skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Hoefje Tannetje

Op een snikhete dag in augustus 2022 fietste collega Frans over de Zeedijk in Elshout, toen hij tijdens een kleine pauze het vrolijke geklingel van een ijscokar hoorde. Dacht hij. Toch even poolshoogte genomen, maar er werden geen koude versnaperingen verkocht.

Speurtocht

Wat Frans hoorde was het klokje van een piepklein en niet meteen als zodanig herkenbaar kerkje: Hoefje Tannetje. Dat werd het begin van een zoektocht, want: wat is Hoefje Tannetje? Is het een kerk? Een kapel?

Uiteindelijk kwamen de antwoorden. Het bleek een kleine, maar bijzondere geloofsgemeenschap te zijn.

Hoefje Tannetje (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)
Hoefje Tannetje (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)

Het begin

Het pand aan de Zeedijk was al langer in beeld. Er woonde vanaf 1972 een priester van het bisdom Den Bosch. Toen deze het pand verliet, kwamen er in 1994 nieuwe bewoners, bestaande uit twee priesters van het bisdom Breda en een religieuze broeder. Zij vormden een kleine religieuze communauteit. Zoals in een klooster leven ze in een dagritme, met vaste gebedstijden.

Al reeds langer woonden zij in dit communautair verband vanaf 1975 in een parochie in Dongen en vanaf 1980 tot en met 1994 in Rijen. Daarna werkte een van hen, van 1994 tot 2000, in een Centrum voor Parochiespiritualiteit en de andere priester in het bisdom Den Bosch als bisschoppelijk gedelegeerde voor de Catechese om zodoende mensen op te leiden om met voldoende bagage werkzaam te kunnen zijn in parochies en van de bisschop een zending te ontvangen. De religieuze broeder werkte als wijkverpleegkundige.

De vele regeltjes van de traditionele katholieke kerk stonden hen minder aan, hen staat een alternatief pastoraat voor. Minder afstandelijk en meer persoonlijk betrokken.

Beeld van Paulus bij Hoefje Tannetje, met citaat uit 1 Korintiërs 13: "Zonder de liefde ben ik niets." (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)
Beeld van Paulus bij Hoefje Tannetje, met citaat uit 1 Korintiërs 13:
"Zonder de liefde ben ik niets." (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)

De naam

Het eerste deel van de naam, Hoefje, is afgeleid van hoeve, een synoniem van ‘boerderij’. ‘Tannetje’ komt van de moeder van een van hen. Het is een meisjesnaam, die vooral in Zeeland voorkomt.

Geloofsgemeenschap

Rond de communauteit is een kleine geloofsgemeenschap ontstaan, een ‘huisgemeente’. Wekelijks zijn er eucharistievieringen. Aanvankelijk pasten alle deelnemers nog rond de tafel in de huiskamer. Later werd de garage omgebouwd tot een sfeervolle huiskapel. Tegenwoordig komen er zo’n 35-45 mensen naar de vieringen uit de omgeving van Elshout tot en met Eindhoven en van Nistelrode tot en met Geertruidenberg. Zij vormen samen deze kleine geloofsgemeenschap, komen in het weekend samen en proberen lief en leed met elkaar te delen. Tevens zijn ze betrokken bij vele diaconale projecten. De meesten sluiten zich aan bij deze geloofsgemeenschap omdat deze aanpak hen meer aanspreekt dan de in de voor onze tijd vaak wat traditionele parochies.

Bronnen

Telefoongesprek op 29 maart 2023
Michel Besnard en Arthur Van Tongeren, Om mens voor een mens te zijn; Geloofsgemeenschap Hoefje Tannetje, in: Mariënburg Magazine van maart 2022, blz. 16-18

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!