skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Harmoniezaal en fraaie kiosk op Nieuw-Borgvliet (2)

In deel 1 van dit verhaal hebben we kennis gemaakt met de muziekgezelschappen Excelsior en Concordia, met de Harmoniezaal en met de persoon van Jan Vriens. Hoe het verder ging lees je hieronder.

Lees eerst deel 1

Terug naar de concertzaal zelf

De drankvergunning voor de zaal staat volgens het boek Drankwetvergunningen van Henk Franken op naam van Cornelia Catharina van Hassel in de periode van 18 oktober 1924 tot en met 15 maart 1932. Cornelia is de echtgenote van de brievenbesteller, latere postkantoorhouder, Willem van der Velde op Rembrandstraat 20.

Op 26 juni 1930 komt bij burgemeester en wethouder een brief van Joh. Vriens binnen. Deze brief bevat een verzoek om vergunning tot het maken van een dak op een kiosk, gelegen in de tuin der muziekzaal aldaar. De overdekte kiosk komt er en kent een fraai uiterlijk, zo kan worden gezien in het Dagblad van Noord-Brabant van woensdag 10 september 1930.

De nieuwe kiosk in Nieuw-Borgvliet (Dagblad van Noord-Brabant, 10 sept. 1930)
De nieuwe kiosk in Nieuw-Borgvliet (bron: Dagblad van Noord-Brabant, 10 sept. 1930)


De harmonie in de tuin van de harmoniezaal bij het tien jarig bestaan in 1931 met rechts achter de bomen of struiken de muziekkiosk, neemt schrijver aan (bron: Dagblad van Noord-Brabant, 2 aug. 1931)
Huldiging van Harmonie Excelsior bij het tienjarig bestaan in 1931
(bron: Dagblad van Noord-Brabant, 2 aug. 1931)

Dezelfde krant heeft eerder op 30 augustus 1930 te melden: “NIEUW-BORGVLIET. Harmonie Excelsior. Zondag 31 Augustus zal ter eere van den 50sten verjaardag van de Koningin een groot feest worden gegeven in den tuin van de Harmonie Excelsior en ook, doordat de tuin in het midden van het dorp ligt, ook in het hele dorp. De Harmonie geeft op haar kiosk die voor die gelegenheid schitterend versierd en verlicht wordt, ’s avonds van half acht tot half tien een concert.”  

De harmonie viert groots zijn tienjarig bestaan

Bij de viering van het tienjarig bestaan is er het Festival “Excelsior” te Nieuw-Borgvliet. Dagblad van Noord-Brabant bevat hierover een bericht op 6 juli 1931 en op 2 augustus 1931 zelfs met een fraaie foto.

De harmonie in de tuin van de harmoniezaal bij het tien jarig bestaan in 1931 met rechts achter de bomen of struiken de muziekkiosk, neemt schrijver aan (bron: Collectie West Brabants Archief via medewerker Tim Kerkhofs)
De harmonie in de tuin van de harmoniezaal bij het tien jarig bestaan in 1931 met rechts achter de bomen of struiken de muziekkiosk, neemt schrijver aan (bron: West Brabants Archief via medewerker Tim Kerkhofs)

Op 21 oktober 1931 verzoekt kantoorhouder Johannes om vergunning voor het vergroten van zijn bergplaats achter de feestzaal. De vergunning wordt verleend op 31 oktober 1931 en omvat ook het verplaatsen van het privaat naar het erf gelegen achter de berging.

Opnieuw op de foto

De foto’s dateren van voor de later vermelde huizenbouw, maar na de opknapbeurt van de Dorpsstraat in 1932, 1933. Rechts het winkeltje en postkantoor van J. Vriens-Goris, nog duidelijk herkenbaar in het straatbeeld 2024.

De harmonie marcheert (bron: West Brabants Archief via medewerker Tim Kerkhofs)
De harmonie marcheert (bron: West Brabants Archief via medewerker Tim Kerkhofs)

Op 8 juni 1933 verzoekt Johannes om vergunning voor een café, tevens woning en een nevenstaande woning. De vergunning wordt verleend op 4 juli 1933. Ook ditmaal een duidelijke bouwtekening bij de aanvrage.

Links de voorgevel van de Harmoniezaal die van de straat staat. Zie hoekje van de zaal op ansichtkaart van de Dorpsstraat, Rembrandtstraat, in deel 1 van dit verhaal
Links de voorgevel van de Harmoniezaal, die van de straat staat. Zie hoekje van de zaal op ansichtkaart van de Dorpsstraat, Rembrandtstraat, in deel 1 van dit verhaal

Het oude zaaltje inmiddels achter het café gelegen krijgt zelfs nog een opknapbeurt. Het mooie gerestaureerde waarlijk met veel smaak beschilderde Excelsiorzaaltje achter het nieuwe café, zo bericht het Dagblad van Noord-Brabant in haar editie van 17 januari 1934.

Het café Excelsior

De drankvergunningen staan, aldus het boek van Henk Franken, op naam van Alphonsus Vriens van 10 mei 1932 tot en met 12 november 1933 – dus in eerste instantie nog alleen voor de Harmoniezaal - en op naam van zijn zoon Petrus van 8 mei 1934 tot en met 1 mei 1936. Dagblad De Grondwet vermeldt op woensdag 28 augustus 1935 inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel van nieuwe zaken na 1 januari 1930, waaronder Café Excelsior, Rembrandtstraat 35, koffiehuis, eigenaar J. Vriens. In de Bredasche Courant van 11 juni 1936 wordt het café in de rubriek van de Kamer van Koophandel vermeld onder opheffingen.

Na het café

Vervolgens komt volgens de woonhuiskaarten 1920 – 1940 een Albertus Wolfs op het adres wonen in 1939. Aan het boek Bergen op stoom kan worden ontleend: “Confectie- en Regenkledingfabriek Nibo  De confectie- en regenkledingfabriek Nibo is in 1947 opgericht door A.A.B.M. Wolfs aan de Rembrandtstraat (nr. 33-35). Gemiddeld vinden hier rond de 20 personen werk. Het bedrijf is in de loop van 1951 naar Vlijmen verhuisd.”

In 1941 gaan huis, café en zaal in eigendom over naar schoenwinkelier P. Koolen in de Fortuinstraat. Zijn erfgenamen verkopen vervolgens in 1952 aan koperslager, loodgieter Adrianus Schuurbiers, die zijn zaak heeft Rembrandtstraat 18(a). De situatie onder koperslager Schuurbiers met de harmoniezaal als werkplaats wordt een separaat verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.