skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Bedankje van de Finse president aan ‘Mevrouw H.C. van Everdingen te Heesteren’.

In de eerste maanden van 1940 werd naar aanleiding van de ‘Winteroorlog’ tussen Finland en de Sovjet-Unie in de Nederlandse media veel aandacht besteed aan de ‘Hulpactie voor het ‘Finsche Roode Kruis’. Mijn vader was in die tijd met zijn eskadron Huzaren-Wielrijders gelegerd in Beers.

Mijn moeder moest toen naast de zorg voor het huishouden met drie kinderen ook de boerderij in Heesbeen leiden. Ze heeft geld gedoneerd aan die hulpactie en in 1941 kreeg ze als bedankje voor haar steun een boek, "Samengesteld en uitgegeven op last der Finsche regeering" met de titel Suomi-Finland, Het land van den vrijheidsstrijd, waarin de geschiedenis van Finland wordt beschreven.

Op een ingeplakte bladzijde in het boek staan (in net handschrift, foutief geschreven) haar naam en woonplaats, en de tekst:

“Het is mij een behoefte aan de Nederlanders, die in den tijd van zware beproeving die achter ons ligt, door hun daadwerkelijk optreden in het belang der Hulpactie aan Finlands volk blijken van sympathie hebben gegeven, ook langs dezen weg de verzekering te bieden, dat de tallooze bewijzen van vriendschap en anderszins uit Nederland ontvangen, allerwegen hier te lande in dankbare herinnering blijven.
Gegeven te Helsinki 28 Februari 1941
De President der Republiek Finland
(getekend Risto Ryti)”

Mijn ouders zullen waarschijnlijk met veel genoegen dit pro-nazi boek met de ingeplakte bladzijde in de stijl van de Duitse Gutenberg-bijbel in 1941 hebben ontvangen: In dat jaar werd mijn vader namelijk door luitenant-kolonel A.J.E. Mathon benoemd tot plaatselijk commandant van de Ordedienst in Heusden. Het tonen van dit boek aan pro-Duitse mensen in zijn omgeving was niet slecht voor het imago van de verzetsman!

Het beeldarchief van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena bezit een foto uit 1941 waarop overste Mathon afgebeeld staat bij een clandestiene vergadering van het bestuur van de burgerwacht, kring Midden-Langstraat, in het raadhuis van Waalwijk.

Mathon zit naast de later door de Duitsers gefusilleerde burgemeester Moonen. Wellicht heeft Mathon op/na deze vergadering de plaatselijke commandant van de Ordedienst in Waalwijk, S. Gruppelaar (reserve-kapitein van de Militaire Administratie), aangesteld.

Burgemeester Moonen werd door Nederlandse SS’ers standrechtelijk geëxecuteerd nadat leden van de Groep André en de Ordedienst in Waalwijk een aantal NSB’ers en Landwachters op Dolle Dinsdag 5 september 1944 hadden gearresteerd.

Met Mathon is het beter afgelopen: Als reactie op het verzetswerk van Nederlandse militairen had Adolf Hitler in 1942 opdracht gegeven tot hun deportatie naar krijgsgevangenkampen in Duitsland. Ook overste Mathon werd opgepakt, op 28 april 1945 werd hij in het krijgsgevangenkamp Oflag 67 (in Neubrandenburg) bevrijd door de Russen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!