skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jenna The
Jenna The

De H. Petrus’ Bandenkerk in Hilvarenbeek

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 30 januari 2015
bijgewerkt op 1 maart 2018
Hilvarenbeek mag een kleine plaats zijn, in de middeleeuwen nam het in kerkelijk opzicht een belangrijke plaats in. De indrukwekkende toren van de kerk aan het Vrijthof getuigt er nog van.

Er zetelde in Hilvarenbeek een deken die een groot deel van het grondgebied van de huidige provincie Noord-Brabant onder zich had; de andere ‘Brabantse’ deken had als standplaats Cuijk. Sinds het midden van de twaalfde eeuw was er bovendien een kapittel verbonden aan de Beekse kerk. Hilvarenbeek was daarmee een van de eerste plaatsen in Brabant met een kapittelkerk.

In 990 was er al een kerkje in Hilvarenbeek, maar het huidige godshuis dateert van het midden van de veertiende eeuw en is tot aan het einde van de zestiende eeuw verschillende malen vergroot. Bij een restauratie in 1965 werden nog resten van het oudste kerkje aangetroffen.

Van 1648 tot 1799 was het gebouw in gebruik bij de protestanten, waarna het weer aan de katholieken werd teruggegeven. Veel interieurstukken, zoals beelden en glas-in-loodvensters, waren ten tijde van de overdracht verwijderd, maar de preekstoel, de kroonluchters en het koorgestoelte bleven gehandhaafd. Nadien werd de kerk van binnen opnieuw aangekleed, deels met aankopen uit andere oude kerken.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Tot zover het verhaal van de kerk. De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. En wie hadden de taak om dat allemaal in goede banen te leiden? Tegenwoordig valt er nog weinig van te merken. Maar pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En de pastoor was het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’.

Welke herinneringen heb je nog aan die tijd? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Kocken, die in de jaren vijftig de kerkgemeenschap onder zijn hoede had. Hij werd ondersteund door de kapelaans P.J.F.M. Harkx en H.J.M. van de Hart. Of denk aan pastoor De Beer uit de jaren zestig. Ook over hem zijn vast nog wel verhalen of een anekdote te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor Kocken Pastoor E.J.J. Kocken, Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13578) Pastoor De Beer Pastoor K.C.L.M. de Beer, Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12034)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!