
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Nieuwkerk fietste zaterdagmiddag terug naar huis, nadat hij bij de Welkoopwinkel aan de Havenweg, net over de brug, een paar nieuwe klompen had gekocht. Hij stopte op de brug om naar de afgemeerde plezierjachten te kijken.
Het moet de bejaarde man zijn ontgaan dat precies op dat moment, rond de klok van twee uur, de alarmbellen rinkelden, de waarschuwingslampen knipperden en de slagbomen sloten. Toen de brug vanuit de centrale post bij Roode Vaart (gemeente Moerdijk) in beweging werd gezet, was het te laat.
Wachtende automobilisten moesten machteloos toezien hoe het slachtoffer van het brugdek naar beneden gleed, zich nog even aan de railing wist vast te klampen, maar vervolgens in de diepte verdween. „Aanvankelijk gingen we er vanuit dat hij in het water terecht was gekomen”, zegt brandweercommandant Corné Hagenaars. „Omdat ons werd gemeld dat er sprake was van een drenkeling, zijn we zowel vanuit Dinteloord als Fijnaart met een team duikers uitgerukt.”
Bij aankomst bleek het slachtoffer echter terecht te zijn gekomen in de betonnen bak, tien meter lager, waarin het hydraulisch systeem van de brug is verankerd. Toen ambulances en traumahelikopter arriveerden, was het slachtoffer al overleden.
De brug wordt vanuit de centrale post bij Roode Vaart van op afstand bediend. „Een beproefd systeem”, verklaarde dijkgraaf Joseph Vos van waterschap Brabantse Delta, verantwoordelijk voor de brug. Met drie camera’s worden zowel de vaarroute als het bewegende deel van de brug bewaakt. „Op één monitor kunnen we de drie beelden tegelijkertijd zien. Pas als het brugdek vrij is van alle verkeer, wordt de brug geopend”, legde een sluiswachter uit.
Ook hij had geen verklaring waarom het op die fatale zaterdag toch mis ging. Van een dode hoek zou geen sprake zijn. „Wel is het zo dat het zicht wordt belemmerd door een lantaarnpaal en de kast waarop de slagboom is gemonteerd. Mogelijk hebben die het zicht op de fietser ontnomen. Dan nog blijft het een raadsel waarom het slachtoffer niet op alle waarschuwingssignalen heeft gereageerd”, aldus de sluiswachter.
Volgens Brabantse Delta waren er nooit eerder problemen geweest met het beveiligingssysteem van de brug. „De apparatuur wordt jaarlijks gecontroleerd. Mocht het technisch onderzoek aantonen dat er desondanks verbeterpunten zijn, dan zullen we daar loyaal aan meewerken”, zegt Vos. “Het is duidelijk dat hier sprake is van een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden. Erg tragisch.”
Dit is een bewerking van een krantenartikel door Cyril Rosman in BN/De Stem