
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Wat Frans hoorde was het klokje van een piepklein en niet meteen als zodanig herkenbaar kerkje: Hoefje Tannetje. Dat werd het begin van een zoektocht, want: wat is Hoefje Tannetje? Is het een kerk? Een kapel?
Uiteindelijk kwamen de antwoorden. Het bleek een kleine, maar bijzondere geloofsgemeenschap te zijn.
Het pand aan de Zeedijk was al langer in beeld. Er woonde vanaf 1972 een priester van het bisdom Den Bosch. Toen deze het pand verliet, kwamen er in 1994 nieuwe bewoners, bestaande uit twee priesters van het bisdom Breda en een religieuze broeder. Zij vormden een kleine religieuze communauteit. Zoals in een klooster leven ze in een dagritme, met vaste gebedstijden.
Al reeds langer woonden zij in dit communautair verband vanaf 1975 in een parochie in Dongen en vanaf 1980 tot en met 1994 in Rijen. Daarna werkte een van hen, van 1994 tot 2000, in een Centrum voor Parochiespiritualiteit en de andere priester in het bisdom Den Bosch als bisschoppelijk gedelegeerde voor de Catechese om zodoende mensen op te leiden om met voldoende bagage werkzaam te kunnen zijn in parochies en van de bisschop een zending te ontvangen. De religieuze broeder werkte als wijkverpleegkundige.
De vele regeltjes van de traditionele katholieke kerk stonden hen minder aan, hen staat een alternatief pastoraat voor. Minder afstandelijk en meer persoonlijk betrokken.
"Zonder de liefde ben ik niets." (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)
Het eerste deel van de naam, Hoefje, is afgeleid van hoeve, een synoniem van ‘boerderij’. ‘Tannetje’ komt van de moeder van een van hen. Het is een meisjesnaam, die vooral in Zeeland voorkomt.
Rond de communauteit is een kleine geloofsgemeenschap ontstaan, een ‘huisgemeente’. Wekelijks zijn er eucharistievieringen. Aanvankelijk pasten alle deelnemers nog rond de tafel in de huiskamer. Later werd de garage omgebouwd tot een sfeervolle huiskapel. Tegenwoordig komen er zo’n 35-45 mensen naar de vieringen uit de omgeving van Elshout tot en met Eindhoven en van Nistelrode tot en met Geertruidenberg. Zij vormen samen deze kleine geloofsgemeenschap, komen in het weekend samen en proberen lief en leed met elkaar te delen. Tevens zijn ze betrokken bij vele diaconale projecten. De meesten sluiten zich aan bij deze geloofsgemeenschap omdat deze aanpak hen meer aanspreekt dan de in de voor onze tijd vaak wat traditionele parochies.
Telefoongesprek op 29 maart 2023
Michel Besnard en Arthur Van Tongeren, Om mens voor een mens te zijn; Geloofsgemeenschap Hoefje Tannetje, in: Mariënburg Magazine van maart 2022, blz. 16-18