’s Lands wijs ’s lands eer.
Een gerenommeerd plaatselijk Kempisch bakker, welke familie van vader op zoon/dochter al ruim een eeuw bakt, heeft mij ooit verteld, dat de échte Brabantse worstenbroodjes van brooddeeg (vroeger) uitsluitend gekruid varkensgehakt bevatten die daardoor smeuïger waren dan de huidige met gemengd 50% varkens/en 50% rundsgehakt.
Over de grens in Vlaanderen kennen ze weer worstenbroodjes gemaakt van bladerdeeg, zoals bij ons boven de grote rivieren de saucijzenbroodjes en die evenals appelbollen voornamelijk pas na de 2e Wereldoorlog werden gegeten op Verloren, Verzworen, of Kopermaandag, vallende steeds op de eerste maandag na Driekoningen.
Volgens de overlevering zou begin vorige eeuw het worstenbrood al zijn intrede doen, nadat een snuggere slager besloot om het vlees in een jasje van brood te wikkelen.
De traditie van worstenbroden en appelbollen op Verloren Maandag was al eerder gangbaar dan na WO-II. Voor die tijd trokken mensen die bewuste maandag naar de herberg, waar ze zich tegoed deden aan worst en ander gebraden vlees. En het was nog wachten tot na de Tweede Wereldoorlog voor Vlaamse cafébazen hun klanten massaal op worstenbrood en later appelbollen deden trakteren, waarbij het worstenbroodje vele malen grote is, dan ons worstenbroodje.