Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Reacties (4)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2023 om 10:07
Beste Rianne, bedankt voor je berichtje. Zo, dat is een heel overzicht zeg! Om verkeerde verwachtingen te voorkomen even het volgende: mijn collega Rien is inmiddels al enige tijd met pensioen. Los daarvan is het voor ons niet mogelijk om zo ver in een onderzoek te duiken. Maar...

je kunt het hier wel proberen: https://www.bhic.nl/onderzoeken/forum/nieuw-onderwerp-starten

Hopelijk kom je zo verder. Succes ermee!
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 13 oktober 2015 om 07:54
Dank voor je deskundige toelichting, Gerard.
Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 12 oktober 2015 om 14:07
Waarde Rien,
Jouw volgende zin - aangezien voor het oplossen van de moutsuikers en het maken van het beslag kokend water werd gebruikt - is helaas niet korrekt.
Het brouwsel wordt in het brouwhuis gekookt eigenlijk alleen om de alpha zuren van de hop (die ongekookt niet bitter smaken!) om te zetten tot iso alpha zuren die de bitterheid aan het bier geven (maak ook aroma aan het bier geven alhoewel door het koken veel hop aroma verloren gaat) en door dit kook proces worden dan tevens de bacterien die mogelijk in het water zitten of elders in de brouwkuip mogelijk voorkomen gesteriliseerd. Na het koken wordt de wort gekoeld en dan de gist toegevoegd voor het gist proces waar de suikers (omgezet in het brouwhuis van zetmeel tot suikers d.m.v. enziemen die op speciale temperaturen werken in de moutketel maar dus niet koken!) worden omgezet tot alcohol en CO2 gas.

Heden ten dage zijn er nog vele brouwerijen die hun bier niet pasteuriseren! Ook bieren die een tweede vergisting (waartoe vlak voor het flessen gist toe gevoegd wordt ) hebben in de fles - kunnen dan niet gesteriliseerd worden !