
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In de Udensche Courant verschenen twee berichten over dit karwei, op 8 juli en 15 juli 1936:
Gepasseerden Donderdag werd onder leiding van Timmerman Reinier de Groot van de Maasstraat de groote schuur van Adr. van Roosmalen op Koolder verplaatst over een afstand van wel ruim 200 meter. De Groot had er 5 boerenkarren ondergewerkt en met 30 personen werd ze toen getrokken. Er was veel volk dat het krachtwerk kwam gadeslaan, hetwelk uitstekend tot z,n recht kwam. De Groot schatte het gevaarte op 7500 kilogram.
Een eeuw geleden had hier timmerman zekere Schoonwaters een standaardwindkorenmolen op de Molenhei, een 300 meter verplaatst. Dat was toen een roep door de gansche omgeving en van den verren omtrek kwam men er naar kijken. We gelooven dat Reinier de Groot zoo’n werk ook wel klaar zou spelen. (Udensche Courant 8 juli 1936)
Een landbouwer van Koolder kwam ons zeggen, dat we bij dit bericht van het verplaatsen van de kolossale voorraadschuur van landbouwer Adri. van Roosmalen, er nog bij hadden moeten vermelden, dat de twee buurlui Petrus van der Pol en H. Donkers vóór 60 jaar, die schuur ook mee verplaatst hadden en nu wederom bij het verplaatsen mee hielpen. (Udensche Courant 15 juli 1936)
In vaders kasboek ontdekte ik het uitgevoerde karwei, bij Adrianus van Rosmalen, met hulp van de heer Verbossen en Cor Cempkens. Benodigde materialen en steigerplanken werden natuurlijk door de dagelijkse bezoekende ròmboere, melkrijders van de tegenover gelegen zuivelfabriek meegenomen, want vader was sinds kort tegenover deze locatie gevestigd. Buurtschapbewoners leverden hand- en spandiensten, waaronder de benodigde boerenkarren die vóór ‘het onderwerken’ ontmanteld werden. De boerin nodigde vader en zijn knechts ‘s middags uit om de keukentafel samen te delen. Deze ‘geste’ werd bij de afrekening, ‘met of zonder kost’ van 5 cent per uur op de rekening in mindering gebracht. Met werkdagen van gemiddeld 10 uur werd het karwei door vader in een maand van 274 uur geklaard voor 30 - 35 cent per uur. Meerdere van de Van Rosmalens in dit buurtschap behoorde tot z’n klantenkring.
Bij twee volgende schuurverplaatsingen werd de eerst constructie gedocumenteerd en daarna gedemonteerd, verbindingen kregen een kaartje met herkenningscode bestaand uit een letter en een cijfer. De veldschuur uit Bavel werd voor hetzelfde doel herbouwd bij het Wasven in Eindhoven. De Vlaamse schuur uit Berkel-Enschot verhuisde naar de Hagelaarweg in Best en was voor ‘meerdaagse arrangementen’ de nieuwe bestemming.
Hierdoor bleven weer twee erfgoedgebouwen van de sloop bespaard!
De laatste schuurverhuizing van de veertiger jaren in: ‘Een schuur op karrenwielen’ en intact aan de Patrijsweg in Uden! En tevens opgenomen in het, nog te publiceren, proefschrift van stadsarcheoloog Nico Arts uit Eindhoven.