Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Reacties (7)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 maart 2021 om 09:39
Ah bijzonder Jan! Ging je toen ook kijken naar het zwijn, maakte het indruk op je?
En wat betreft die afgravingen, mogelijk kan iemand hier meer vertellen daarover? Bijvoorbeeld waarom de naam Den Hollander?
Jan Verhoeven zei op 24 maart 2021 om 21:22
Hier een kleine aanvulling op de genoemde verhalen. In mijn jonge jaren is in dit noodslachthuis een keer een wildzwijn tentoongesteld dat in de Drunense Duinen geschoten was. De Broeders die in het klooster in de Stationstraat woonde hebben het zwijn opgekocht. Voor de opslag van de firma Lips werd het terrein achter het slachthuis als opslag plaats gebruik voor lorries en rails van een zand afgraving. Voor welk project dit zand gebruikt werd weet ik niet. Je had vroeger zand afgravingen op de Braken en het gebied achter het Plantaanplein , volgens mij heet dit den Hollander.
Toos Spee zei op 18 februari 2016 om 07:38
Ah, Walter, ik meende al me te herinneren dat die koe aan iets vastgebonden was parallel aan het slachthuisje, me ergens verbazend over dat het hek op de foto er haaks op stond. Ik was misschien 10, dacht in 2009 dat de foto zogezegd meer gelijk zou hebben dan zo'n kinderherinnering. Blijkbaar niet dus, het hek dateerde van later!
Theo, die koe is daar inderdaad niet blijven staan hoor. Enkel tot en met dat de eerste was weggebracht. Voor mij als kind zag 't eruit -vanaf voor de winkel gezien- alsof zo'n koe regelrecht 't slachthuis in ging. Maar blijkbaar werd ze erachterom geleid: naar die stal waar ik geen benul van had [tot ik hierboven je bericht zag van 13 nov. 2015].
Oeps, dat de slagerij al zo lang alweer in de Grotestraat zit ... Pas ergens 2e helft jaren '90 dat ik daar kwam, ook dit keer voor 'n boodschap voor mijn moeder, vandaar.
Zie nóg voor me, met hoeveel plezier mijn vader 'n dot van jullie terecht fameuze worst op onze boterhammen kneep op onze eerste vakanties op 't strand, eind jaren '60 toen we woningruilden met 'n nicht van hem. In tegenstelling tot het meeste, speciaal meegenomen uit Drunen. Juist de wat versere, want dat kneep beter. En lekker dat dat was!
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 16 november 2015 om 10:43
Van vader op zoon.. hartelijk dank voor uw beeldende beschrijving hoe u als jonge jongen in de slagerij opgroeide en iets over de bedrijvigheid in het slachthuis hebt verteld.
We weten nu ook dat het de voormalige noodslachtplaats van de gemeente Drunen is.
elshout zei op 13 november 2015 om 16:07
37 jaar geleden zij wij met de slagerij naar de grotestraat verhuisd. En inderdaad ging ik met mijn vader elke woensdag rond 6 uur s'morgens naar de veemarkt in den bosch waar we 2 of 3 runderen kochten deze werden dan door de firma Couwenberg uit herpt rond 12 uur in de stationsstraat afgeleverd.
waarna ze s'middags nadat de keurmeester geweest was werden geslacht.
Maar ze stonden altijd achter in de stal links op de foto zichtbaar en nooit voor aan de straat. Achterin de stal waren ook twee varkensstallen daar liepen de varkens die zaterdag door Jan Brok geslacht werden en ik mocht meehelpen.!!!!
Het slachthuis op de foto was het noodslachtgebouw van de gemeente drunen .
Dit nsgb heeft mijn vader rond 1958 gekocht en de slagerij ernaast gebouwd.
Achter het nsgb was een opslag depot van Lips het lag er vol met ijzerbroodjes en anderen spullen.
Wat ik me het meeste kan herinneren is dat het er verschrikkelijk koud kon zijn zowel in de werkplaats winkel en slaapkamers. ...
Als je s'winters tijdens het poetsen van de werkplaats een emmer koud spoelwater tegen de muur gooide kwam de helft maar naar beneden de rest vroor vast aan de muur. groetjes Theo Elshout
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 november 2015 om 12:20
Mooi, deze reactie van de keurslager zelf! Zo krijgt de lezer een goed beeld van de bedrijvigheid van een klein slachthuis. Weet u nog wanneer het gebouwd is? En tot wanneer is het in gebruik geweest?
Walter elshout zei op 10 november 2015 om 11:49
Even een aanvulling, Per week werden er gemiddeld 2 koeien en wat varkens geslacht , de koeien stonden achter de linkse groene deur in een stal.
vandaar uit werden ze , door de vaal blauwe deur geleid , waarna ze gelscht werden.
Het hek en grindtegels zijn van een latere datum.
Nu , eind 2015 , zijn nog steeds de takel en vleeshaken aanwezig, ook het rookhok is er nog. De bloedgoten en zinkputten zijn inmiddels weg.
de eerste 2 ramen was het slacht gedeelte, 2 volgende ramen is de vleesverwerkingsruimte, daarachter was ook nog het "zult" ruimte met de rookruimte., met tevens toegang tot de koel en vriescel.