skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Herinneringen aan Vrederust II. Terreinfeest en Koninginnedag

Een van de belangrijkste dagen op de kalender van Vrederust was het Terreinfeest. Dat werd eerst gevierd op Koninginnedag, toen Koningin Wilhelmina nog regeerde. Zij was op 31 augustus jarig. Het werd niet altijd op die dag zelf gevierd, maar wel steeds ergens rond eind augustus.

Toen koningin Juliana aan de regering kwam en Koninginnedag naar 30 april werd verplaatst, vierde Vrederust twee feesten: Koninginnedag op 30 april en het Terreinfeest in augustus. Men vierde deze feesten altijd buiten, eerst rond het hoofdgebouw en later op het voetbalveld bij het Hertenkamp.

Het waren echt feesten voor iedereen die op Vrederust verbleef, er werkte of er woonde. Zoveel mogelijk patiënten werden meegenomen en iedereen hielp om de dag zo goed mogelijk te laten verlopen, alles stond die dag in het teken van het feest. Al het personeel had die dag dienst en was zoveel mogelijk betrokken bij de begeleiding van de patiënten en de spelen. Alle arbeidstherapieën lagen stil. Het personeel dat daar werkte was ook op het feestterrein.

De muziekvereniging Euphonia liep ’s morgens al spelend van paviljoen naar paviljoen en haalde als een soort rattenvanger van Hamelen bij elk paviljoen de mensen op om ze uiteindelijk op het feestterrein te brengen. Daar werden spellen gedaan, er werd koffie gedronken met koek en tegen twaalf uur ging men weer terug naar de paviljoens om te eten. Na het eten kregen de kinderen een ballon en liep men van de Kino naast het hoofdgebouw achter Euphonia aan naar het voetbalveld, waar de ballonnen werden losgelaten. Natuurlijk zat er een kaartje aan dat door de eventuele vinder moest worden teruggestuurd.

Deze foto’s zijn allemaal van rond 1960/61 van het terreinfeest op het voetbalveld bij het Hertenkamp (er was toen nog een voetbalveld bij de vijver en later kwam er nog een bij de Sprenge, ze zijn er nog alle drie). Ringrijden is natuurlijk een echte Zeeuwse sport die op Vrederust ook wel werd gedaan, maar dan in een variant waaraan bijna iedereen mee kon doen. Met Bobby de pony voor de kar, Ko van Kaam, hoofd van de bloementuin ernaast en ik (mijn gezicht is goed te zien) erin.

Koekhappen gebeurde ook in een Vrederust-variant, met fruitkisten en een rollerbaan, normaal gebruikt in de moestuin en in de boomgaarden. Dit soort spelen werd ook door de patiënten gedaan. Zij konden er kleine prijsjes mee winnen. Als men daar geschikt voor was, kon men ook deelnemen aan vijf- of tienkampen voor dames of heren. Met ieder onderdeel kon men punten verdienen en wie de meeste punten had, kreeg een eerste, tweede of derde prijs in elke categorie.

Het oplaten van de ballonnen vond vroeg in de middag plaats en daarna was het nog hossen op de muziek van Euphonia.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen