skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Uitbreidingsplan gesmeed

Wat nou inspraakavond? Of burgerinitiatief? We kijken naar burgemeester Breukel en burgemeester Van Tuijl die zich buigen over het uitbreidingsplan van Schijndel. En zo te zien, komen ze daar best met z’n tweeën uit.

Burgemeesters Breukel en Van Tuijl bekijken het uitbreidingsplanEen jaartal ontbreekt bij de fotobeschrijving dus we moeten gokken. Breukel was van 1957 tot 1969 zowel burgemeester van Dinther als van Heeswijk, toen nog zelfstandige gemeenten. Beide werden in 1969 samengevoegd tot Heeswijk-Dinther. Van Tuijl was burgervader van Schijndel van 1952 tot 1975. Die gegevens, in combinatie met de kleding, doet vermoeden dat de foto ergens eind jaren vijftig, begin jaren zestig is gemaakt. 

In die periode zijn er ook diverse uitbreidingsplannen gesmeed dus ook dat levert geen hard jaartal op. Maar de foto toont een sfeer van een tijd toen een burgermeester nog vanzelfsprekend een man was, liefst in driedelig pak. Welke herinneringen komen bij jou naar boven bij deze foto?

Reacties (13)

henk van den brand zei op 4 februari 2016 om 22:23
Aan de schouw hangt het besluit van de hoge raad van adel van 14 april 1958 waarbij het gemeentewapen van schijndel is vastgesteld; de foto is dus van na 1958.
henk van den brand zei op 4 februari 2016 om 22:25
Volgens mij is het de kadasterkaart van schijndel van 1832
Henk van den Brand zei op 4 februari 2016 om 23:30
Zie ook foto chd1222
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2016 om 09:21
Hé wat goed gezien Henk. Het gemeentewapen was me wel opgevallen maar de kadasterkaart zeer zeker niet. Nou, dan weten we in ieder geval dat we echt ná 1958 zijn beland met deze foto.
Henk van den Brand zei op 5 februari 2016 om 13:14
Ik heb de indruk dat deze foto gemaakt is in verband met een voorgenomen grenscorrectie van Schijndel/Heeswijk-Dinther (Laverdonk?) medio jaren 60.
Henk van den Brand zei op 5 februari 2016 om 13:14
Ik heb de indruk dat deze foto gemaakt is in verband met een voorgenomen grenscorrectie van Schijndel/Heeswijk-Dinther (Laverdonk?) medio jaren 60.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2016 om 13:44
Dat zou kunnen... 1966, zo staat op de website van Henk Beijers (Krantenartikel: "Methode van Heeswijk en Dinther niet correct".
De in 1966 staat de grenscorrectie tussen Schijndel en Heeswijk en Dinther te discussie, er zou vooraf geen overleg plaats hebben gevonden met de gemeente Schijndel. Schijndel is van mening dat het gebied dat moet worden afgestaan, gecompenseerd moet worden.
Brabants Dagblad 12-02-1966.)

http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/historisch_onderzoek/Schijndel_varia/Documentatie%20Schijndel%20SCDOC%200001%20-%200100.docx
Henk van den Brand zei op 5 februari 2016 om 15:27
Ben benieuwd of er nog andere reacties binnenkomen!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2016 om 21:43
Ik ook, Henk, we wachten af!
Rien de Wit zei op 9 februari 2016 om 12:47
Burgemeester van Tuyl was zeer benaderbaar en altijd vriendelijk maar toch met een duidelijk overwicht. Hij was er echt voor de mensen en zette in sommige gevallen bestemmingsplan en andere voorschriften aan de kant. (Wel met het wetboek in de hand!)

Ik weet nog van een mevrouw die door een ongeluk in de rolstoel terecht kwam. Volgens het vigerende bestemmingsplan mocht dit gezin de woning niet uitbreiden, hetgeen toch absoluut nodig was, alles moest begane grond. Het plan werd afgewezen door directeur gemeentewerken. Burgemeester van Tuyl vroeg of de buren bezwaar hadden, dat hadden ze niet. De verbouwing ging gewoon door.

Wij, architectenbureau, zaten in de Dr.van Beurdenstraat veel te krap. Op zeer korte termijn hadden wij vergunning aan de Bunderstraat (107) om daar een nieuw kantoor te bouwen. (Nu Omni architecten). Na zijn pensioen wilde hij in Oisterwijk gaan wonen en bouwen. Hij zei mij dat ik het mocht ontwerpen. Het is er niet van gekomen, hij overleed al voor zijn pensioen.

Aan zijn ziekbed wilde hij alleen zijn familie ontvangen. Misschien maar goed ook, ik denk dat er een heel lange rij gestaan zou hebben. Voor burgemeester Breukel (meester in Indisch recht) heb ik in de jaren '60 een woning met ontvangstruimte gebouwd in Dinther.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2016 om 12:56
Hartelijk dank voor deze mooie anekdotes, meneer De Wit. U schetst een beeld van een betrokken en bevlogen bestuurder. Er zijn vast meer mensen die burgemeester Van Tuyl herkennen in de persoon zoals u hem schetst.
winston Bouwman zei op 15 juni 2016 om 11:39
in 1971 heb ik gesolliciteerd naar e functie cultuur jongeren en sport bij de gemeente Schijndel. Op zondag werd ik ontvangen door burgmeester van Tuijl te zijner huize. Mijn vrouw was in verwachting 9 van een tweeling wat later bleek.) De buik was zo dik dat Mw van Tuijl bang was dat mijn vrouw in haar huis zolu bevallen. Dat zei zij ons bij herhaling wanneer wij haar ontmoeten. Na nog geen tien dagen kon ik bij de gmeente Schijndel beginnen. De burfgmeester regelde alles ok personeelszaken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juni 2016 om 12:16
Wat bijzonder om te lezen, Winston! Het was duidelijk een héél andere tijd: op zondag naar de burgemeester om te solliciteren, daar kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen (en daarom juist zo leuk dat jij dit hier vertelt). Grappig ook dat mevrouw Van Tuijl jullie bezoek - juist door je echtgenote - nooit meer is vergeten.

Waar ik wel benieuwd naar ben: heb je lang bij de gemeente Schijndel gewerkt? Was het interessant op de afdeling cultuur jongeren en sport?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!