skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vincent van Gogh en Hoeven

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 14 december 2009
bijgewerkt op 15 maart 2022
Als men aan Vincent van Gogh denkt, dan denkt men in eerste plaats aan Zundert, het dorp waar hij op 30 maart 1853 werd geboren. Vervolgens aan Etten, waar hij bijna een jaar bij zijn ouders op de Nederlands Hervormde pastorie woonde. Wat velen echter niet weten is dat Vincent verschillende malen in Hoeven is geweest.

In de zomer van 1881 logeerde zijn vriend de kunstschilder Anthon van Rappard enige tijd op de pastorie te Etten. Bij goed weer trokken ze er samen op uit om in de omgeving van Etten-Leur te tekenen en schilderen.

In brief nr. 146 schrijft hij hierover aan zijn broer Theo het volgende: “Ge moet weten dat Rappard hier is geweest, een dag of 12, en nu is hij weer vertrokken. Natuurlijk moet gij de groeten van hem hebben. We zijn samen nogal veel uit geweest, verscheidene malen, o.a. naar de hei in Seppe, naar de zogenaamde Passievaart, een groot moeras”.

In die tijd was er nog volop heide in de buurt van Seppe, een ideaal landschap voor kunstschilders. Deze heidevelden zijn later door de Maatschappij Maple Farm ontgonnen. Ook de Passievaart was een idyllisch plekje voor kunstschilders. Passievaart of eigenlijk Pagnevaart dankt zijn naam aan een legende. Pagne is afgeleid van Espagne en volgens de legende zou hier een Spaans schip gezonken zijn. Vincent zal ongetwijfeld ook het dorp Hoeven bezocht hebben.

In 1875 was zijn vader benoemd tot dominee van de Hervormde Kerk van Etten. Deze benoeming hield tevens in dat vader Van Gogh om de veertien dagen in Hoeven in de kerkdienst voorging. De andere week gebeurde dat door de dominee van Oudenbosch. Vóór de Franse Tijd hielden de protestanten hun kerkdiensten in de oude kerk. Maar met de komst van Napoleon kregen de katholieken hun kerk weer terug.

In 1817 kreeg de protestantse gemeenschap, die op dat moment uit zo’n 20 leden bestond, aan de Bovenstraat een nieuw kerkje. Het was het kleinste protestantse kerkje van Nederland en stond op de plaats waar nu de bibliotheek is. Het is in 1956 afgebroken.

Op zondag 7 november 1875 deed dominee Van Gogh in Hoeven zijn intrede. Uit Etten waren 30 gemeenteleden meegekomen om de dienst bij te wonen. Moeder Van Gogh schreef aan haar zoon Theo: “de gemeente telt 8 zielen, een allerliefst kerkje. Pa preekte de gemeente die ten uwen huize is. ’t Was heel lief en die menschen zo belangstellend. De Hoeve is een mooi dorpje en wij werden bij fatsoenlijke lui vriendelijk ontvangen”.

Daar vader Van Gogh van zijn kinderen verlangde dat zij regelmatig de kerkdienst bezochten, moet Vincent in de tijd dat hij bij zijn ouders in Etten verbleef verschillende malen de kerkdienst in Hoeven hebben bijgewoond als Pa daar preekte. Ook buiten de kerkdiensten om kwam Vincent wel in Hoeven. In brief 124 aan zijn broer Theo schrijft Vincent: “Pa en ik wandelen zooals gij denken kunt nogal eens dikwijls in de gemeente rond of naar de Hoeve of naar de Leur”.

Reacties (4)

Cor Kerstens zei op 25 juni 2009 om 00:26
Met dank aan Diny Pertijs-van den Berg uit Hoeven voor de tekening van het Nederlands hervormde kerkje te Hoeven.
C. Peters zei op 2 juli 2010 om 15:12
Diny Ik heb je artikel gelezen en ik vond het wel leuk en heb gemerkt dat je er je in verdiept hebt. De tekening vond ik ook goed en ben wel jalours dat je dat kunt. Want ik kan er niks van. De groeten van ons.
F G de Rooij zei op 4 oktober 2018 om 10:48
Ik Frans de Rooij uit toen Hoeven ( Nu Oudenbosch) ging naar de kleuterschool ( Links is de poort nog net te zien en rechts de groentewinkel van Cees Cornel ) in 1943. In 1944 was ik over naar de Sint Bernardusschool. Doch daar zaten de Duitsers in en dronken schnaps en dus kregen wij voor halve dagen les in o.a. dit kerkje en de meisjesschool, patronaatsgebouw in de Sint Janstraat en onder de kerk in de stookruimte. Na de bevrijding 30 Oktober 1944 konden wij naar de Sint Bernardusschool voor hele dagen les bij Juffrouw van Hooydonk. Maar helemaal veilig was het nog niet. Toen wij in de klas zaten op een Zaterdagmorgen 20-01-1945 viel er een V-I Achter ,t Hof bij het huis van de Familie Snepvangers. Er waren gelukkig geen doden of gewonden. Alleen een ruïne bleef over. Die heb ik later gezien.
Wij moesten toen allemaal onder de banken schuilen. Maar dat liep voor ons allemaal goed af dan alleen de schrik van de ontploffing. Eerder op 17-09-1944 was naast het huis ook een vliegtuig gevallen waar ik toen ben bij geweest.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 oktober 2018 om 14:34
Jee Frans, wat een geluk dat het allemaal goed is afgelopen. Maar zoiets moet een enorme indruk hebben gemaakt. Heb je nooit last gehad van alles wat je toen hebt gezien en hebt meegemaakt?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen