skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Watertoren Breda (Wilhelminasingel)

De watertoren aan de Wilhelminasingel in Breda, vlakbij het Wilhelminapark, is de oudste van de twee watertorens in deze stad. Hij dateert uit de jaren 1893-1894 en is ontworpen door Jan Schotel. Met zijn inhoud van 500 m3 was de Bredase watertoren toen al de grootste in de hele omtrek. Bovendien is de toren de op een na oudste publieke watertoren van Noord-Brabant. Alleen de Bossche watertoren in Hinthamereinde is nog negen jaar ouder.

De eerste watertoren van Breda werd gebouwd aan wat toen nog de Oostbuitensingel heette, op de voormalige algemene begraafplaats ten noorden van het Wilhelminapark. De bouw was onderdeel van de aanleg van de drinkwatervoorziening in de stad.

Ing. J. Schotel uit Rotterdam ontwierp de toren in neorenaissance stijl. De toren doet nu een beetje denken aan een vestingtoren, maar was toen echt bedoeld als symbool van technische vooruitgang en burgerlijke trots. En trots was men in Breda! De toren wordt nog steeds als een van de mooiste watertorens van Nederland beschouwd. De verschillende kleuren baksteen en de natuurstenen details geven het geheel een schilderachtig effect.

Tachtig jaar lang heeft de watertoren dienst gedaan, tot hij in 1974 buiten gebruik werd gesteld. Die buitengebruikstelling was onvermijdelijk, aangezien de functie van drukregelaar op het waterleidingnet in het hele land langzamerhand overgenomen werd door pompen. De reservoirfunctie van de meeste watertorens bleef ook steeds meer bij de groeiende vraag.

In datzelfde jaar 1974 had de watertoren de status van rijksmonument gekregen. Hij kon dus niet zomaar gesloopt worden. De gemeente Breda besloot de toren te koop te zetten. Lang stond het bouwwerk niet in de etalage. J. Messbauer, eigenaar van Verzekeringsmaatschappij Midglas BV, kocht de toren voor 51.000 gulden (bijna € 23.000,-) en verbouwde hem tot kantoorgebouw. Messbauer was zelf uit Breda afkomstig en bleek zeer ingenomen met de aankoop. Volgens hem bezat hij het mooiste kantoorpand van heel West-Europa en was hij niet van plan hier ooit nog te vertrekken. Aanvankelijk zat Messbauer er alleen met zijn bedrijf, maar op een gegeven moment hebben zich ook huurders in de voormalige watertoren gevestigd.

In 2003 is de watertoren aan de Wilhelminasingel verkocht aan de Rotterdamse vastgoed- en beleggingsmaatschappij De Groene Groep, die er zijn Bredase kantoor heeft gevestigd.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (4)

Kees de Bruijn zei op 15 maart 2018 om 23:16
Er staat mij bij dat ik in deze toren als kind op doktersbezoek ben geweest, bij een oordokter (in de beginjaren 60 moet dat zijn geweest). Uiteraard zou ik hier graag opheldering over krijgen als iemand dat toevallig zou weten te vertellen of ontkennen. Bedankt.
Ger A.M. Thompson zei op 3 november 2018 om 14:00
Ik zou een handmatig geschilderd schilderij van de Watertoren willen uploaden, maar dat gaat niet !
Mijn vader was directeur van de Midglas (J.A. Thompson) en toen bij 50 jaar bij de zaak was kreeg hij een Gouden embaille in de Orde van Oranje-Nassau én het enige exemplaar van dit handgeschilderd portret van de Watertoren Breda!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 3 november 2018 om 18:58
Wat bijzonder, Ger! Uiteraard zouden wij dat handgeschilderde portret van de watertoren graag willen zien. Je kunt een scan mailen naar info@bhic.nl en dan kunnen wij de afbeelding bij dit verhaal plaatsen. Alvast bedankt!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 november 2018 om 11:40
<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/jt-watertoren-breda.jpg?4-4-6" title="portret van de watertoren in Breda, ingezonden door Ger Thompson" width="breedte in pixels" height="500" border="0">

Deze mooie afbeelding van de watertoren is ingezonden door Ger Thompson. Ger, ontzettend bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.