skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Nieuws en activiteiten

29 / 4 / 2024

Nieuwe Queer Stadswandelingen in Tilburg!

Meld je hier aan voor 20 juni (max. 20 pers.)

Meld je hier aan voor 6 juni (max. 20 pers.)

Op zondag 5 mei en donderdag 6 juni organiseert Martin Luttikholt een queer stadswandeling langs vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren '70/'80 in Tilburg. Deelnemers leren zo over hun stad en het LHBTI-leven van de generatie van hun ouders en grootouders. Waar gingen die uit als ze homo of lesbienne waren? Op welke plekken kom je de queergeschiedenis tegen in Tilburg?

Aanmelden voor 6 juni kan nog hier.

Aanmelden voor 20 juni kan nog hier.

Deelname is gratis.

 

23 / 4 / 2024

Derde en Vierde Queer Stadswandeling in Tilburg

Foto: Gemeente Tilburg / Margo van de Pas 

Al eerder berichtten we over de queer stadswandelingen in Tilburg. Ervaringdeskundige Martin Luttikholt neemt je mee naar de vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren 70/80. Waar kom je de queergeschiedenis tegen in Tilburg? De wandeling wordt mede georganiseerd door Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving. De wandelingen hebben inmiddels voor een derde keer (16 maart) en vierde keer (10 april) plaatsgevonden.

Bij voldoende belangstelling zal de wandeling worden herhaald. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Regionaal Archief Tilburg (mail).

Van de wandeling zal t.z.t. een app-versie verschijnen, zodat je deze ook op eigen gelegenheid kan lopen. Zodra deze beschikbaar is zullen we dit hier laten weten.

 

 Maart 2024

Queer Geschiedenismaand

In maart 2024 vond voor de vierde keer de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. IHLIA (LGBTI Heritage) en andere deelnemende culturele instellingen werkten ook dit jaar weer samen op een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan. Deel hiervan was een blog, waaraan het BHIC deze bijdrage leverde.

Meedoen in maart 2025? Meld je dan hier alvast aan!

 

 20 / 1 / 2024

Tweede Queer Stadswandeling in Tilburg (20 januari 2024)
Meld je hier aan!

Zaterdag 20 januari organiseert Martin Luttikholt een queer stadswandeling langs vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren 70/80 in Tilburg. Als je meeloopt, kom je meer te weten over het LHBTI-leven in Tilburg van vorige generaties. Waar gingen die uit als ze homo of lesbienne waren? Op welke plekken kom je de queergeschiedenis tegen in Tilburg? De wandeling wordt mede georganiseerd door Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving.

 

9 / 1 / 2024

Handreiking Queering the Collections

Jindra Maes (Universiteit Utrecht, Master Gender Studies) ontwikkelde in opdracht van IHLIA - LGBTI Hertigage en in samenwerking met het BHIC een Handreiking Queering the Collections. Deze opdracht maakte deel uit van het project Queering the Collections, dat IHLIA in 2015 samen met verschillende organisaties lanceerde.

 

9 / 12 / 2023

Queer Stadswandeling in Tilburg

Zaterdag 9 december organiseert Martin Luttikholt een queer stadswandeling langs vroegere plekken van het uitgaansleven van queers in de jaren 70/80 in Tilburg. Deelnemers aan Paarse Vrijdag (de dag ervoor op 8 december) in de gemeente Tilburg worden vooral uitgenodigd mee te lopen. Zij leren zo over hun stad en het LHBTI-leven van de generatie van hun ouders en grootouders. Waar gingen die uit als ze homo of lesbienne waren? Op welke plekken kom je de queergeschiedenis tegen in Tilburg? De wandeling wordt mede georganiseerd door Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving.

Kijk hier en hier voor meer informatie. Ook het Brabants Dagblad loopt mee: lees hier het artikel.

 

 8 / 12 / 2023

Themapagina Queer Brabant online op Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag valt dit jaar op 8 december. Leerlingen van voortgezet onderwijs in heel Nederland, en steeds vaker ook van HBO’s en universiteiten, trekken die dag paarse kleding aan en laten daarmee zien dat zij solidair zijn met hun queer-leeftijdsgenoten. Ook als zij zelf niet queer zijn. Op deze bijzondere dag hebben wij voor het eerst aandacht gevraagd voor onze nieuwe themapagina Queer Brabant, waar we een podium geven aan de Brabantse queergemeenschap van vroeger tot nu.

 

Oktober 2023

Archievenblad: 'Queeren in het BHIC archief'

In het Archievenblad verschijnt een artikel van Maxime van Loenhout en Roxanne Lokin over hun stageperiode en onderzoek voor de themapagina Queer Brabant. Centraal staat queer online zoekwijzer die zij hebben geschreven. Archievenblad (2023, nr. 5)

 

23 / 6 / 2023

Regionaal Archief Tilburg neemt archief op COC Tilburg en Breda en omgeving

In de archiefcollectie van het Regionaal Archief Tilburg kunnen onderzoekers nu het archief van deze COC-afdeling raadplegen. Ga hier naar het nieuwsbericht. In een blog hierover wordt wel opgemerkt dat er qua emancipatie en acceptatie nog een flinke slag te slaan is, ook wat beterft de zichtbaarheid van de queer community in archiefcollecties. Vooral in lokale en regionale archiefcollecties komt deze gemeenschap er maar bekaaid af.

Ga hier naar het nieuwsbericht.

 

16 / 2 / 2023

Erfgoedcafé

Op 16 februari hebben we een succesvol Erfgoedcafé georganiseerd. We presenteerden het LHTBIQ+-thema, wat goed werd ontvangen.

 

14 / 02 / 2023

Queer zoekwijzer online

Masterstudenten Maxime van Loenhout (Universiteit Utrecht) en Roxanne Lokin (Uppsala University) hebben de afgelopen maanden in opdracht van het BHIC gewerkt aan een gloednieuwe queer online zoekwijzer op de BHIC website. Daarmee kunnen geïnteresseerden onderzoek doen naar de queer geschiedenis van Brabant. In welke archieven kun je zoeken, welke begrippen kun je hanteren en wat is allemaal handig om te weten voor je begint aan je onderzoek? Door het aanbieden en duiden van bronnen hopen we onderzoek naar LHBTIQ+ in onze archiefcollectie te stimuleren. We werken ook aan een thema-omgeving op bhic.nl voor het grote publiek. Deze komt later dit jaar online. Zo willen we mensen inspireren meer te leren over de queer geschiedenis van Brabant. Het is belangrijk om te weten wie je voorgangers waren, wat je geschiedenis is. Daarmee wordt ook een deel van je identiteit bepaald.

Zie ook dit nieuwsbericht.

 

21 / 11 / 2022

Bijeenkomst werkgroep: Queering the Collection

Vandaag hebben stagiaires Maxime en Roxanne tijdens een heel geslaagde bijeenkomst hun onderzoek ‘Queering the collection’ gepresenteerd op het BHIC in Den Bosch. Hier waren zowel collega’s als externen bij aanwezig. Aan tafel collega's van het Regionaal Archief Tilburg, Stadsarchief Breda, IHLIA (LHBTI Heritage), het BHIC, onderzoeker LHBTIQ+-geschiedenis Luc Brants, en Martin Luttikholt (lid werkgroep Queer Brabant).

 

11 / 10 / 2022

Coming out day

Het is vandaag Coming-Outdag, een dag waarop aandacht besteed wordt aan het “uit de kast komen”, oftewel de “coming-out”: het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Deze dag vindt sinds 1988 plaats in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. We grijpen het thema van deze dag aan om het project Queer Brabant onder de aandacht te brengen. Maxime van Loenhout (l) en Roxanne Lokin (r): 'Wij zijn op zoek naar de Brabantse LHBTIQ+ gemeenschap in het archief van het BHIC, om zo deze gemarginaliseerde groep uit onze geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. Wij zoeken mensen die in de periode vóór 1990/2000 deel uitmaakten van de LHBTIQ+ gemeenschap, of actief waren in homo(protest)bewegingen.'

Zie ook dit bericht.

 

13 / 6 / 2022

'Na enige aarzeling toch maar deze mail'

Hoe een enkele vraag grote gevolgen kan hebben. Het BHIC ontvangt een mail van Luc Brants, onderzoeker LHBTIQ+-geschiedenis en vaste bezoeker van onze studiezaal (op de foto tweede van links). Hij doet onderzoek in het archief van de Rechtbank Breda en zijn mail gaat erover, hoe 'homoseksuele ontucht' in (scans van) vonnissen benoemd wordt. Die manier van benoemen, aldus Luc, 'maakt homoseksualiteit onzichtbaar, terwijl in de wetgeving tussen 1911 en 1971 er toch écht sprake was van discriminerende wetgeving. Die was gericht tégen homoseksueel gedrag, door middel van artikel 248bis [Wetboek van Strafrecht], dat seksueel contact tussen mensen ouder dan 21 jaar met jongeren van gelijk geslacht tussen 16 en 21 strafbaar stelde. Vergelijkbaar contact tussen mensen van verschillend geslacht was niet strafbaar.' Voor het BHIC is deze mail in het bijzonder een sterke stimulans geweest om aan de slag te gaan met deze problematiek van een gebrekkige zichtbaarheid van homoseksualiteit en seksueel, sekse- en genderdivers gedrag meer algemeen, in onze archieven en op onze website. Een werkgroep Queer Brabant was er nog niet. Maar wel had zich al een student gemeld, en wat later volgde nog een tweede, die met deze problematiek tijdens een stage maar wat graag aan de slag wilde. Deze studenten, Maxime van Loenhout en Roxanne Lokin, zijn in september begonnen met hun project 'Queering the Collection'. Het doel is om een zoekhulp te ontwikkelen voor iedereen die zelf met de queer geschiedenis van Brabant aan de slag wil door middel van bronnen/archiefonderzoek.