skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Barakken van Bert Kloen 2

In zijn verhaal Barakken van Bert Kloen heeft Hugo van der Zande gevraagd naar het verhaal achter die barakken en het verhaal achter Bert Kloen. Een eerste poging tot een antwoord.

De barakken van Bert Kloen op de kadastrale tekeningIn het Patentregister van het jaar 1845 kom ik Lambertus Antonie van der Heijden alias Bert Kloen tegen als karreman en verhuurder van een paard tot het trekken van schepen. Hij heeft zijn geld waarschijnlijk redelijk verdiend met het vervoer van vracht en met verhuur van huisjes, die bekend stonden als ‘De barakken van Bert Kloen’. Waarom zijn bijnaam Bert Kloen is heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Johannes van de Mosselaer en zijn kinderen Sien, Henk, Tijn en FransRond 1840 koopt Bert van Johannes van Kilsdonk, landbouwer op de Putten, een stukje grond met hakhout sectie A 1348 en op die plek worden de huisjes gebouwd. In 1869 verkoopt hij land in de Eerde F 1428, waarschijnlijk afkomstig van zijn vader Antonie van der Heijden bij een verkoop in 1812. De goederen waren afkomstig uit de nalatenschap van Johannes van de Besselaar, zijn grootvader van moeders kant. Bert is overleden op 64-jarige leeftijd in 1873.

De gedetailleerde verslagen van de inspecteur van het geneeskundig staatstoezicht over de huisjes zijn gemaakt in de jaren 1882-1883. Het gemeentebestuur neemt geen initiatief om iets te veranderen aan de erbarmelijke toestand waarin de mensen leefden. Pas na 1885 werden 3 huisjes gesloopt en de rest verenigd tot twee woonhuisjes, maar ook die kwamen in 1920 onder de slopershamer na aankoop door de CHV. Mijn oma Johanna Maria van der Heijden, gehuwd met Johannes van de Mosselaer, is een achterkleindochter van Bert Kloen.

Johanna Maria van der Heijden en haar zoon TijnOp de foto Johannes van de Mosselaer, zien we dat twee kinderen bootjes in de handen hebben, gemaakt van een houten schaats met garenklosjes.

Andere foto Johanna Maria van der Heijden.

Reacties (3)

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 13 juni 2016 om 08:25
Leuk verhaaltje Willie! We hebben nu een beter beeld van de persoon Bert Kloen. Hij is zelfs nog familie van jou! We blijven natuurlijk nieuwsgierig naar de reden van zijn bijnaam.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 oktober 2023 om 09:22
Mijn vader vertelde vaak en dankzij de onlangs gepubliceerde doodsbriefjes heb ik het gevonden dat zijn 9 jarig broertje Bartel al spelende onder de nabijheid van een losstaande tram het ongeluk overkwam om onder een in beweging gebrachte wagens te geraken, zodat de wielen over zijn lichaampje gingen, de kleine was onmiddellijk dood.
Ook kon ik het ongeluk nu terugvinden in verschillende kranten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 oktober 2023 om 16:08
Jemig Willie, dat lijkt me een mooie maar ook wel confronterende vondst. Wel bijzonder om te zien waar de doodsbriefjes toe kunnen leiden en fijn dat je dat hier meldt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen