skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Erfgoed koesteren

In de jaren dertig verscheen twee maal per week de Udensche Courant en bracht naast het plaatselijke nieuws ook dat van de omliggende dorpen. In de gescande uitgave van BHIC uit 1936 ontdekte ik een schuurverplaatsing op buurtschap Kooldert, waarbij vader zelfs de regie voerde! Nog maar kort tevoren was zijn eigen voorraadschuur 600 meter verplaatst.

Bron: Udensche Courant, 8 juli 1936In de Udensche Courant verschenen twee berichten over dit karwei, op 8 juli en 15 juli 1936:

Krachtwerk

Gepasseerden Donderdag werd onder leiding van Timmerman Reinier de Groot van de Maasstraat de groote schuur van Adr. van Roosmalen op Koolder verplaatst over een afstand van wel ruim 200 meter. De Groot had er 5 boerenkarren ondergewerkt en met 30 personen werd ze toen getrokken. Er was veel volk dat het krachtwerk kwam gadeslaan, hetwelk uitstekend tot z,n recht kwam. De Groot schatte het gevaarte op 7500 kilogram.
Een eeuw geleden had hier timmerman zekere Schoonwaters een standaardwindkorenmolen op de Molenhei, een 300 meter verplaatst. Dat was toen een roep door de gansche omgeving en van den verren omtrek kwam men er naar kijken. We gelooven dat Reinier de Groot zoo’n werk ook wel klaar zou spelen. (Udensche Courant 8 juli 1936)

De standaardmolen op de Molenheide in Uden, 1905 (coll. St. Het Uden Archief van Bressers)
De standaardmolen op de Molenheide in Uden, 1905 (coll. St. Het Uden Archief van Bressers)

Bron: Udensche Courant, 15 juli 1936Uit vroeger tijd

Een landbouwer van Koolder kwam ons zeggen, dat we bij dit bericht van het verplaatsen van de kolossale voorraadschuur van landbouwer Adri. van Roosmalen, er nog bij hadden moeten vermelden, dat de twee buurlui Petrus van der Pol en H. Donkers vóór 60 jaar, die schuur ook mee verplaatst hadden en nu wederom bij het verplaatsen mee hielpen. (Udensche Courant 15 juli 1936)

In vaders kasboek ontdekte ik het uitgevoerde karwei, bij Adrianus van Rosmalen, met hulp van de heer Verbossen en Cor Cempkens. Benodigde materialen en steigerplanken werden natuurlijk door de dagelijkse bezoekende ròmboere, melkrijders van de tegenover gelegen zuivelfabriek meegenomen, want vader was sinds kort tegenover deze locatie gevestigd. Buurtschapbewoners leverden hand- en spandiensten, waaronder de benodigde boerenkarren die vóór ‘het onderwerken’ ontmanteld werden. De boerin nodigde vader en zijn knechts ‘s middags uit om de keukentafel samen te delen. Deze ‘geste’ werd bij de afrekening, ‘met of zonder kost’ van 5 cent per uur op de rekening in mindering gebracht. Met werkdagen van gemiddeld 10 uur werd het karwei door vader in een maand van 274 uur geklaard voor 30 - 35 cent per uur. Meerdere van de Van Rosmalens in dit buurtschap behoorde tot z’n klantenkring.

Interieur van een veldschuur in Best met verbindingslabels (foto: Rini de Groot)
Interieur van een veldschuur in Best met verbindingslabels (foto: Rini de Groot)

Bij twee volgende schuurverplaatsingen werd de eerst constructie gedocumenteerd en daarna gedemonteerd, verbindingen kregen een kaartje met herkenningscode bestaand uit een letter en een cijfer. De veldschuur uit Bavel werd voor hetzelfde doel herbouwd bij het Wasven in Eindhoven. De Vlaamse schuur uit Berkel-Enschot verhuisde naar de Hagelaarweg in Best en was voor ‘meerdaagse arrangementen’ de nieuwe bestemming.
Hierdoor bleven weer twee erfgoedgebouwen van de sloop bespaard!

De laatste schuurverhuizing van de veertiger jaren in: ‘Een schuur op karrenwielen’ en intact aan de Patrijsweg in Uden! En tevens opgenomen in het, nog te publiceren, proefschrift van stadsarcheoloog Nico Arts uit Eindhoven.

Reacties (3)

Rini de Groot. zei op 18 mei 2020 om 19:17
Paul Huisman (BHIC.) Prachtig geplaatst, ! Vooral die foto van het 'interieur' van de Vlaamse schuur in Best. Het herinnerd mij aan onze rondreis van Spanje met daarbij een bezoek aan het Palmbomenpark in Elche en het Alhambra in Granada 1979.
Rini. zei op 23 mei 2020 om 06:14
Mijn oudste broer (1928) vertelde dat genoemde Molen door familie de Bie beheerd werd. En afgebeeld op de verkochte beschuitverpakking.
Floris zei op 8 juni 2020 om 17:10
Ik vind het prima dat er een artikel werd geschreven. We moeten inderdaad alles doen om onze erfgoederen te beschermen en ook te onderhouden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen