Dag Anke, da's inderdaad gek: een zoektocht online levert bijzonder weinig informatie op. Wel vind ik dit:
"In de in 1885 gemoderniseerde, uitgebouwde kelder bevond zich een gemetselde waterput ten behoeve van de boterbereiding. Bij dit proces werd de melk eerst in het aangebouwde melkhuis gezet om af te koeien en daarna door een luik in de kelder gebracht. Daar werd de melk afgeroomd; de room werd in de stal tot boter gekarnd en vervolgens weer naar de kelder gebracht om daar te worden gekneed en gezouten. Ten tijde van Uilkema's bezoek werd de melk hier echter al niet meer op de boerderij verwerkt."
Dat komt uit deze publicatie:
https://www.dbnl.org/tekst/olst003uilk03_01/olst003uilk03_01_0088.php
Verder vind ik dit in onze oude kranten:
https://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=91&miadt=235&milang=nl&mizk_alle=melkhuis&miview=ldt
Maar mogelijk kunnen mensen die je vraag lezen dit verder nog aanvullen?