skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Van crisis tot SP

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 5 juni 2007
bijgewerkt op 30 april 2014
Het vertrek van Jurgens’ margarinefabriek naar Rotterdam in 1929 luidde voor Oss de crisistijd in. Al spoedig was ruim 26% van de beroepsbevolking werkloos, het dubbele van het landelijke gemiddelde. Zeker lag hier één der hoofdoorzaken voor de criminaliteit in de jaren ‘30.

Louis JansenhavenMaar herstel was in aantocht. Door de sluiting van de Beerse Overlaat in 1942 kwamen duizenden hectares vruchtbaar polderland beschikbaar voor landbouw en veeteelt, omdat ze nu definitief watervrij waren. Bovendien was Oss nu het hele jaar door bereikbaar vanuit de dorpen langs de Maas en in het Gelderse Maas- en Waalgebied. Dat versterkte de centrumfunctie enorm. 

Na 1945 voerden de gemeente Oss en het rijk bovendien een gericht industrialisatiebeleid. In 1959 werd Oss kerngemeente; het rijk stimuleerde de vestiging van nieuwe en de uitbreiding van bestaande bedrijven.

Vooral burgemeester Louis Jansen werd het boegbeeld van het nieuwe Oss, dat in 1968 eindelijk zijn haven met bijbehorend kanaal naar de Maas kreeg. Niet alleen nam de werkgelegenheid sterk toe (tot circa 30.000 in 2006 voor de hele gemeente Oss), maar tevens het inwonertal van de gemeente (van 20.000 in 1945 via meer dan 50.000 in het begin van de jaren ’90 tot ruim 76.000 voor de hele gemeente Oss in 2006). De woningvoorraad en de stedelijke voorzieningenen hielden daarmee gelijke tred.

Het ‘gezicht’ van Oss onderging een radicale verandering, ook als gevolg van de instroom van allochtone werknemers en hun gezinnen. Eén van de blikvangers van Oss, de watertoren, is nu een moskee.

Toch was niet alles rozengeur en maneschijn: traditionele industriële activiteiten zoals de exportslagerijen en de tapijtweverij verdwenen uit Oss vanwege de aantrekkingskracht van lagelonenlanden. Stakingen, werkloosheid en een groeiend ongenoegen waren daar het gevolg van. De Socialistische Partij, oorspronkelijk maoïstisch georiënteerd en klein, bood de ontevredenen een politiek onderdak.

De partij kwam in 1971 tot stand als afsplitsing van de KEN (Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland) en kreeg aansluiting van Arbeidersmacht. Bij de raadsverkiezingen van 1974 kwamen er meteen drie SP-ers in de Osse raad, onder wie Jan Marijnissen. Sinds eind jaren ’90 behaalt de SP in Oss bij verkiezingen minimaal percentages van rond de 25. Met een korte onderbreking zitten hier sinds 1996 SP-wethouders in het college.

Bekende Nederlander Marijnissen, die in Osse straten en bedrijven en vervolgens in de Osse gemeenteraad het vak van politicus leerde, heeft zo ook meegewerkt om zijn stad op de landelijke kaart te zetten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.