skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Brand in Linden

"Een uitslaande brand treft Linden", luidt de omschrijving van de foto. Waar precies in Linden dit is of om welk jaar het gaat; we kunnen het niet nauwkeurig omschrijven.

Maar wellicht dat jij er wel meer van weet. Op de foto is te zien dat er heel wat mensen proberen te redden wat er te redden valt. Eén man staat bij de schoorsteen, wat niet zonder gevaar is gezien de vlammen die overal opduiken.

Een aantal mannen en vrouwen staat achter het huis. De boerderij op de voorgrond lijkt verloren maar ook op de achtergrond slaan vlammen uit. Zijn er bij deze brand veel huizen getroffen? Zijn er nog sporen van te zien in Linden of hebben de jaren de ergste littekens weggevaagd? Wie weet wat het verhaal is achter deze foto? Vertel het ons!

Aanvulling: het verhaal is intussen duidelijk.

Reacties (11)

Frans Peters zei op 30 december 2011 om 14:28
Geachte redactie,
Hierbij het antwoordt op u vraag in de weekend krant.
m.v.g. Frans Peters

Linden ons dorp De grote brand van 1947
Ruim zestig jaar geleden werd Linden voor een vijfde deel in de as gelegd door een enorme boerderijbrand. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar er was dus wel grote materiële schade. De getroffenen werden opgevangen door de buren en kregen ondersteuning van omliggende parochies.

De zomer van 1947 was heet en droog. Eind augustus sloeg een ruwoliemotor tijdens het dorsen een vonk op het stro. Binnen enkele minuten stond de boerderij van de familie Peters in lichterlaaie. De sterke wind droeg de vonken al snel over op de omliggende boerderijen. Er was geen houden aan. Acht boerderijen werden totaal in de as gelegd. De brandweer slaagde er in een aantal andere boerderijen, die ook door het vuur werden bereikt, te redden. Ook uit Mill, Cuijk en Nijmegen snelde de brandweer te hulp. Samen hebben ze een dag nodig gehad om het vuur te blussen.

Gelukkig bleef het grotendeels bij materiële schade. Wel kwamen 40 varkens en zo’n 500 kippen bij de brand om. De schade werd slechts gedeeltelijk vergoed door de verzekering. Burenhulp voorzag in het overblijvende financiële gat.

Bron: Brabants Historisch Informatie Centrum
Piet Loeffen (Haps, telefonisch) zei op 2 januari 2012 om 15:20
Deze foto bracht 'n hoop herinneringen bij mij boven, want ons gezin woonde in één van de getroffen boerderijen. Ik was toen, in augustus 1947, 12 jaar. Wij waren op het veld aardappelen aan het rooien, toen we het rond 16.00u. in de richting van ons huis (Eindsestraat/Kromme Hoek) zagen roken. We gingen er meeten op af en vader ging helpen bij één van de buren; hij had niet in de gaten dat ons huis ondertussen ook in brand stond.

De brand is zeer waarschijnlijk ontstaan op het erf van de familie Peters, waar ze met een dorsmolen, aangedreven door een benzinemotor, aan het dorsen waren. Er moet een vonk zijn overgesprongen en de harde oostenwind en de al wekenlang durende warmte en droogte van de zomer van '47 deden de rest. Eerst vlogen de strooien daken van enkele buren in brand, daarna ook de boerderij van de familie Peters. Twaalf boerderijen gingen in vlammen op; een met pannen gedekt huisje bleef als enige staan. De brandweerlieden (uit Mill, Cuijk, Grave en Nijmegen) hadden te kampen met gebrek aan bluswater. De treksloot waar het uitgepompt werd, stond na 'n half uur droog.

Niet alle afgebrande boerderijen waren nog bewoond, maar er was natuurlijk 'n aantal gezinnen dakloos. Het Rode Kruis zorgde voor dekens en bedden en radiopater De Greeve organiseerde een actie voor onze getroffen buurtschap. Wij kregen onderdak bij buren, maar 'n aantal mensen heeft ook tijdelijk elders gewoond (Katwijk), enkelen in nissenhutten die afkomstig waren van de kazerne in Grave. Ondertussen startte de herbouw van de huizen. Dat viel niet mee, want zo kort na de oorlog was er gebrek aan bouwmaterialen. Toch woonden we anderhalf jaar later in nieuwe huizen.
Leo Wagemans zei op 16 januari 2012 om 09:12
En de aarde schroeide...

De zomer van het jaar 1947, was mogelijk de droogste van de vorige eeuw. Ook in het dorp Linden, bleef dit niet zonder gevolgen. In augustus van dat jaar brak er tijdens dorsen van koren, bij Harrie Peters, ook wel Harrie van de Raom genoemd, brand uit.

Door de felle oostenwind was het zeer moeilijk de brand meester te worden.
Zelfs het gras brandde en de aarde schroeide. De regionale brandweer van Mill, kwam manschappen en materiaal tekort. De hulp van omringende korpsen werd ingeroepen, zelfs die van Nijmegen.

In totaal vielen acht huizen ten prooi aan de enorme vuurzee. Er viel nog tijdens de brand een dode te betreuren. Hij kreeg bij het aanschouwen van de brand een hartaanval. Op de foto: woningen aan de eindsestraat. De voorste woning van de Fam. Jo Jans en de achterse woning van de Fam. Toon Roelofs
Chris van Alem zei op 16 april 2015 om 21:04
Ik heb de tekst van een uitvoerig verhaal over de brand uit De Gelderlander van 21 augustus 1987 (40 jaar na de brand) waarin het ontstaan en het hele verloop van de brand uitvoerig staat beschreven, aan de hand van getuigen en dorpsbewoners die de brand van dichtbij hebben meegemaakt. Ook heb nog kopieen van pagina's uit De Gelderlander van 1947 waarin bericht wordt over de grote brand van Linden.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 mei 2017 om 21:36
Chris,
Mag ik je adviseren om een kopie van wat je hebt door te sturen via e-mail of post naar BHIC.
=Telefoon: 073-6818500 |
= E-mail: vragen@bhic.nl |
= WhatsApp: 06-12887717
Wordt je bijdragen wellicht voor decennia of eeuwen bewaard voor de 'mensheid'.
Chris van Alem zei op 29 mei 2017 om 22:13
Moet ik even opsnorren. Het verhaal heeft in augustus 1987 in de editie Maasland van De Gelderlander gestaan.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2017 om 09:50
@Chris en @Gerard; dat zouden we inderdaad erg leuk vinden. We kunnen dan met jouw informatie Chris, meteen een nieuw verhaal schrijven over deze brand. We horen het graag van je.
Chris van Alem zei op 30 mei 2017 om 13:43
Dossier zojuist per mail aan jullie toegezonden.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2017 om 11:18
Bedankt Chris, ik ga je mail meteen doorsturen naar mijn collega. We houden jou, en de andere gebruikers van dit forum, uiteraard op de hoogte.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 31 mei 2017 om 12:57
Prachtig material Chris, hartelijk dank! Ik ga er snel mee aan de slag en dan laat ik hier meer weten.

Wordt zeker vervolgd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.