skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Appelmoes, perziken en de Brabantse vlag

Dankzij de hulp van verschillende mensen weten we al aardig wat over deze foto. Hij zou gemaakt zijn op de hoek van de Van Hornstraat en Van Merheimstraat, in Boxtel, en we zien het pand van supermarkt De Jong. Toch weten we ook nog heel veel niet. En zijn we bovendien benieuwd of er nog persoonlijke verhalen achter deze foto schuilgaan. Dus: weet jij meer? Laat dan je reactie achter onderaan deze oproep.

De Jong Supermarkt, Boxtel (foto: Mies den Otter, collectie BHIC: 1914-007607)
De Jong Supermarkt, Boxtel (foto: Mies den Otter, collectie BHIC 1914-007607)

Gezien de Camel-reclame op de voordeur en de auto’s die links en rechts geparkeerd zijn, schatten we dat dit plaatje in de jaren ’70 gemaakt zal zijn. Wat ons verder opvalt, zijn de vlaggen: prominent in het midden wappert trots het Brabants rood-wit, links en rechts is mogelijk onze nationale vlag. En achter de ramen boven hangen planten in macramé (?) hangers. 

Kijk naar Toen

Kun jij ons nog wat meer over deze foto vertellen? Kwam jij bij De Jong of woonde je boven de supermarkt? Herken je iets anders? Alle informatie is welkom. We horen graag van je! Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (8)

Mevrouw (per mail) zei op 9 oktober 2020 om 11:33
Mij lijkt deze foto inderdaad in de jaren 70. De supermarkt was waarschijnlijk VEGE.

Ik herken de reclameposters die (weer) waarschijnlijk handgeschilderd met o.a. grote blokstiften gemaakt zijn door Leo Prik uit Helmond.

De groothandel van VEGE was van Van Stekelenburg Helmond.

Op een poster staat een aanbieding van een banketletter dus in de periode November.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 oktober 2020 om 14:25
Nauwlettend opgemerkt van de banketletter! En wat mooi dat u weet dat de reclameposters vermoedelijk door Leo Prik zijn gemaakt. Vermoedelijk een vaste maker van dit soort advertenties? Wie weet daar meer over? We zijn benieuwd!
Nel van Doorn zei op 4 november 2020 om 23:50
Wat mooi, inderdaad de vroegere VeGe.
De hele familie de Jong werkte mee in de zaak, of het nou in de verse slagerij helemaal achterin de zaak was, of dochter Ans ( de enige naam die ik nog weet) aan de kassa.
Ik kan de hele winkel nog dromen, het was de eerste winkel waar ik in mijn eentje naar toe mocht.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 november 2020 om 08:29
Ah ja, dat je in gedachten nog helemaal door de winkel kunt lopen, bedoel je Nel? Je zou zo naar de koffie kunnen lopen ;) En leuk dat dit de eerste winkel was waar je naar toe mocht, weet je nog hoe oud je toen was?
Nel van Doorn zei op 5 november 2020 om 10:58
Ik was toen een jaar of zeven acht denk ik, midden jaren 60. Wij woonden vooraan in de Baroniestraat, dus hoefde ik niet zo vaak over te steken, auto ‘s waren er zowiezo niet zo veel. Volgens mij waren er in de winkel van die roestvrijstalen boodschappenmandjes, met een rode handgreep. Ik weet ook nog dat de
middelste rij doodliep, en bij de kassa rechts een glazen afgesloten kast met drogisterij spulletjes. (Ik zie nog cacaoboter voor schrale lippen in een doorzichtig buisje met een dopje)
Er werd aan de kassa door de week ook nogal eens “opgeschreven”. Dan werd er later in de week afgerekend als op vrijdag de salarissen uitbetaald werden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 november 2020 om 13:42
Prachtig verwoord, Nel, en met oog voor detail. Ik denk dat de boodschappenmandjes zoals jij ze beschrijft, door velen wordt herkend. Net zoals het 'opschrijven' van boodschappen. Daar kwam geen zelfscanner aan te pas ;)

Veel dank voor je reactie!
Hans Kerremans zei op 4 februari 2021 om 16:04
En ik weet nog dat die winkel er niet stond. Het waren toen oude woonhuizen. Ik kan ze nog bijna uittekenen en vindt het jammer dat daarvan geen foto's bekend zijn. Aan de linkse kant woont een bejaard echtpaar. Aan de andere kant woonde de familie Karsemakers. Voor oude Boxtelaren een bekende familie. Links om de hoek in de van Hornstraat woonde de heer en mevrouw van Ham, een ouder echtpaar, klein van stuk. Zij zij na de afbraak verhuisd naar "de Negenvrienden", arbeiderswoningen schuin aan de overkant van de van Hornstraat.
En Kees de Jong zat nog met zijn kleine VeGe-winkeltje schuin tegenover de winkel van de foto. Aan de ene kant buurman Sloot, die ook een winkel had. Aan de andere kant de familie Timmermans.
Norah zei op 4 februari 2021 om 16:47
Je kunt ook de heemkundekring van Boxtel eens proberen:
www.heemkundeboxtel.nl
Mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen