skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Bossche Sloot

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 27 juli 2011
bijgewerkt op 4 augustus 2021
De Bossche Sloot is een echte wetering, dat wil zeggen een watergang waarlangs de afwatering van lage landen plaats heeft. Vaak zijn het oorspronkelijk natuurlijke waterlopen, die met het oog op het afwateringsdoel (deels) vergraven zijn.

De Bossche Sloot loopt aan de linkerkant van het gearceerde gebied; klik voor een vergroting
 Links van het gearceerde gebied de Bossche Sloot; klik voor een vergroting

Dat geldt ook voor de Bossche Sloot, oorspronkelijk de benedenloop van de Leij. In de Middeleeuwen maakte die deel uit van een vaarweg voor het transport van turf uit de omgeving van Loon op Zand naar ’s-Hertogenbosch, waar de Bossche Sloot uitmondde in de Dieze. Na de aanleg van het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen kon alleen de Bossche Sloot nog water afvoeren naar de Dieze. Voor de bovenloop moest een andere afwatering worden aangelegd.

Het stroomgebied van de Bossche Sloot, 1.279 ha onder Vught, 's-Hertogenbosch, Vlijmen, Cromvoirt, Helvoirt, Nieuwkuijk, Drunen en Loon op Zand, werd nu in het voorjaar en de zomer met uitdroging bedreigd als gevolg van de nieuwe situatie. Voordien kampte het gebied juist met een teveel aan water, vooral in de winter.

Om aan de nieuwe toestand het hoofd te bieden, werd in 1908 het waterschap De Bossche Sloot opgericht. Naast de afwatering moest nu ook de bevloeiing van het gebied geregeld worden.

Het huidige gemaal
Het huidige gemaal

De wetering werd afgesloten van de bovenloop van de Leij. Waar de Bossche Sloot uitmondde in de Dieze, bouwde het Rijk een inlaatsluis. Op het Drongelens Kanaal onder Cromvoirt kwam een uitwateringssluis (de Schuif), onder beheer van waterschap De Bossche Sloot. Deze uitwateringssluis kreeg zogenaamde Stoney-schuiven.

In 1964 werd waterschap De Bossche Sloot opgeheven. In de tweede helft van de jaren '60 is bij de ruilverkaveling Heusden-Vlijmen de waterhuishouding in het gebied sterk veranderd. In dezelfde periode werd inlaatgemaal Bossche Sloot gesticht, bedoeld om water uit het Drongelens Kanaal in de Bossche Sloot te pompen voor de wateraanvoer in het ruilverkavelingsgebied.

De Schuif in 1982 (foto: W. v. Leeuwen; BHIC. coll. Provincie Noord-Brabant)
De Schuif in 1982 (foto: W. v. Leeuwen; BHIC. coll. Provincie Noord-Brabant)

Daarmee verviel de afvoerfunctie van de Schuif. Toch is hij niet helemaal zonder functie. Behalve dat het complex een historisch waterstaatsmonument is, dient de sluis nog steeds als waterkering bij hoogwater op het Drongelens Kanaal. Zowel dit kanaal als de Bossche Sloot en de bijbehorende kunstwerken zijn tegenwoordig in beheer van waterschap Aa en Maas.

Het schuivencomplex aan het Drongelens Kanaal wordt beschouwd als een goed voorbeeld van ingenieursbouwkunst van rond 1900, met een hoge zeldzaamheidswaarde. Het is niet zo lang geleden grondig gerestaureerd.

Bekijk ook

Waterlozingen in Brabant

Water in Brabant

Reacties (3)

Ferd Sauter zei op 24 juni 2017 om 18:49
In de eerste zin ('Dat geldt ook voor de Bossche Sloot, oorspronkelijk de benedenloop van de Leij.') staat een link naar de Poppelsche en Rovertsche Leij. Maar deze wateren af op de Essche Stroom. Het gaat hier om de Zandleij en de Broekleij; deze waterden vroeger af op de Bossche Sloot.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 juni 2017 om 10:15
Bedankt voor je aanvulling Ferd, mijn college Paul - die het verhaal heeft geschreven - gaat hier binnenkort verder naar kijken.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 3 augustus 2017 om 14:34
@ Ferd Sauter. Door drukte op De auto van m'n opa heeft het even moeten duren. maar u heeft helemaal gelijk: die link klopte niet. Hij is intussen dan ook verwijderd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.