skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Petrus van Schendel, een kunstschilder geboren in Terheijden

De succesvolle kunstschilder Petrus van Schendel (1806-1870) maakte vele portretten, religieuze schilderijen en sfeerschilderijen. Hij werd op 21 april 1806 in Terheijden geboren als zoon van een koopman.

Enkele van zijn schilderijen hangen in de H. Antonius Abt kerk van Terheijden en in het Stedelijk Museum Breda. Na het overlijden van zijn vader vertrok hij naar Breda en vervolgens via Rotterdam, Amsterdam naar Brussel waar hij zich definitief vestigde. Van Schendel werd twee maal weduwnaar, hertrouwde twee maal en uit de twee eerste huwelijken werden respectievelijk dertien en twee kinderen geboren.

Zelfportret 1869 (Stedelijk Museum Breda)
Zelfportret 1869 (Stedelijk Museum Breda)

Van Schendel verwierf nationale en internationale roem als fijnschilder van kaars- en lamplichttaferelen. Tussen 1858 en 1872 behoorde hij samen met Jozef Israëls, Diederik Jamin en Philip Sadée tot de best betaalde kunstschilders van Nederland. Hij schilderde markt- en straattaferelen bij avond, maar ook landschappen, zeegezichten, binnenhuizen, portretten en ‘gewijde geschiedenis’, dat wil zeggen religieuze historiestukken. Bijna allemaal met lichteffecten zoals met maan- en kaarslicht, maar ook van een toorts of olielampje. In België en Frankrijk verwierf hij dan ook de naam Monsieur Chandelle.

Behalve een gevierd schilder was Van Schendel ook een bekwaam werktuigkundige en uitvinder, wat hem in 1841 een koninklijk octrooi opleverde voor zijn uitvinding tot verbetering van de schoepen bij stoomvaartuigen. Ook deed hij enkele uitvindingen ten behoeve van de droogmaking van het Haarlemmermeer. Daarnaast schreef hij in 1848 een werk over het ontginnen van heidevelden in de Kempen, onder vermelding dat hij de uitvinder was van de Hélice hydraulique pour irrigation.

Petrus van Schendel stierf op 28 december 1870 in Brussel. In 1881 kwam zijn nalatenschap, waaronder tekeningen, aquarellen en ruim honderd schilderijen, in Brussel onder de hamer.

Schilderij geschonken door Petrus van Schendel aan de H. Antonius Abt kerk in Terheijden, voorstellende ‘Nachtbezoek van de H. Paulus aan de H. Antonius’. In 2006 werd het schilderij gerestaureerd en weer op zijn plaats gehangen in de kerk door restaurateur John Post (rechts) met kerkvrijwilligers Frans van Gils (links) en Leo Vermeulen (foto:  Johan van Gurp; Stadsarchief Breda JVG20060719008)
Schilderij geschonken door Petrus van Schendel aan de H. Antonius Abt kerk in Terheijden, voorstellende ‘Nachtbezoek van de H. Paulus aan de H. Antonius’. In 2006 werd het schilderij gerestaureerd en weer op zijn plaats gehangen in de kerk door restaurateur John Post (rechts) met kerkvrijwilligers Frans van Gils (links) en Leo Vermeulen (foto:  Johan van Gurp; Stadsarchief Breda JVG20060719008)

Ter gelegenheid van zijn 200-ste geboortejaar werd op 21 april 2006 een gevelsteen onthuld op de locatie waar destijds zijn geboortehuis heeft gestaan (thans Raadhuisstraat 91-93 in Terheijden) met het opschrift ‘Hier werd op 21 april 1806 geboren Petrus van Schendel (1806-1870) koopmanszoon en kunstschilder’.

Foto links 2006 en rechts 2020 door © Jan van Vliet
Foto links 2006 en rechts 2020 door © Jan van Vliet

De gedenksteen werd onthuld door Raymond van Schendel, achterkleinzoon van Petrus van Schendel, in aanwezigheid van de zeer vele nazaten uit België, Frankrijk, Italië en Portugal van deze van oorsprong Terheijdense kunstschilder. Het gedenkteken was een geschenk van de Heemkundekring De Vlasselt.

Negentiende-eeuws marktafereel (Wikimedia Commons)
Negentiende-eeuws marktafereel (Wikimedia Commons)

Bronnen

BN/DeStem 21 april 2006 en 19 juli 2006, auteur Jan van Vliet
Biografie Petrus van Schendel (Brabants Erfgoed)
W. van Giersbergen, J. van der Made, G. van Schendel, Petrus van Schendel, koopmanszoon en kunstschilder : Zijn leven, werken en familie, in: De Vlasselt : geschiedenis van de gemeente Terheijden 29 (2006)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: