skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

IJspret: vriezen of dooien? Of: strijd om leven en dood, zaterdag 10 januari 2009

Terwijl vele kinderen en volwassenen hun ijzers ondergebonden hebben, lekker schaatsen en strijd leveren met ijshockey in het namiddagzonnetje nabij het Hackerom, staan een aantal Erpenaren gewapend met fotocamera’s en verrekijkers langs het Aa-bruggetje met hun ruggen naar de schaatsers. Niet omdat ze iets tegen de ijspret hebben, integendeel zelfs!

Nu is een ander natuurlijk schouwspel gaande onder en nabij de Aabrug wat ook heel erg spannend is. Een tweetal IJS-vogels is inmiddels geland om vanuit een hoogzit een visje te bespieden voor de welkome noodzakelijke maaltijd. Je moet weten dat ijsvogels alleen vis eten en met de vorst nu en dichtgevroren plassen en rivieren wordt dit een groot probleem voor hen.

Ik weet niet wat in hun koppies omgegaan is, maar denk dat ze toch wel wat opgewonden moeten zijn geweest van hun concurrenten. Enkele aalscholvers die deel uitmaken van een groep van ongeveer 35 die verderop zitten te drogen in de zon, zwemmen voor de ijsvogels door en duiken telkens onder ijsmassa om daar vissen te verschalken. Omdat ze deze tijdens hun zwemkunsten bemachtigen en meteen inslikken, kan ik niet bevestigen of ze inderdaad beet hadden, maar omdat ze op een gegeven moment plaats maken voor anderen is het aannemelijk dat ze een pondje verse voorn en of baars binnen gehad moeten hebben.

Wanneer heel even de aalscholvers weg zijn, duikt een van de ijsvogels in het water. Door de snelheid kan ik niet zien of hij iets bemachtigd heeft. De ijsvogel bezet zijn hoogzit weer en houdt zijn ogen op scherp en hoopt vast en zeker dat ze niet telkens gestoord blijven worden, want hij moet het van zijn scherpe zicht hebben en enige rust nabij het water is een vereiste!

Echter, bij dit schouwspel komt nog meer concurrentie om de hoek. Uit een hol onder de brug komt een nerts met zwarte bontjas en deze duikt voor de ogen van de ijsvogels onder water om na een 20-tal seconden met een voorn uit het water te komen. Stand 1-0 zou je zeggen, maar ... hij brengt zijn maaltijd naar zijn hol en de glibberige voorn spartelt zodanig dat deze ontglipt aan de nerts en deze dreigt terug te vallen in het water.

Dan is er, zeker niet toevallig, een andere concurrent: de waterhoen die direct begint te happen naar het springende voorn, dus 1-0 voor de waterhoen. Na deze misser komt de nerts zeker niet teleurstellend uit zijn hol, duikt vol goede moed in het wak en 10 seconden later heeft deze weer een voorn. Ha-ha: stand nu 1-1. Dit tafereel herhaalt zich een aantal keren en bij stand 3-1 voor de nerts ben ik huiswaarts gegaan. Degene die dus zijn bontjas mist... er zat een klein wit vlekje op! Reacties graag naar de redactie.

Als je denkt dat dit verhaal kolder is, nee, waar gebeurd!  

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.