skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het witte huisje

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 22 november 2019
bijgewerkt op 23 juli 2019
Het is een tijdloos beeld: een zandpad tussen de bomen met daaraan een idyllisch aandoend huis. In de verte zien we nog een aarden wal of dijk en heel dichtbij, naast het pand, een hek van prikkeldraad.

Het witte huisje tussen de winterbomen, Ravenstein 1937 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1665-000009)Het witte huisje tussen de winterbomen, Ravenstein 1938 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1665-000009) 

Wat ons ook opvalt, naast de witte kleur van het huis, zijn de pannen waarmee het dak bedekt is. De foto is genomen door een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden, volgens onze informatie in Ravenstein, op 24 november 1938. Een dikke 80 jaar geleden dus.

Kijk naar Toen

Herken jij dit witte huisje tussen de winterbomen en weet je waar het staat (of stond)? Heb je herinneringen aan deze plek of ken je verhalen van toen? We horen graag van je! Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (8)

Antoon van Lanen zei op 1 februari 2020 om 11:39
Mijn naam is Antoon van Lanen en woonde vanaf 1953 in de Prinses Irenestraat. Dat is vlak bij dit bijzondere huisje. Ik ben in 1976 verhuisd naar Oss, maar weet dat in dat huisje de familie van Erp daar woonde. 1 van hun kinderen heette Frans en voetbalde in zijn jeugd bij voetbalclub Ravenstein
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 februari 2020 om 19:59
Hallo Antoon, bedankt voor je berichtje! Dan weten we eindelijk iets meer over dit huis. Weet je toevallig ook of deze familie Van Erp daar met veel kinderen woonde? En of het huisje er nog staat?
Antoon van Lanen zei op 2 februari 2020 om 20:25
Ja het huisje is opgeknapt en staat er dus nog steeds. Ik weet dat Frans van Erp in ieder geval een oudere broer heeft/had. Ik ben niet zeker over zijn voornaam:. Ik geloof iets van Ad of Adrie. In mijn jeugd was de vader ernstig ziek en lag voor het raam, zodat hij waarschijnlijk nog wat afleiding had. Of er verder nog kinderen waren kan ik me niet herinneren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 februari 2020 om 10:09
Ach, wat verdrietig om te horen, maar het geeft wel een heel typerend beeld: zo'n zieke vader voor het raam. Wat mooi dat je dat hier zo verwoordt.

En goed te horen dat het huisje er nu nog staat!
Willy Brukx zei op 26 februari 2021 om 15:00
Willy Brukx

Het is een Saksische boerderijtje, mijn Opa Frans Brukx had het vroeger gekocht en hij woonde daar met zijn vrouw en 8 kinderen ( dus ook mijn vader ) .Mijn Opa en Oma hadden het gekocht van de Fam. Roelofs uit Neerloon die er toen ook nog koeien in hadden, in de Doolhof. Als je voor het huis staat met de rug naar het bruggetje als je dan naar de linker raam kijkt, daar was de koeienstal!
Later is de koeienstal omgebouwd geweest tot slaapkamer van Opa en Oma.
Mijn tante CI’s, zus van mijn vader was getrouwd met Marinus van Erp en die zijn daar later blijven wonen. Ze hadden 3 kinderen, Ad, Frans en Johan. Daarna is het huis verkocht aan de Fam. Wijnakker, zijn dochter heeft daar even gewoond. Toen is het verkocht aan Peter en Marjolein Bongers, deze mensen hebben het huis toen helemaal opgeknapt! Zij kwamen uit Veenendaal en zijn later weer verhuisd naar Gelderland. Nu woont daar Harrie en Wilma van Dijk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2021 om 19:31
Hallo Willy, bedankt voor alle informatie! Jij bent daar zelf ook vast veel geweest, denk ik? Heb je het ook nog meegemaakt dat de slaapkamer in gebruik was als koeienstal? En in welke tijd was dat (ongeveer)?
Willy Brukx zei op 26 februari 2021 om 20:04
Neen, ik heb dit niet meegemaakt, mijn Opa heeft destijds de koeienstal omgebouwd naar slaapkamer. Ik zelf heb mijn Opa en Oma niet gekend, ik was ongeveer 1.5 jaar oud toen ze zijn overleden. Ik ben van 1949 en vader was van 1910. Naar mijn idee zijn mijn Opa en Oma rond 1930 in het witte huisje getrokken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2021 om 17:44
Ach, dat is verdrietig om te horen, Willy. Dan heb je het uit de overlevering. Wel goed dat die verhalen zijn verteld in de familie. Bedankt voor het delen hier!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen