skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

De watertoren van Oisterwijk

De watertoren van Oisterwijk was identiek aan die van Boxtel. Ze dateren ook uit hetzelfde jaar. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat ze in één gezamenlijk project gebouwd zijn.

Oisterwijk en Boxtel hebben namelijk jarenlang een gemeenschappelijke regeling gehad voor de drinkwatervoorziening. En aangezien de gemeenteraden toch al schoorvoetend akkoord gingen met het aanleggen van een drinkwaterleiding, was iedere vorm van kostenbesparing welkom. Dus dat betekende samen betalen voor één keer ontwerpen en dan twee torens bouwen. De bouw van de Oisterwijkse watertoren was in 1929 bijzonder genoeg om het Algemeen Handelsblad te halen (met dank aan P. Schellen voor de tip).

De Boxtelse toren werd in de volksmond al gauw de reuzensigaar genoemd, maar in Oisterwijk is voor zover bekend nooit een dergelijke bijnaam voor de toren ontstaan. De verklaring voor zo’n naam ligt voor de hand: de betonnen kolos had een gestroomlijnde vorm, die sterk doet denken aan de watertorens die de architect H. Sangster enkele jaren daarvoor, in de vroege jaren twintig, had ontworpen voor de waterleidingmaatschappij Noord-West-Brabant.

De Oisterwijkse toren heeft ook hetzelfde lot ondergaan als zijn Boxtelse broertje. Toen de watertoren eenmaal buiten gebruik was gesteld, omdat hij zijn functie verloren had, midden jaren ’70, heeft men nog even geprobeerd een andere bestemming te vinden.

Zo had het Boxtelse architectenbureau Leermakers plannen voor de verbouwing van de toren tot appartementen. Dat bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar. De enige optie was sloop, waarvoor de gemeente Oisterwijk in 1980 vergunning gaf. Daarmee kwam er een einde aan het bestaan van de ruim 50 jaar oude watertoren van Oisterwijk.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (27)

Rien Mul zei op 11 januari 2011 om 00:19
in de watertoren heb ik veel gespeeld en duiven gevangen ik was toen +- 11 ja dat waren tijden nu als je steeds ouder word en er is een feestje dan word er wel over gepraat, want al mijn broers wisten daar de weg hahaha

Rien Mul
rob zei op 30 mei 2011 om 05:04
heeey alles goed ? en had een vraagje over die foto van die watertoren?
waar heb deze gestaan in oisterwijk en welk jaar want kon dat nergens uit opmaken waar die stond vroeger ok mar mail me daar over terug owke groetjes rob melis me email is proud88@live.nl
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 30 mei 2011 om 12:20
@Rien: Ik lees het al; er zijn heel uiteenlopende herinneringen aan de watertoren ;-) Leuk hoor

@Rob: De watertoren in Oisterwijk stond aan de Nicolaas van Eschstraat en is in 1929 gebouwd. Weet je zo voldoende?
Rien Mul zei op 31 mei 2011 om 23:26
Toen ik klein was woonde ik in de burgtakkerdreef en van uit het dakraam kon ik de watertoren zien, bovenin was een de wateropslag en daar zaten veel duiven, ik in de nacht met mijn broer piet naar boven in de watertoren en proberen die duiven te vangen, die duiven vlogen niet weg om dat het donker was, ik weet nog steeds hoeveel duiven we gevangen hebben 20 stuks, en een paar dagen erna hadden we onze eigen duiventil, gemaakt boven in de stal, tot ergenis van onze moeder, maar we mochten ze wel houden, van ons vader kregen we wel een paar tikken tegen onze kop maar dat was alles, en we hadden wel geluk hoor onze pa was niet zo snel hahaha, tja mensen dat waren tijden, de mensen die mijn kennen in oisterwijk en die zijn er nog al wat, weten dat ik een pietje bel was, ik woon nu in het buitenland maar ik denk er nog wel eens aan, groetjes Siedlce PL
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 6 juni 2011 om 19:34
@Rien: Haha, wat een originele manier om een duiventil te beginnen. Het lijkt me trouwens nog een hele onderneming, zo 's nachts in de watertoren. Vonden jullie het niet spannend?
Rien Mul zei op 7 juni 2011 om 00:33
nou Marilou, ik moet eerlijk zeggen ja ik was wel bang,maar het bangste was ik voor de trappen naar boven zo als ik me kan herinneren mijn broer had nergens last van dat was net een aap, ik weet ook nog we hadden geen zaklantaarn, en we gebruikten kaarsen die trouwens gepikt waren uit de kerk van Pastoor Marks tja je moet toch ligt hebben niet, maar het bangste was ik toen we in de nacht uit huis slopen, langs de regenpijp naar beneden, geloof me als ons vader ons gesnapt had, dat wil je niet weten, nu zijn het mooie herinneringen een mooie jeugd avontuur het heeft me wel gemaakt van wie ik nu ben, ja die watertoren is er niet meer maar de mooie herineringen zullen altijd in je hart blijven

Groetjes uit Siedlce Polen
PS weet je dat ze hier ook een watertoren hebben staan hahahalp zei op 11 augustus 2011 om 17:04
Mijn wederhelft zat op de St Jozefschool er naast, en ik zelf op de toenmalige "Onze Lieve Vrouw ter linden" school.
Wij gingen gymen in het gymzaaltje naast de watertoren. We moesten altijd op het paadje naar de gymzaal wachten en dan keken we omhoog langs de watertoren. Dan was het net of hij omviel (door de bewegende wolken..)
ik heb nog elke keer een discussie waar de watertoren stond. Volgens mij tussen de st-jozefschool en het gymzaal-paadje in . De wederhelft zegt dat hij stond op het veldje rechts naast de gymzaal. Maar dat klopt volgens mij niet. Kan iemand mij hiermee helpen??
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 12 augustus 2011 om 11:54
Beste LP,

op de website van het <a href="http://www.regionaalarchieftilburg.nl" target="_blank">Regionaal Archief Tilburg</a> staat een <a href="http://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoeken-in-databases/beeldonline-fotos-kaarten-etc/weergave/search/layout/result/indeling/detail/start/1/q/zoekveld/watertoren%20oisterwijk/trefwoord/straat/Nicolaas%20van%20Eschstraat" target="_blank">foto</a> van de Nicolaas van Eschstraat, waar de St.Jozefschool opstaat. Rechts naast deze school zie je nog net een stukje van de watertoren staan.
Misschien helpt deze informatie je verder.

Met vriendelijke groeten,

lp zei op 13 augustus 2011 om 19:07
Bedankt voor uw reactie.
Mooie foto, echter het verhult nog net wat ik eigenlijk wilde weten.
Maar ik voeg m wel toe aan mijn persoonlijke archief...
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 15 augustus 2011 om 09:38
Beste LP,

jammer dat de foto net niet geeft wat je wilde weten, maar wellicht kunnen ze je bij het Regionaal Archief Tilburg je daarmee verder helpen.
Met vriendelijke groeten,
MvdS zei op 5 oktober 2011 om 23:47
Hoi lp,

Ik zat ook op de &quot;Onze Lieve Vrouw ter Linden&quot; school en inderdaad moesten wij ook wachten op het paadje naar de gymzaal. Dus ik deel jouw ervaring. Wat ik weet is dat die gymzaal grensde aan de speelplaats van de St Jozefschool. Dus links kan daarvan kan nooit hebben gestaan. Volgens mij stond ie rechts achterin op het veldje naast de gymzaal...rij er eens langs zou ik zeggen dan komt het vast wel weer naar boven.
LP zei op 6 oktober 2011 om 00:08
Hoi MvdS,
Ik heb toch echt helder in mijn hoofd zitten dat links van het paadje die toren stond en recht was dat sportveldje. Daar stond ie kennelijk ook niet Maar je had rechts naar mijn idee het paadje naar de gymzaal, en links van de toren het paadje naar de speelplaats van St Jozefschool ....toch??
Maar ik wil er ook geen halszaak van maken maar het intrigeert mij dat iedereen een eigen beeld heeft waar dat ding gestaan heeft. En zo klein was ie toch niet ;)
Maar wel bedankt voor het meedenken....
LP
Jean-Robert van Kampen zei op 28 november 2011 om 16:25
Ook ik zat op OLV, en ook in mijn herinnering stond de watertoren LINKS van het paadje. Heb er vaak naar staan te kijken, wachtend op de gymles.

Als je op het paadje stond, dan was de watertoren links, recht voor je de ingang van de gymzaal, en rechts van je het sportveldje met rode gravel.
LP zei op 30 november 2011 om 01:38
Hé gelukkig dat er iemand is die het zich ook zo herinnert als ik...
Jammer overigens dat ze het oude OLV gebouw gesloopt hebben. Er blijft niet veel van het oude Oisterwijk over zo.
Peter zei op 22 februari 2012 om 22:34
Hallo Allemaal,
Voor wie de exacte lokatie wil weten of foto's wil zien: ik beschik over 'n aantal (lucht)foto's van de Oisterwijkse watertoren.
Paul Huismans, namens BHIC bhic zei op 23 februari 2012 om 10:23
@Peter,
Hartelijk dank voor je genereuze aanbod. Met foto's zijn we altijd blij, al moeten we natuurlijk voor het online zetten wel rekening houden met auteursrechten. Vooral bij luchtfoto's luistert dat nog wel eens nauw.
Onze website heeft trouwens ook een functie waarmee je digitale of gescande foto's zelf kunt <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=11640" target="_blank">insturen</a>.
Met vriendelijke groet,
Peter zei op 23 februari 2012 om 22:46
Paul, heb zojuist 'n paar foto's gestuurd naar vragen@bhic.nl (uploaden lukte niet). Allemaal vanuit 't westen genomen (met de zon mee). De school en de gymzaal waar andere forumgasten aan refereren zijn op één foto duidelijk zichtbaar. De Nicolaas van Eschstraat en de spoorlijn links. Het voormalig schoolgebouw en gymzaal bestaan nog zodat de exacte locatie geen vraag meer hoeft te zijn. In het voormalig schoolgebouw is momenteel stg De KreKul (Kreatief Kultureel) gevestigd. De gymzaal staat te koop (gemeenteeigendom). ps: hoe zijn auteursrechten van oude foto's eigenlijk te achterhalen?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 24 februari 2012 om 09:28
@Peter, alvast mede namens Paul onze dank voor het toesturen van de foto's. Jouw uitleg laat niets aan het toeval over en voldoet dus ruimschoots.
Dan je vraag over de auteursrechten, 'n heel goede gezien alle mogelijkheden tot reproductie van tegenwoordig! Ansichtkaarten leveren doorgaans weinig of geen problemen op. Anders is het met luchtfoto's, bijv.van KLM Aerocarto, maar ook van andere bedrijfjes. En heel heikel zijn persfoto's, van aan dagbladen verbonden fotografen, maar uiteraard ook van freelancers. Twee van jouw 4 foto's leken mij geen probleem. De andere 2 (met de toren in de steigers) zouden persfoto's kunnen zijn, maar helemaal zeker weet ik dat niet. in zo'n geval kiest het BHIC het zekere voor het onzekere.
Vriendelijke groet!
Paul Huismans, namens BHIC bhic zei op 27 februari 2012 om 09:38
@Peter,
Hartelijk dank voor je foto's.
Nu kan iedereen de ligging van de school ten opzichte van de watertoren zelf zien. Ik ben benieuwd of alle herinneringen kloppen.
LP zei op 25 augustus 2012 om 22:12
Beste Hr Buijks,

Waar kan ik de foto's bekijken die recentelijk ingestuurd zijn?
Ben eigenlijk wel benieuwd.
Paul Huismans (namens BHIC) zei op 27 augustus 2012 om 08:03
Beste LP,
Het ging om twee foto's van de watertoren. De eerste is de onderste foto bij dit verhaal. Op de andere vermoeden we auteursrechten, dus die wordt niet getoond. Hij lijkt sterk op de foto die je ziet wanneer je de link naar het <a href="http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010658945%3Ampeg21%3Ap016%3Aa0349" target="_blank">Algemeen Dagblad</a> op deze webpagina volgt.
Leo de Laat zei op 7 september 2014 om 00:09
Eind 1943 ben ik geboren als zoon van een schilder/behanger/glaszetter. Van de gemeente kreeg vader regelmatig opdracht kapotte ruiten in de watertoren te vervangen. Ik mocht als 7 jarige mee de toren in. Een hele belevenis waar ik trots op was immers niet iedereen kon zo maar in de watertoren. Ik kende nog geen hoogtevrees maar aan het klimmen scheen geen eind te komen. Kon die toren mijn gewicht wel aan? Ik werd eigenlijk wel een beetje bang want misschien kon die toren wel elk moment instorten. Dat gebeurde natuurlijk niet. Ik was wel blij toen ik niet hoger kon en bij het grote waterreservoir was aangekomen. Ik vond het best spannend en kreeg toen al veel respect voor mensen die zoiets konden bouwen. Ik ben nadien nog wel eens in de toren geweest maar nooit meer zo hoog.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 8 september 2014 om 12:03
Beste Leo,
hartelijk dank voor je leuke verhaal over je beklimming van de watertoren onder de veilige begeleiding van je vader. En jouw jeugdige onbezonnenheid heeft je toch maar mooi wel tot helemaal bovenaan in de toren gebracht!
Met vriendelijke groeten, Mariët Bruggeman namens BHIC
Bert Philippus zei op 6 april 2015 om 07:10
Ik ben er nog wel eens in geweest, en wij hadden daar altijd gymnastiek. De toren stond inderdaad links van het paadje. Ik weet nog wel dat de wandeling van de school (OLV) naar de gymzaal altijd een interessant weefsel van geuren was, van de bierlucht in de steeg naar de boxtelse baan, en dan de lucht van de put bij de kameelvellenhandel of wat dat ook was... Ah memories...
Luc Bol zei op 3 januari 2021 om 13:31
Ik zat op de sjs, kijkend van de straat naar de watertoren was links van de toren het paadje naar het hek van het schoolplein, en rechts het paadje naar de kleedhokken van de gymzaal. Rechts daarvan lag een rood gravelveld voor handbal. De ramen/openslaande deuren van de gymzaal keken uit op het schoolplein. Achter de gymzaal was een ommuurd stukje niemandsland met een lage poort naar het schoolplein. Daarnaast, en aan de overkant van het schoolplein was een overkapping voor fietsen en tegen de regen. In de winter gooiden we met sneeuwballen zo hoog mogelijk naar de toren, pas vanaf de zesde kon je er over heen komen. Als de zoemer ging moest je in de rij gaan staan en marcheerde je in gelid naar de klas. Nadat je zes jaar lang geprobeerd had fatsoenlijk te leren schrijven was het veel later wel ff wennen dat de sjs voortaan ‘De Krekul’ heette. Doet verder niets af aan de mooie herinneringen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2021 om 16:34
Bedankt voor deze reacties! En wat beeldend beschreven, Luc, alsof je er nog zo loopt. Over welke tijd/periode heb je het ongeveer? En we horen graag nog meer van deze mooie herinneringen dus hou je niet in ;)
John Schinkelk zei op 8 juli 2021 om 00:09
Ik heb ook op de St. Jozefschool gezeten (1966-1972) en wij probeerden 's winters met sneeuwballen zo hoog mogelijk de watertoren te raken. Die lang pal langs het schoolplein. Met "ijsballen" sneuvelde dan ook wel eens een ruitje :-) . Een paar jaar later, we waren denk ik 13-14 jaar, ben ik er nog eens met een vriendje binnen geweest. Hoe dan? Gewoon bij gemeentewerken de sleutel gevraagd en ook nog gewoon gekregen! Wij naar binnen. Beneden lagen een hoop spullen, ik denk van een toneelclub of zo. Doel was overzichtsfoto's te maken van de omgeving en de watertoren was met afstand het hoogste gebouw in Oisterwijk (naast de serviceflat Burgtweide waar we niet binnen kwamen).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.