skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Bakkerij Paaymans aan de Torenstraat

De woning aan de Torenstraat 49-51 in Helvoirt is in de jaren ‘30 van de 18e eeuw gebouwd door Francis Adriaan Berkelmans. Eind 19e eeuw is het huis in bezit gekomen van bakker Paaymans uit Oisterwijk die het verbouwd heeft tot woonhuis met bakkerij en winkel.

In 1932 is het verkocht en zijn er twee woningen van gemaakt, links Torenstraat 49 en rechts nummer 51. In 1979 is het pand opnieuw verkocht en zijn de twee woningen weer samengevoegd tot één.

Veel elementen die herinneren aan de bakkerij en de woning zijn toen gelukkig gespaard gebleven, zoals de linker voordeur met de ramen links daarvan. Die waren van de winkel. Het raam links van de rechter voordeur was van de woonkamer, het rechter raam was van de keuken. Om de hoek, in de andere gevel, was de keukendeur. Door die keuken kwam men ook in de bakkerij.

Achter de winkel was een kamer met een trapje naar de opkamer. Daaronder was een diepe gewelfde kelder met rekken voor de weck en de aardappels. Ook mooi is de open schouw met tegels en haardplaat. Overal zijn nog de oude paneeldeuren gebleven en ook de houten zolderbalken zijn nog te zien.

Links van de woning ziet men aan de buitenkant de katrol die vanaf de zolder werd bediend, met daaronder een raampje dat vroeger een deurtje was naar de meelzolder, met daaronder weer het raampje van de opkamer boven de kelder. Het meel werd naar boven gehesen en met een houten steekwagen over de hele zolder naar de bakkerij aan de andere kant gereden, waar het meel door een luik weer naar beneden ging, zo de bakkerij in. Dit kon niet anders, omdat men rechts van de woning geen recht van overpad had en het meel daar dus niet gelost kon worden.

Bakker Paaymans stond niet alleen bekend om zijn grof tarwebrood, maar was ook specialist in het bakken van mastellen, ronde broodjes met een gaatje er in. Op 3 november werden die ook nog eens gewijd voor het St.-Hubertusfeest. Hubertus beschermde tegen de razernij.

In mei had men de St.-Jobsviering te Helvoirt, dan kwamen de mensen van heide en verre, zo bekend was St. Job. Dit was een bedevaart ter genezing van pest en zweren. Het beeld van Job staat nu nog voor in de katholieke kerk. Voor dit feest bakte Paaymans vierkante St.-Jobsmoppen. Ook deze vierkante broodjes werden gewijd. Na het kerkbezoek mocht men een broodje mee naar huis nemen (na eerst geofferd te hebben).

De zaak ging zo goed dat Paaymans zijn bakkerij 1932 verplaatste naar een pand in de Kastanjelaan, tegenover de R.K. kerk. Dat was beter voor zijn afzet van zijn broodjes. In dit pand is tegenwoordig een slagerij gevestigd.

Reacties (2)

J.W. vRiel- Verstijnen. zei op 14 oktober 2017 om 14:11
wist niet dat het pand van slagerij Timmermans eerst werd gebruikt als bakkerij en daarvoor ook als bakkerij van bakker dhr H.van Riel en zijn echtgenote mevr I.Snepvangers.dit weet ik als inwoonster van Helvoirt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 oktober 2017 om 14:15
Bedankt voor uw reactie Mw. van Riel-Verstijnen, wat leuk dat dit verhaal bij u herinneringen oproept. Kwam u er zelf ook als klant bij de bakker? En kunt u zich de indeling van de winkel nog herinneren? Of heeft u het grof tarwebrood van Paaymans eens geproefd?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: