skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Zestig jaar Philips in Uden

In 2013 is het zestig jaar geleden dat Philips zich in Uden vestigde. Of zoals de kop boven een verhaal in de 'Philips Koerier' van 6 juli 1957 het omschreef: "Uden: dorp van keramiek en kersenmiek". Philips startte in 1953 in Uden en op 19 november 1955 was de opening van de eerste fabriekshal. Er werden prijzen en helikoptervluchten uitgedeeld.

De heli was van Aero – Ypenburg, en ook ik was er present, want een helikopter zien, dat was nog iets nieuws.

Na zes jaar ervaring bij kleine bedrijfjes begon ik 8 juni 1959 in de onderhoudswerkplaats bij Philips Keramiek. Op tafels in de kantine lag het krantje 'Keramientje', een Philipsuitgave.

Er was bedrijfskleding en er werden zelfs gewassen werkschoenen verstrekt, plus een veiligheidsbril. 'Het loon', een toepasselijke naam, werd elke week op de afdeling uitgedeeld. Mijn loonnummer was 49497. Met op het eind van het jaar een kerstgratificatie en kerstpakket. Het was voor mij een complete luxe.

Het werk bij 'de Keramiek' was vuil en stoffig, maar er was gelegenheid om 's avonds - voor het naar huis gaan - een douche te nemen. Thuis hadden wij die pas twee jaar later. Hier kwam en ging je in nette kleding naar huis.

Dat hield de directeur van de LTS ons voor in 1951, voor ons toen ondenkbaar. Na een vergadering, begin jaren zestig, vertelde de baas ons ook over de
invoering van een 12-cijferige artikelcode; dat leek toen ook ondenkbaar.

Het moment dat voor de Volkelse jeugd het knikkerseizoen begon, merkten we aan het 'bezoek' dat 's avonds uit tonnen afval stalen knikkers haalden. De tonnen, gevuld met stalen kogels, waren te klein voor het malen van de grondstof maar gewild bij het knikkerspel.

De kennis die ik toen opdeed bij het stoken van Keramiek bij Philips, kan ik nu toepassen bij het stoken van aardewerk in de met houtgestookte Middeleeuwse pottenbakkersoven van het Eindhoven Museum (het voormalig HOME).

In de nacht van 29 op 30 december waaide bij de hoofdingang de kerstboom om. “Een omgewaaide kerstboom brengt ongeluk”, zei Van Breda, één van de mannen van Philips. En jawel, op 7 januari 1965 liep een wagen vast in de tunneloven en lag de 24-uursproductie dagen lang stil. “Ik had het toch gezegd", klonk het. Het was een enorme schadepost voor het bedrijf.

In 1966 verhuisde ik naar Best en werkte ik bij Philips Röntgen in Eindhoven, later Medical Systems. In Eindhoven werd gezegd 'Jan zit bij Philips en Piet werkt bij Den DAF! In 1994 werd me gevraagd of ik met de VUT wilde gaan en ben daar op ingegaan, ondanks het interessante werk. In 2013 is het zestig jaar geleden dat Philips zich in Uden vestigde. Dat die komst een hele verandering met zich meebracht, blijkt wel uit deze waargebeurde anekdote. 

Een boerenzoon uit Volkel gaat in de jaren 'vijftig aan het werk bij Philips. Iedere dag gaat hij op de fiets naar Eindhoven en op zaterdag brengt hij zijn eerste weekloon thuis. Zijn moeder schrok ervan en zei: “Neem het volgende week maar mee terug, ze hebben in Eindhoven beslist verkeerd gerekend”.

 

Reacties (20)

Rini de Groot. zei op 5 oktober 2012 om 05:19
De stromijten, op de achtergrond van de foto zijn nog beter te zien op de genomen luchtfoto's te vinden op: BHIC Brabantse foto,s Philips Uden 1608-000338/341/342.


Rini de Groot. zei op 7 oktober 2012 om 22:04
@
Na aanleiding van het geplaatste verhaal en de genoemde Willem van Breda, had ik, Rini, het verhaal naar de kinderen van Willem gestuurd.
Ik ontving de volgende reactie:
Ik heb de mail van U ontvangen en door gestuurd naar de rest van de familie.Met vriendelijke groet:
Truida van Breda
Rini de Groot. zei op 7 oktober 2012 om 22:14
Willem van Breda was een oud KNIL Militair en had al zijn pensioen. Hij was op onze afdeling belast met de Gereedschap uitgifte. Wij noemde hem de “de Loempia Koning” een dag in de week zorgde hij voor zo,n lekkere Loempia,s Bami en Nasi. Dat de s,morgens meegebrachte boterhamen trommel, s,avonds onaangeroerd weer mee naar huis ging. En elke week groeide het aantal klanten.

Rini de Groot. zei op 8 oktober 2012 om 09:48
De locatie van de boerderij, met foto,s 1961 van de Ballonvaart,staat nu Bakkerij Baccu.
En wie nog meer wil lezen over Philips:
De Liessentstraat in Volkel.
Een kruisbeeld uit de jaren zestig.
Een bemand Fiatje.
Rini de Groot. zei op 8 oktober 2012 om 22:14
In de werkplaats maakte we dmv. 2 T Messing koppelingen een ronddraaiende tuinsproeier aan te sluiten op de waterleiding.Die was in Uden nog niet te koop.

Rini de Groot. zei op 16 oktober 2012 om 15:56
24 Sept. 1966 75 jaar Philips
Via de telefoon vernamen we s,morgens het nieuws dat er bij Philips in Eindhoven een feestroes gaande was met een trekkende, hossende menigte door de stad.
Aangewakkerd hierdoor, begon na de middag pauze ook op ons bedrijf het feest met een Polonaise over het complex, maar wat doe je met een feest zonder bier.
De portier gaf geen weerstand en de feeststoet verplaatste zich naar het bij in de buurt gelegen café van Moeke Peerenboom aan de Volkelsweg.
Daar werd de feestvreugde verstoord door een ongeval: Onze kantinejuffrouw van de Zwarte Keramiek, Mien Bergmans uit Mill, viel van de barkruk en brak haar arm.
Gevolgd met het probleem hoe dit afgehandeld moest worden als, Ongevallen – of Ziektewet.

Rini de Groot zei op 23 oktober 2012 om 18:08
Donderdag 17 maart 1960 werd de 5000 werknemer van Philips ICOMA in Hoogeveen aangenomen.
Iedere werknemer van Icoma, ook bij de vesting van Uden, ontving een pakje sigaretten van het Merk: Lexington met de roodkleurige wikkel.

Rini de Groot zei op 23 oktober 2012 om 18:19
Een aan huis verspreide wervingsfolder van Philips uit de jaren; 1948, 1953, 1959, of 1964.
Wie weet van welk jaar ?
De autobus van is van hetzelfde type die de Vitesse voor het reizigersvervoer in 1947 gebruikte, later de Zuid Ooster genoemd.
Rini de Groot. zei op 23 oktober 2012 om 21:30
Bij een uitlopend eindejaaroverzicht in de kantine begonnen de dames, die met Openbaar vervoer reisde, luid te applaudisseren, de spreker maakte er toen maar snel een einde aan.Heel normaal, geen koffie er vóór en geen borrel erna.
Jo Geurts.. zei op 23 oktober 2012 om 23:59

Waren er toen al loempia's ? Nu zit er een beetje groente in.
Ad van Dijk. zei op 11 december 2012 om 23:25
Bij Wim thuis zag ik eens hoe de Loempia gemaakt werd en stond versteld wat voor een werk dat het was. Het koste uren, Wim en zijn vrouw, het gebeurde niet voor de winst, hier was het de liefde van het vak.
Rini de Groot. zei op 19 december 2012 om 19:24
Een ziekmelding werd mondeling aan de afdeling gemeld en schriftelijk bij Philips in Eindhoven, de datum van de Poststempel gelde als eerste ziektedag.
Rini de Groot.. zei op 12 april 2013 om 06:16
Uitgaven Donderdag 15 Juni 1961 vermeld ik:
De eerste Loempia gegeten bij, Philips f.0.35,
die ik gister bij de magazijnbediende van Willem v. Breda, besteld had.
Rini de Groot. zei op 23 april 2013 om 19:30
Voor degene die werkzaam waren op de stoffige afdeling was voor het einde van de werktijd een douchebeurt van 20 min. Er werd een blokje groene zeep verstrekt, verpakt in
“zilverpapier,” voor het verwijderen van het zwarte poeder en met de Philips badhanddoek droogde je je af.
Lilian gijsbers zei op 22 september 2015 om 19:52
Wat een mooi verhaal! Kan je nog wat meer vertellen over hoe de directeur was tussen 1950 en 1960? Wat voor beleid was er en hoe zag die man eruit? Ik woon zelf in Uden en ben er nieuwsgierig naar. Zijn er nog foto's van?
Rini de Groot. zei op 22 september 2015 om 21:12
Lilian,
wie de directeur was kan ik me niet meer herinneren ook niet zijn beleid.
Er was een gezellige werksfeer en geen stres.
Je zou zelf stappen moeten ondernemen en contact maken bij
de receptie van Philips Uden en/of de Heemkundekring Uden.
Voor de al genoemde Philips verhalen een aanvulling:
Zomeravondvoetbal in beeld.
Monteur op afroep.
Een handdruk is een persoonlijke stempel.
Succes er mee.
Rini. zei op 28 juli 2019 om 21:37
M,n loonnummer werd na m,n overplaatsing, op eigen verzoek, naar Eindhoven gewijzigd. Het getal werd later tevens het Ziekenfondsnummer en ontdekte in het Catharina Ziekenhuis op het voeteinde van m,n vrouw d,r bed mijn loonnummer. Later kregen we een salarisnummer en niet meer elke week het vertrouwde beige papierenzakje aangereikt maar overgemaakt naar de Bankinstelling.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 juli 2019 om 15:45
Wanneer was dat zo ongeveer Rini, die overgang van papieren loonzakje naar overmaken op je bankrekening?
Rini de Groot. zei op 13 juli 2021 om 10:15
De automobiel op de folder voor werving van personeel was van hetzelfde model als in de jaren veertig na de oorlog in gebruik door de busonderneming Vitesse.
Bij de enkele maal dat we daar mee reisde zaten het liefst op het voorste hoger gedeelte, door ons de 'opkamer' genoemd. Ook was er een conductrice voor het vervoersbewijs te knippen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen