skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De San Salvatorkerk in Oeffelt

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 27 november 2014
bijgewerkt op 24 september 2020
In Oeffelt bouwde de beroemde architect P.J.H. Cuypers in 1854 zijn eerste kerk. Deze zou nu vast een rijksmonument zijn geweest, ware het niet dat het gebouw in 1944 werd verwoest.

Maar gelukkig was het ontwerp van de nieuwe kerk ook afkomstig van een architect van naam: Nico van der Laan. Hij ontwierp een kerk die helemaal past in de traditie van de zogeheten Bossche School: een moderne kerk in de traditie van de Romeinse basilica’s. De kerk staat dan ook op de nominatie om tot rijksmonument te worden uitgeroepen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009Tot 1987 was de kerk overigens gewijd aan de Zoete Naam Jezus. De naamsverandering heeft een historische achtergrond: de eerste kerk van Oeffelt, mogelijk uit de tiende eeuw, zou ook een Salvatorkerk zijn geweest.

In 2010 fuseerde de parochie met een groot aantal andere parochies tot de nieuwe parochie Maria, Moeder van de Kerk, die haar hoofdkerk in Sint Anthonis heeft. Het bisdom besloot in 2013 negen van de veertien kerken in de parochie te sluiten, waaronder ook de San Salvatorkerk in Oeffelt. Protest van de parochianen leidde ertoe, dat de sluitingen in oktober 2013 werden uitgesteld. De deelparochies krijgen enkele jaren de kans om hun financiële situatie te verbeteren.

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. Over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Denk aan deken en pastoor W.C. Quinten, die in de jaren vijftig en zestig de parochie bestierde. Hieronder wandelt hij over de nieuwe brug die Oeffelt beter bereikbaar zou gaan maken. Je kunt je verhalen hieronder met ons delen. We zijn benieuwd.

Pastoor Quinten
Pastoor Quinten tijdens de opening van de verkeersbrug Oeffelt-Gennep in 1954. V.l.n.r.: burgemeester Voets (Oeffelt); burgemeester Gennep; commissaris De Quay; commissaris van Limburg en pastoor Quinten van Oeffelt. (BHIC, OEF0336, fotograaf onbekend)

Reacties (2)

Harrie de Bruijn zei op 28 juni 2017 om 10:18
Cuyperskerk in Oeffelt. De volgende tekst is een citaat uit: De Katholieke kerken in Nederland door Jan Kalf, 1906.
"Het kerkje, dat 200 zitplaatsen bevat, is zonder den toren omstreeks 28 M. diep en in drie schepen 16 M. breed, waarvan 7 M. als binnenmuursche wijdte van het middenschip. .... In tegenstelling met zijn later werk, dat zich steeds door streng-doorgevoerde accentuering van het materiaal kenmerkt, heeft de architect bij deze eerste schepping nog de voorkeur gegeven aan bepleisteringder baksteen, en polychromie, en alleen uitwendig de baksteen laten spreken. De kerk is 29 augustus 1864 door Mgr. Deppen gewijd".
Albert
Albert zei op 28 juni 2017 om 12:01
Heeft BHIC geen foto van de Cuijperskerk van Oeffelt, die bij het verhaal geplaatst kan worden?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen