skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Zegening van het Maaswater

Een sereen moment; de zegening van het Maaswater in Oeffelt. Voor het oog van verschillende gelovigen is vader Pachom aan het werk. Ruud-Jan van Neerven, de wereldlijke naam van Pachom, vestigde zich begin jaren zeventig in Sint Hubert om een kloostergemeenschap te stichten.

Maar al snel vormde het klooster één van de weinig Russisch-Orthodoxe parochies in Nederland. Het jaartal wanneer deze foto is gemaakt, staat niet vermeld. Welke verhalen komen bij jou omhoog als je naar deze foto kijkt? Herinner je je vader vader Pachom, als opvallende verschijning of denk je aan andere anecdotes?

Mogelijk was je bij de zegening aanwezig. Weet je nog waarom het gebeurde? Vragen genoeg, wij zijn op zoek naar de antwoorden.

Vertel jou ons verhaal!

Reacties (8)

Jan Suijkerbuijk zei op 5 februari 2014 om 10:10
Ik heb Pachom en zoals meerdere collega's in de jaren 2000 tot aan zijn overlijden in de taxi gehad. Hij moest namelijk 3x per week naar nijmegen voor dialyse
Ik herinner me dat hij terwijl hij aan deze nieraandoening leed zich moest houden aan een dieet maar daar volledig lak aan had. Je leeft maar een keer zij hij dan.
Op de foto zie ik dat hij zijn benen nog heeft, maar in die jaren dat wij hem reden waren die al geamputeerd ook zoals diverse vingers .
Aan aparte man met medere kenmerken.
Een van mijn toenmalige collega zou hier meer over kunnen vertellen, hij had met Pachom toch wel een speciale band.
Zware discussies kwamen bij die 2 dan ook regelmatig voor. Deze gingen dan over de kerk geloof en zeker de politiek
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 5 februari 2014 om 11:41
@Jan: Dank voor deze aanvulling! Ik begrijp uit je verhaal dat het een indrukwekkende man moet zijn geweest. Hopelijk reageert ook jouw oud-collega nog met zijn verhaal!
dhr. Jansen, Oploo (telefonisch) zei op 5 februari 2014 om 14:57
Het gaat niet om de zegening van het Maaswater maar om de viering van de doop van Christus in de Jordaan. Dat wordt in de orthodoxe kerk gevierd op 6 januari. We zien vader Pachom het kruis door het water halen. Dat refereert aan de triniteit; de heilige drie-eenheid. Ik kan dit allemaal vertellen want ik was er bij. Ik stond helemaal rechts en daardoor niet op de foto.

Overigens gebeurde er toen wel iets bijzonders: vader Pachom gooide het kruis in het water en het touwtje brak. Het kruis dreef al snel weg. Eén van de aanwezigen - Wiel Regout - sprong het kruis achterna, en dat op 6 januari. Je kunt zeggen dat niet het kruis heeft gered maar Wiel het kruis.

Ik herinner me vader Pachom als een heel bijzondere man met een enorme kennis. Ook een Bourgondier die genoot van eten en drinken, en vaak in uitersten. Ik beschouw vader Pachom als één van de grootste heilige van deze tijd omdat hij op een heel eenvoudige manier de godheid van Christus heeft uitgelegd.

De laatste jaren van zijn leven was hij erg ziek en in die tijd was hij veel milder. Daarvoor kon hij ook wel uitvallen; daarin zag je ook die uitersten. Ik heb bij hem gewaakt en was aanwezig bij zijn overlijden. En hoewel zijn ziekbed zwaar was, heeft hij nooit geklaagd. Ik ben blij dat ik hem heb mogen kennen.
Jan Boeijen zei op 6 februari 2014 om 17:12
De foto is vermoedelijk genomen in 1982 of 1983 tijdens de “grote waterwijding” aan de Maas voor het Veerhuis in Oeffelt. De waterwijding maakt deel uit van het kerkelijke feest van Theofanie (Godsverschijning), dat op 6 januari gevierd wordt. De doop van Jezus door Johannes in de Jordaan wordt gevierd volgens de Russisch Orthodoxe traditie. Onderdeel van het ritueel, zichtbaar op de foto, is de verzinnebeelding van de doop. Een houten kruis wordt, aan een touwtje, 3 maal in het water geworpen en weer binnengehaald en boven het hoofd verheven onder het zingen van het tropaar (hymne van het feest). De waterwijding, een dienst van anderhalf uur, is vele jaren gevierd, ook onder bitter koude omstandigheden, totdat vader Pachom fysiek hiertoe meer in staat was. De waterwijding vond daarna plaats in het klooster van de Heilige Profeet Elias in St. Hubert. Anekdotisch is wellicht het einde van de dienst, waar elke gelovige rijkelijk en overvloedig gezegend werd door vader Pachom met het Maaswater. Ook is het ooit gebeurd, dat het touwtje losliet en een van de gelovigen onverdroten in de Maas dook om het kruis te redden.
Ik sta op de betreffende foto en ben de drager van het processiekruis.

Met vriendelijke groet,
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 6 februari 2014 om 17:21
Dank heren, voor deze mooie aanvullingen! Zo te horen zijn er heel veel verhalen over vader Pachom te vertellen... Wij bieden graag een podium!
z. elizabeth Koning zei op 27 augustus 2014 om 06:22
Ben zelf sinds 20 jaar orthodox kloosterzuster in Rusland. Kreeg dit bericht plus foto opgestuurd van de oudparochiaan Wiet Regout. Was zelf vroeger parochiaan in St,Hubert. Er is een prachtaflevering met V. Pachom in de tvserie de Stoel gemaakt ooit. Boekje met preken van hem uitgegeven ook, geloof ik. Hij kon wonderwel goed verwoorden wat in de mens leeft.
janneke van Gemert zei op 9 oktober 2023 om 15:11
is dit boekje met preken nog ergens te krijgen?
Ik heb pater Pachoom ook goed gekend, als bourgondier kwam hij graag in het plaatselijk restaurant. Hij eindigde zijn maaltijd altijd met een dikke sigaar en een glas franse cognac
Rini de Groot. zei op 9 oktober 2023 om 16:24
Een mooi gebruik, zwemmen vissen in stromend Gewijd Water!
Heb de Man ook gekend.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen