skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Kleine Elft

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 7 september 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Een prachtige plaat van één van de talrijke pleisterplaatsen langs de oude rijksweg ’s-Hertogenbosch-Grave! Het is wel even slikken, want dit kruispunt is inmiddels verbouwd tot een rotonde, zodat ’n aantal eiken het loodje heeft moeten leggen.

Gelukkig zijn de richtingen niet veranderd: linksaf ligt Grave, rechtdoor Zeeland, rechts Heesch en ’s-Hertogenbosch en achter de fotograaf ‘de Reek’.

Weet iemand toevallig waar de naam ‘Elft’ vandaan komt? En zijn er verhalen over deze plek?

Over de exploitanten van het café en misschien ook over vaste klanten? Die kwamen overal vandaan, niet alleen uit de directe omgeving. Wij nemen aan dat enkelen van hen deze foto zien en teruggaan in hun herinnering.

Neem dan vooral even contact op met het BHIC. Dat kan via onderstaande reageerlink (maar bellen kan natuurlijk ook!).

Reacties (33)

Henk v.d. Heijden, 78j., Schaijk (telefonisch) zei op 12 september 2012 om 11:47
Het was september 1944. Wij waren op het land van ons vader aardappelen aan het rapen, toen we op enige afstand gerommel hoorden. Al spoedig werd er verteld dat de Amerikanen en Engelsen eraan kwamen, op weg naar Arnhem.
Wij lieten de erpels in de steek en gingen naar het kruispunt bij De Kleine Elft, waar eindeloze kolonnes militaire voertuigen langs reden. Ik herinner me dat we urenlang hebben staan kijken, met de rug tegen de muur van het café.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 12 september 2012 om 11:49
@Henk, dank voor dit ooggetuigenverslag, toevallig net in de weken dat we in deze regio stilstaan bij de bevrijding, alweer 68 jaar geleden.
Mevr. Broeksteeg, Heesch (telefonisch) zei op 13 september 2012 om 13:19
Omstreeks 1950 (ik ben van 1933) heb ik 'n viertal jaren gewerkt in de Kleine Elft. Die werd toen geëxploiteerd door de familie Van den Hoogen, die ook de Reekse Molen in eigendom had.
De Kleine Elft moest het vooral hebben van de rijksweg. Overdag kwamen veel vertegenwoordigers en vrachtwagenchauffeurs langs en rond het middaguur was het druk met eters. Er bleven ook mensen overnachten. Truckers overnachtten meestal in hun vrachtwagen.
De naam Elft had volgens mijn ouders te maken met 'elfjes','n bepaalde soort vissen die meekwamen met de Beerse Maas. Wanneer het water zakte, bleven ze achter op de akkers en weilanden.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 september 2012 om 13:22
@Mevrouw Broeksteeg, hartelijk dank voor het delen van uw ervaringen in De Kleine Elft. Heel leuk vonden we de verklaring die u gaf voor de naam 'Elft'.
Ypma zei op 13 september 2012 om 16:12
In onze tijd 1960-1971 kwamen er vertegenwoordigers die voordien bij ons in Amsterdam kwamen .En bleven ook logeren.Wij kregen het verhaal te horen dat de elft een soort vis was.En omdat dat goedkoop eten was is er zelfs een jaarcontract bekend waarin stond dat ze maar 2 xper week elft hoefde te eten!De naam is ontstaan omdat er vroeger beroeps vissers kwamen die alleen kleine vissen vingen.Sport vissers vingen grote vissen.!Stance Ypma v.Koningsbruggen
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 september 2012 om 16:53
Mooi, @Stance Ypma, deze uitleg over de naam 'Elft'!
Jeroen Arts zei op 13 september 2012 om 22:31
De familie Van den Hoogen was inderdaad de uitbater. Jan en Annie van den Hoogen-Boll verhuisden naar Huisseling. In hun huis is later nog de jongerensoos Pong-Ping opgericht. De horecapapieren van Jan kwamen toen mooi van pas. Jan en Annie zijn beiden al enige tijd geleden overleden. Het huis wordt nu bewoond door zoon Rene. In een raam aan de voorzijde van het huis prijkt de naam 'De Elft' in glas-in-lood.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 14 september 2012 om 08:51
Prima, @Jeroen, zo is juist voor latere generaties weer verklaard waarom 'n huis in Huisseling de naam draagt van een herberg/uitspanning/café aan de oude rijksweg 's-Hertogenbosch-Grave!
Jeroen Arts zei op 17 september 2012 om 16:44
Hoe zit het nu met de twee panden aan de Rijksweg ter hoogte van Velp/Grave; een voormalig restaurant 'De Kleine Elft' (hoek Elftweg en Generaal De Bonsweg) en het wegrestaurant 'De Elft' (Bosschebaan 1)?? Het gebied rondom 'De Elft' heet hier ook 'De Elft'. Heeft een en ander met 'De Kleine Elft' in Reek te maken?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 18 september 2012 om 12:59
@Jeroen, zeker is dat de voorganger van de huidige Elft bij Velp, Herberg De Elft, de oudste van alle 'Elften' is. Die staat al op 18e-eeuwse kaarten. De andere zijn ongetwijfeld naar het Velpse café genoemd, hoogstwaarschijnlijk omdat dat een begrip was in de hele regio.

Wanneer je op onze site onder 'Boeken' het woord 'Elft' aanklikt, zie je enkele verwijzingen naar artikelen die in BHIC-Grave kunnen worden geraadpleegd.

Over De Kleine Elft bij Reek kun je lezen in de 3 boeken over Reek van Ton Cruijsen en Tiny School (Van Boerendorp naar Burgerdorp): deel 1, p.243-244; deel 2, p.301-303, en deel 3, p.476-477.
Jo van Dijk 77 jaar Herpen (zoon van Jan van ) zei op 1 oktober 2012 om 12:27
Welke leveracier het bier leverden dat weet ik niet, maar de sterke drank kwam van Pompe de Man uit den Bosch,die werd bezorgd door mijn vader die had een bodedienst vanuit Herpen naar den Bosch ( Jan van Dijk Herpen)
Dat waren toen van die bemanden kruiken
daarging toen 15 liter jonge-klare of-
wel cognac in .Bij warme dagen werden toen staven ijs van een meter lang gelost om de boel koel te houden, vanuit Oss werden die dan aangevoerd.
de bierglazen en borrelgaasjes huurden men bij Derks in den Bosch als het kermis was. Bij alle Cafees in de omgeving werd daar dan ook gebruik van gemaakt. Dat waren nog eens tijden.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 oktober 2012 om 12:38
Beste @Jo, mag ik aannemen dat jouw vader ook sterke drank afleverde bij De Nieuwe Elft? Wel 'n mooi verhaal overigens. Mocht je foto's hebben van deze activiteiten van je vader, dan zijn die hier welkom, hoor!

Hartelijke groet!
Joke Schippers, voormalig mede-eigenaresse van Cafe De Nieuwe Elft zei op 10 november 2012 om 13:53
@jeroen een van de twee panden heet trouwens De Nieuwe Elft,niet de Kleine Elft Dit voormalig horecabedrijf is van 1911. De naam Nieuwe Elft is ontstaan toen de Maas nog niet gekanaliseerd was en elk jaar de Maas overstroomde. Nadat de Maas zich weer had terug getrokken, bleven er plassen achter,daarin bleven vissen achter genaamd Elft. Mensen uit de omgeving gingen deze in het voorjaar opvissen en deze vis werd nieuwe elft genoemd.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 10 november 2012 om 20:28
Beste Joke Schippers, hier spreekt een echte kenner! Hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg van de benaming De Nieuwe Elft.
Ik ben erg benieuwd of u nog leuke of ontroerende herinneringen aan het cefé hebt, die u met de lezer wilt delen
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 januari 2013 om 09:45
@Maarten, hartelijk dank voor deze link. Op deze manier komen we weer meer aan de weet over de familie die De Kleine Elft 'n tijdlang uitbaatte.
Peter Jan vander Ven zei op 13 april 2014 om 11:28
Beste,
even voorstellen ik ben Peter Jan van der Ven en ben vrijwilliger bij de lokale omroep Landerd TV. We willen binnenkort beginnen met opnames te maken i.v.m. Market Garden Omdat we het gebeuren rondom Landerd vast willen leggen nu het nog kan.
We vragen naar foto's en misschien wat filmbeelden maar zeker ook naar mensen die nog iets van die tijd kunnen vertellen. We willen dit opnemen en in september een uitzending maken voor Landerd TV
Heeft iemand iets laat het ons weten.
pejeve@home.nl
Peter Jan van der Ven zei op 13 april 2014 om 11:52
aanvulling: Email adres is: pejave@home.nl
J.G.Glastra-Stenekes zei op 17 november 2014 om 18:59
hallo, ik kwam bij het opruimen van foto's n kaart van Hotel de Kleine Elft tegen, waarop mijn man de computer raadpleegde om te kijken waar hij precies heeft gestaan. van het een kwam het ander, kwamen op deze site terecht met verhalen.
ook ik heb hier een aantal jaren gewoond, mijn vader was eigenaar van van de kleine elft van ongeveer 1955 tot 1959. zijn naam is Dhr.L.G.A.Stenekes
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 18 november 2014 om 11:32
Mooi, @mevrouw Glastra-Stenekes! Zo wordt het verhaal over De Nieuwe Elft weer completer. Als het geen problem voor u is, kunt u dan de kaart van De Nieuwe Elft scannen en de scan naaar het BHIC mailen?
Kees Schoemaker (69) zei op 4 september 2016 om 15:02
Van januari 1974 tot en met april 1975 zat ik in militaire dienst in de Generaal de Bonskazerne. De Nieuwe Elft, het café van Joke Schippers die toen met haar man de zaak runde, was vooral voor degenen die niet 's avonds naar huis gingen een ideale plek om uit de militaire sleur te komen. Altijd gezellig, altijd leuk!
Kees Wijnhoven zei op 5 september 2016 om 11:28
Mijn Theorie;
Op dit punt(ongeveer) stak de oude, zuidelijk van de Maas gelegen, Romeinse weg de tegenwoordige Rijksweg over richting de Reek. Deze weg stak de Raam over in Escharen bij de tegenwoordige brug in Escharen(daarvoor zijn vele aanwijzingen) even verder ging deze weg stevig omhoog, door de peelrandbreuk en uitslijting van de Raam. Het hele gebied hier achter kreeg de naam Elft, waar ook deze uitspanning zich bevond. De naam kan dus afkomstig zijn van het Latijnse e-levo = omhoog heffen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 september 2016 om 21:23
Bedankt Kees voor je leuke herinneringen aan het café en bedankt 'andere' Kees voor je theorie over de herkomst van de naam. Ik hoor graag als er andere meningen zijn.
Paul zei op 21 juni 2020 om 16:51
De Nieuwe Elft stond op de hoek Bosschebaan/Steegschenhofscheweg, tegenover de Generaal de Bons kazerne. Ik kan me de naam Theo Schippers nog herinneren. Hij zal nu ongeveer 77 zijn. Het restaurant is in 2018 gesloopt tbv de nieuwe rotonde. Op de Bosschebaan 1 is nu nog Wegrestaurant De Elft.
Paul zei op 21 juni 2020 om 16:57
Wat ik me ook nog meen te herinneren is, dat waar nu het ABC Restaurant Velp is, er vroeger nog een Kleine Elft was, dat de naam moest veranderen en De Nachtegaal is gaan heten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2020 om 11:43
Ah, bedankt voor je aanvullingen, Paul, daarvan steken we weer heel wat op. Ja, die naam De Elft, die komt daar wel vaker voor he? Ben je er vroeger zelf wel eens geweest?
Paul zei op 22 juni 2020 om 21:04
Uiteraard, op de fiets vanuit Schaijk naar de speeltuin bij De Kleine Elft, voorheen De Nachtegaal, in Velp. Die was veel groter en interessanter dan die in Schaijk, bij het café waar nu Restaurant Nieuw Schaijk zit..
Paul zei op 22 juni 2020 om 21:32
By the way Marilou, ik zag in het blad Oss-Zuid dat je een boek hebt uitgegeven. Ik zal eens kijken bij Derijks. En wij blijken Oss-Zuid plaatsgenoten te zijn.
Wij wonen in het buitengebied van Oss. Bijna de hele familie vanaf mijn opa woonde en woont nog altijd binnen 1 kilometer van de Oude Rijksweg.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 juni 2020 om 07:04
Ah kijk, wat een toeval Paul! Het mooie is: voor mijn werk aan de studiezaal in Grave ben ik ook talloze keren het punt bij de Kleine Elft gepasseerd - maar niet gespeeld, ik geef het toe.

En wat grappig dat ook in Oss-Zuid onze wegen elkaar kruisen. Zo kan het gaan, dat zie je maar weer ;) Bedankt voor je leuke reactie!
Monique zei op 1 december 2022 om 13:34
Toevallig stuit ik vandaag op dit verhaaltje. Wat Paul zegt op 21 juni 2020 klopt zeker niet. Op de plaats waar nu het ABC restaurant in Velp staat, daar stond inderdaad vroeger de Nachtegaal met zijn speeltuin die in de hele omgeving bekend stond! In 1920 begint Gerardus Peulings op deze plaats een horeca gelegenheid, welke ingeschreven wordt in het Handelsregister te 's Bosch als Hotel den Tol. In 1934 wijzigt de handelsnaam naar ANWB hotel de Nachtegaal. Op de plaats van het huidige pannenkoeken restaurant den Tol, daar heeft, zoals de naam al doet vermoeden, het oude Tolhuis van Velp gestaan. Toen de tolhuizen werden verkocht, werd hier ter plaatse een horeca gelegenheid begonnen, die aanvankelijk de naam van de toenmalige eigenaar kreeg. Deze naam werd gewijzigd in "cafe den ouden Tol". Toen de naastgelegen horeca gelegenheid "den Tol" een nieuwe naam kreeg, nl. de Nachtegaal, werd het woordje "ouden" uit de naam van den Ouden Tol geschrapt, nu nog altijd op deze plaats restaurant den Tol. Zowel Den Tol, als de Nachtegaal hadden beiden een grote speeltuin. Waar de Nachtegaal landelijke bekendheid kreeg met de speeltuin en deze ook uitgroeide tot een attractie op zich, bleef den Tol wat bescheidener van opzet met zijn speeltuin. De horeca gelegenheden met de naam (kleine, nieuwe,)Elft in Velp, liggen wat meer richting Grave. Elders op deze site heb ik daar al eens een uitgebreide beschrijving van gegeven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 december 2022 om 17:20
Hoi Monique, bedankt voor je uitgebreide en inhoudelijke aanvulling. Het is ook wel verwarrend - wat er allemaal met 'de Tol' gebeurt ;) Gelukkig breng jij duidelijkheid in deze geschiedenis. Dank je wel!
John de Rooij zei op 18 juli 2023 om 20:27
De "nieuwe Elft" heel vaak bezocht tijdens mijn diensttijd bij 829/832 ZWTCIE. S'avond lekker en gezellig eten bij Joke en Henk Schippers..
Rini de Groot. zei op 18 juli 2023 om 22:55
Dag Jo van Dijk
Nooit gezien bemande kruiken met sterke drank.
Staven ijs zagen we wel eens ophalen bij de Stoommelkfabriek
tegenover ons in Uden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.