skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Veer Vierlingsbeek-Bergen

De veerdienst Vierlingsbeek-Bergen tussen Noord-Brabant (Vierlingsbeek) en Limburg (Bergen) wordt onderhouden door de veerpont De Eendracht. Gemiddeld zo’n 10 keer per uur gaat het veer heen en weer om scholieren, werkenden, dagjesmensen en toeristen naar de andere oever te brengen. De Eendracht is een kabelveerpont met schroefaandrijving. Het maximale gewicht per voertuig is 25 ton en de maximum capaciteit is 100 personen.

Na de kanalisering van de Maas in 1930, steeg het peil in de rivier op deze plek naar ongeveer vier meter. Daardoor nam de stroming aanzienlijk af en dus ook de snelheid van de niet gemotoriseerde gierpont. Het schip kreeg daarom een motor, maar dat was niet genoeg. In 1933 werd bij scheepswerf Van Vlaardingen in Gouderak een nieuwe veerpont gebouwd, een stalen schip van 18 meter lang en maximaal zes meter breed, voortgestuwd door een Crosleymotor. Ook de techniek om naar de overkant te komen werd aangepast. De veerpont werd nu door middel van een ketting van de ene naar de andere kant getrokken: een zogenaamde kabelpont.

Zowel aan het begin als aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de veerpont slachtoffer van de krijgshandelingen. In mei 1940 hebben Duitsers het veer opgeblazen en tot zinken gebracht. In september 1944 gebeurde dat opnieuw, nu door de geallieerden in overleg met de eigenaars van het veer, de familie Van den Boogaard.

Begin jaren ‘70 werd de pont te klein voor het verkeersaanbod. Bovendien ontbrak het de pont aan voldoende snelheid om veilig over te steken bij de alsmaar toenemende scheepvaart. De pont werd in 1973 anderhalve meter breder gemaakt en het houten dek werd vervangen door een stalen dek. Er kwam een nieuw stuurhuis en de Crosleymotor werd vervangen door een Lister van 90 pk. De verbouwing werd uitgevoerd door machinefabriek Kepser uit St. Agatha.

In de jaren ‘80 kreeg de pont een tweede motor bij scheepswerf Gelria in Nijmegen. De tweede schroefaandrijving die tegelijkertijd werd aangebracht, maakte dat storingen of onderhoudswerkzaamheden nauwelijks meer tot oponthoud leiden.

De laatste grote aanpassing van De Eendracht uit 1933 dateert van 2002. Het casco is toen nauwelijks veranderd, maar op de scheepswerf van Smits te Velden is wel de technische installatie van de pont bijna in zijn geheel vervangen. De inrichting van het stuurhuis is aangepast, de mechanische bediening is vervangen door elektrische instrumenten en de navigatieapparatuur (radar en een tweetal marifoons) is vervangen. Ook de reddingsmiddelen zijn op het niveau gebracht dat tegenwoordig vereist is. En zo vaart de inmiddels ruim 75-jarige Eendracht onvermoeibaar nog dagelijks heen en weer tussen Vierlingsbeek en Bergen, zoals dat al meer dan 700 jaar is gegaan. En dat deze veerdienst met zijn tijd meegaat, blijkt ook uit de website.

Bekijk ook

Veren in Brabant

Water in Brabant

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen