skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Scheldnamen

In Baardwijk kon je vroeger de volgende scheldnamen horen: Muffie-stink; De kakwang; De kiek en de kanik; Bultje Klaassen; Het singerke; Jan den aap; Den Borsel; De Knakworst; Jan de Koei; Piet de Teen; Willem de Haen; De Kaaischeiters.

Dat laatste scheldwoord wordt ook gebruikt voor Tilburgers en voor inwoners van Oosterhout, zoals je kunt vinden bij de Brabantse Scheldprocessie van Piet Heerkens S.V.D. (met commentaar van Ed Schilders).

Al deze scheldnamen dateren uit de jaren 1950-1970 en waren van toepassing op “Borkse” mensen. Zo had je ook nog “Anneke de lekkere”. Zij verdiende haar bijnaam, doordat ze bij Piet de Teen, de groenteboer uit Eethen of Drongelen, al het fruit vooraf keurde om vervolgens nagenoeg niets te kopen. Piet de Teen was gehandicapt en liep op klompen en met een voet op z'n grote teen, vandaar zijn bijnaam.

Een ander grappig verhaal, dat net na de oorlog in 1948 speelt, heb ik van m'n vader (Sjef). Als 6-jarig jongetje liep ik aan de hand van m'n vader op 't Hoogeinde in Baardwijk richting Clemenskerk. Onderweg kwamen we “Bultje Klaassen” tegen. Erg genoeg natuurlijk, zo'n handicap, die vaak het gevolg was van de slechte voeding tijdens de oorlog en het gebrek aan vitamines.

Mijn vader groette “goede morgen, mijnheer Klaassen” en die antwoordde “Goeie morgen Sjef.” Vol verbazing keek ik naar mijnheer Klaassen en vroeg aan m'n vader “wat heeft-ie toch op z'n rug verborgen?” “Stil, jongen,” fluisterde m'n vader, “voorzichtig, dat is een ... geheime ... zender!!!”

Reacties (28)

jan van hoof zei op 16 januari 2010 om 12:36
Ik heb nog enkele namen er aan toe te voegen later misschien meer.

den ballie
den uil
de seel
artske
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 18 januari 2010 om 14:38
Beste Jan,
alhoewel er al erg veel scheldnamen staan, zijn we toch nog benieuwd naar meer. Dus, mocht je er nog meer weten, dan horen we dit graag.
Jan van Hoof zei op 22 januari 2010 om 12:23
Wat dachten jullie van:
willem de fut; de snoek; willem de zwijger; de zeu; lekkere jet; mieke de zure; jan de kruk; den boebes; vrouwke sastra
Berry van Hoof, Turfven 36, 5464 Pl Veghel. zei op 28 januari 2010 om 16:07
De Waalwijkers hadden voor de Baardwijkers de scheldnaam "De Kaaischeiters"( zo iets van ze hebben niets te verteren, "zo arm als job".
Uit de voetbalclub van Baardwijk "Juliana "is de carnavalsclub "de Kaaischeiters opgericht. ( door ca. 10 actieve voetballers ) waarvan ik de foto en de namen nog kan aanleveren.De allereerste prins carnaval van deze club ( ik was zelf ook bestuurslid ) was Toon de Kivit ( de eigenaar van de rijwielzaak in Baardwijk. De allereerste carnavalswagen was een platte wagen met daarop de Kaaischeiter ( een pop gezeten op 'n honderd kinderkopjes ) Ook hiervan heb ik 'n foto. Als dit interessant is stuur ik e.e.a. op. Groetjes Berry
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 29 januari 2010 om 10:18
Hoi Berry,

natuurlijk is dit interessant; we zouden het erg op prijs stellen als je je verhaal en/of foto's op zou willen sturen. Je kunt dit doen via onze website bij 'verhaal (of foto) insturen.
Alvast hartelijk dank voor al je moeite.
Gerrit van Heeswijk, Goirle zei op 3 maart 2010 om 19:39
Er heeft ooit in het tijdschrift van Heemkundekring Onsenoort een complete lijst van Baardwijkse bijnamen gestaan, helaas(?) zoinder dat erbij vermeld was wie deze bijnamen droegen. Ik noem ze bewust bijnamen omdat ze ontstaan zijn in de tijd dat de Borrukse meense nogal vel mensen kenden met dezelfde naam. Hoeveel Kees Pullensen waren er niet, hoeveel Henk van Tuylen waren er, hoevel Piet Leijtens? In al dit soort dorpen kwam je die bijmane tegen. In het heemkundig tijdschrift van de Ketsheuvel (Strol Zaand) heeft ook ooit zo'n lange lijst gestaan en dan mèt de namen van de dragers. De lijst vanuit de Onsenoortse kring heb ik ooit met mijn vader en zijn vriend bekeken (rond 1990) maar ook zij konden toen al niet meer alle namen thuisbrengen.
Wil je dat ik die lijst een opzoek dan lees ik dat wel een keer op deze site.
Annemarie van Geloven zei op 5 maart 2010 om 16:26
Beste Gerrit, hartelijk dank voor je aanbod de lijsten met bijnamen op te zoeken.
Het BHIC heeft beide heemkundebladen in haar bibliotheek. Daarom zou je kunnen volstaan om de jaargangen en nummers, waarin je de lijsten gevonden hebt, door te geven.
Gerrit van Heeswijk zei op 10 maart 2010 om 18:57
Als reactie op de vraag van Annemarie: De lijst staat in het tijdschrift van Heemkundekring Onsenoort uit Nieuwkuijk, jaargang 30 (1980) pagina 212 en 213. Het was een artikel van C. Hornman.
In deze uitgebreide lijst staan geen familienamen bij de bijnamen maar ik heb deze lijst voor eigen "gebruik" en met behulp van mijn vader en zijn vriend wel van vele familienamen voorzien.
De lijst van de Kaatsheuvelse namen heb ik nog niet kunne traceren.
Annemarie van Geloven zei op 11 maart 2010 om 10:04
Misschien wil HKV Onsenoort uw aangevulde lijst met familienamen wel opnemen in haar tijdschrift.

In ieder geval hartelijk dank voor uw bronvermelding.
Gerrit van Heeswijk zei op 12 maart 2010 om 18:06
Via Dhr. Brekelmans van Heemkundekring Kaatsheuvel kreeg ik de lijst door van de bijnamen in Kaatsheuvel. Ze zijn te vinden in het tijdschrift van Heemkundekring Ketsheuvel "Strol Zaand", jrg 1987, nr 2 pag 4-12 en in jrg 1990, nr 5, pag 278-302.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 15 maart 2010 om 14:55
Hartelijk dank Gerrit voor deze aanvulling!
karel van hoof zei op 2 april 2010 om 21:33

Op de CD "Speulenderwijs van wijlen Thieu Sijbers stoa 'n nummerke "honderd op 'n rij" Doar ston scheldnamen bij wor ik nog nooit van geheurd ha .
Die CD of LP moet iedere Brabander in
huis hebben. Ik weet trouwen nie of die nog te koop is.
Thieu was de beste Brabantse troubadour die ik ooit gekend heb.
Ik zou graag een foto van hem willen hebben mar da is me tot opheden nie gelukt.
k.v.hoof
Johan Pullens zei op 5 augustus 2010 om 13:39
de naam "Bultje Klaassen", genoemd in een van de reacties, is mij onbekend. Waarschijnlijk betreft het dezelfde man als die wij in de jaren '60 "Janus d'n bult" noemden. Hij had een winkeltje op het Hoogeind(e). Zijn echte achternaam was 'Schilders'.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 5 augustus 2010 om 16:08
@Karel van Hoof: als u de functie afbeeldingen van <a href="http://www.google.nl" target="_blank">Google</a> gebruikt en zoekt op de naam Thieu Sijbers, krijgt u een leuke foto te zien van een vriendelijke man met kiel, pet op het hoofd en gitaar in de hand. U kunt dan zelf beoordelen of het Thieu zelf is of iemand die een eerbetoon aan hem brengt.

@Johan Pullens: dank voor uw reactie. Blijkbaar hebt u nog jeugdherinneringen aan deze man. Weet u nog wat voor winkeltje hij had?
h.leijtens zei op 2 oktober 2012 om 13:07
in baardwijk had je ook nog de pappot
h.leijtens zei op 2 oktober 2012 om 13:44
de krot in baardwijk
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 2 oktober 2012 om 16:40
@H. Leijtens: Dank voor deze aanvullingen. Zo blijft bewaard wat er zoal in Baardwijk werd gezegd.
Ad van Liempt zei op 12 maart 2014 om 21:37
Als oud- Waalwijker herinner ik me de naam &quot;d'n Buts&quot;, die mollen- en konijnenvellen opkocht. Ongetwijfeld weet iemand nog zijn echte naam.
Gerrit van Heeswijk zei op 12 maart 2014 om 22:07
Ik herinner me de naam Gijs d'n Buts ook. Hij heette in werkelijkheid Gijs Pullens.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 13 maart 2014 om 07:36
Meer informatie over Thieu is te vinden op de site van:
http://www.brabants-dialect.nl/
Nico van de Wetering zingt al 20 jaar lang zijn eigen Brabantse dialectliedjes en liedjes van zijn overleden oom, Thieu Sijbers.
J.Staal zei op 11 juli 2014 om 00:40
wat denk je van frie de ju was dat niet het kachelpijpje,janus d'n bult (schilder),sjaan de geit leijtens en henk de luidpreker(voormalig con musica) ,pullens d'n borstel idd, steile of stijle is staal, jantje de zure, 't hanegraafke,'t kalf, anneke de lekkere,d'n braat en de rest moet ik eens navragen
jos van riel zei op 22 januari 2016 om 23:39
Mijn vrouw is een dochter van het "meppeltje" m.a.w. Franske van Helvoirt.
heel lang geleden zelfstandig vrachtwagenchauffeur & kolenhandelaar - Loeffstraat ? te Baardwijk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2016 om 11:09
Die naam hadden we inderdaad nog niet eerder gehoord, Jos. En weet je misschien ook waar die bijnaam vandaan kwam?
Jack Schilders zei op 28 december 2016 om 15:01
Als ik me het goed herinner had je vroeger de grote en de kleine Seel. De Seel ik weet niet of dit de grote of de kleine was, verwees naar familie Schilders. Weet iemand waar de bijnaam vandaan kwam
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 augustus 2020 om 14:03
Reactie via Whatsapp van Heleen Hulst:
Goedemiddag. Heel toevallig kwam ik op jullie site met scheldnamen Piet de Teen tegen. Hij heette eigenlijk Piet van Kuijk was getrouwd zonder kinderen en woonde in aan de provinciale weg 8 in Doeveren. Ik ben er veel geweest als kind. Woonde zelf ook in Doeveren. Hij had een horrelvoet zoals ze dat toen noemden en liep altijd op klompen. Met een voet op zijn teen. Ik ben zelf bijna 66 dus dat is ongeveer 55 a 60 jaar geleden.
Winny van Bavel zei op 3 januari 2021 om 16:07
Mijn familie van grootmoeders kant was “ de Snoek” en ik ben geboren in de boven woning van Jan de Kruk.
We hadden in de buurt nog de “Kiek”. Later woonde we vlak bij “ den Buts”.
Bij de ( scheld) namen die langs komen zie ik weer diverse gezichten.
Winny van Bavel zei op 3 januari 2021 om 16:15
Piet d’n Teen herinner ik mij zolang ik weet. ( vanaf begin 50er jaren)
Hij kwam altijd bij mijn grootouders in “ De Tent” als hij van en naar huis voorbij kwam. Was er zo’n beetje kind aan huis, hij hielp er ook vaak als het druk was.
Ook leverde hij bij mijn ouders.
Ik vond het steeds fascinerend hoe hij op zijn klompen liep.
Mijn voeten deden al zeer als ik er alleen al maar naar keek en hij kon er zo bijzonder op lopen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen