skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Oude filmbeelden: boomplantdag Burgemeester Coenenpark, Roosendaal 1934

Wat bijzonder om deze filmopnames te zien. Ze zijn gemaakt in 1934, ter gelegenheid van een boomplantdag voor de jeugd in het gloednieuwe Roosendaalse Burgemeester Coenenpark. En we hebben niet alleen beeld; er is óók geluid. Natuurlijk houdt de burgemeester een mooie toespraak en is er een geestelijke bij de festiviteiten aanwezig. Maar het leukste om te zien zijn toch al die jongens en meiden, die vol enthousiasme én in de prachtigste klederdrachten naar het park zijn gekomen. Zij zullen, voor zover ze nog in leven zijn, inmiddels rond de 95 zijn...

Boomplantdag, door Polygoon Hollands Nieuws (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder), is gelicenseerd onder Public Domain Mark.

Het Burgemeester Coenenpark kon op 5 maart 1934 bijna in gebruik genomen worden. Voordat het zover was, mocht de Roosendaalse schooljeugd de eerste bomen in de grond zetten. "Een jaar geleden was er op dit terrein niets anders dan wat gras en nog een enkele vieze sloot," zo begint burgemeester Prinsen zijn toespraak op deze feestelijke boomplantdag. Hij spreekt de hoop en verwachting uit dat heel Roosendaal, jong en oud, zich jarenlang zal vermaken in het nieuwe park. En zo geschiedde.

Crisisjaren '30

Het ontwerp kwam uit de pen van landschapsarchitect Bijhouwer. Het nieuwe park moest een echt gebruikspark worden. Net als veel andere steden in Nederland kampte ook Roosendaal in de crisisjaren '30 met grote werkloosheid. Met grootschalige overheidsprojecten, zoals de aanleg van parken als deze, werd werk verschaft aan werklozen.

Klederdracht en dansen

In het filmpje zien we jongens in boerenkleding, met een pet op hun hoofd en sjaal om hun nek. Een deel van de meisjes gaat gekleed in klederdracht. Het lijkt erop dat dit niet allemaal Brabantse kleding is; we menen ook Zeeuwse en Volendamse klederdracht te herkennen. Er zijn vast mensen die ons daar meer over kunnen vertellen.

Het liedje waarop de kinderen hun volksdans opvoeren, is volgens het bijschrift: "Als mijn vader en mijn moeder naar de markt toe gaan". Wij horen deze tekst niet echt goed in het filmpje terug, maar jij misschien wel? Ken jij dit liedje? En heb je daar ook op gedanst?

Roept dit filmpje andere herinneringen bij je op of ken jij nog verhalen uit de overlevering? Of herken je misschien zelfs iemand? We zijn benieuwd! 

Reacties (2)

Henk van den Brand zei op 30 maart 2020 om 15:03
Als mijn vader en m'n moeder naar de markt toe gaan, o ja - ja zo; dan komen zij niet thuis voor des avonds laat, o ja - ja zo; fiederie, fiedera, fiederalala, o ja , ja zo
O ja - ja zo.
Ik heb er verder geen herinneringen aan. Iemand anders wellicht
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 maart 2020 om 21:02
Nou Henk, ik vind dat je al een heel mooie voorzet geeft, hoor! Ik ben benieuwd of het meer herinneringen los maakt, aan jou heeft het in ieder geval niet gelegen ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen