij hier mee om? Waarom blijft haar broertje elke dag naar de zolder van haar schuurtje sluipen in het midden van de nacht? En wat zegt dit nou eigenlijk over hoe normale mensen die economische omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog ervoeren?

Luister hier naar aflevering 5

 


 

Aflevering 6

Vrouwen en abortus

In deze laatste aflevering staat een heftig onderwerp centraal, namelijk abortus. Historici Dion Merkelbag en Sterre Schlink duiken de archieven in en bespreken drie abortuszaken. Van een moeder die dood in haar woonkamer wordt gevonden tot een jonge Utrechtse vrouw die zich voordoet als verpleegster. Wie waren deze vrouwen en welke rollen vervulden zij?

Luister hier naar aflevering 6