skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Karin de Mol
Karin de Mol RA Tilburg

De Sint-Jozefkerk in Helmond

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 27 januari 2015
bijgewerkt op 21 februari 2018
Het is een delicate zaak: het verbouwen van een kerk met een grote monumentale waarde. Volgens het monumentenregister is de manier waarop architect Te Riele een kerk ontwierp met traditionele gotische vormen uiterst zeldzaam. De traditionele gotische kerken benemen met hun pijlers in een groot deel van de ruimte het zicht op het altaar, maar dat geldt niet voor de Jozefkerk van Te Riele.

De Jozefkerk was Helmonds vierde parochiekerk. Hij dateert van 1922, maar pas vijf jaar later was het gebouw, inclusief toren, volledig af. Bureau Van der Laan slaagde er in 1978 in om de kerk in drieën te delen zonder afbreuk te doen aan de bijzondere ruimte.

Toen ook daarna het aantal kerkgangers bleef dalen, moest er opnieuw iets gebeuren. De ingreep was gewaagd: de kerk werd in tweeën gedeeld en de helft werd bestemd voor kinderopvang. In 2008 werd dit project in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed uitgekozen als een van de drie best geslaagde herbestemmingen van kerken.

De zorg voor het zieleheil van de parochianen was in handen van de pastoor en zijn kapelaans. Welke herinneringen heb je nog aan deze mannen Gods?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Boelaars, die tot op hoge leeftijd het gezicht was van de Jozefkerk. In de jaren vijftig en zestig verzorgde hij er de heilige missen.

Foto: Rosemoon, 2011. Bron: commons.wikimedia.org

Foto: Rosemoon, 2011. Bron: commons.wikimedia.org

Of denk aan de kapelaans die hem daarin ondersteunden, de heren Ch.J. Verhoeven en P.M. Verstegen. Ook over hen weet je vast nog wel een anekdote. Je kunt ze hieronder met ons delen. C.J. Verhoeven, kapelaan van de Jozefkerk in de jaren vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a16858) C.J. Verhoeven

Reacties (2)

Huub van Esdonk zei op 13 april 2020 om 12:26
Ik zou graag willen weten waar en wanneer ik gedoopt ben. Volgens mijn (overleden) moeder ben ik tweemaal gedoopt in 1953. Eenmaal als nooddoop (in het Lambertus ziekenhuis in Helmond) en eenmaal in de kerk, ik denk de st Jozefkerk in Helmond. Ik kan echter nergens registers vinden waarin dit vermeld staat. Kan iemand mij op weg helpen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2020 om 12:10
Hallo Huub, bedankt voor je berichtje. De kerk waarin je gedoopt bent, bewaart je officiële doopgegevens. Die kun je altijd opvragen. Woon je niet meer in de plaats waar je geboren bent (dan ben je dus ook geen lid meer van de plaatselijke kerk waar je gedoopt werd) dan moet je naar die oorspronkelijke plaats terug om het daar op te vragen.

Kijk anders eens hier: https://www.heiligelambertus.nl/jozefkerk.php of mail naar parochie@heiligelambertus.nl (daar valt de Jozefkerk nu onder)
Mogelijk weet men daar ook hoe dat destijds was geregeld met de nooddopen in het ziekenhuis in Helmond.

Succes met je zoektocht!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.