skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Beter boeren in Den Dungen

Pastoor Klijn richtte in 1922 de Dungense afdeling van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand op. Vooral bedoeld om jonge boeren - onder de hoede  van de katholieke kerk - de fijne kneepjes van het vak te leren.

 Wil je de foto groter zien? Klik er dan op (Foto van persbureau Het Zuiden)Het boerenbedrijf veranderde vanaf eind 19de eeuw enorm, dus bijscholing voor aankomende agrariërs was zeker geen luxe. De RKJB voorzag daarin door het geven van allerlei praktische cursussen. Ook was er ruimte voor sport, toneel en andere vormen van ontspanning. De eerste jaren alleen voor boerenzonen, later werden ook jonge boerinnen toegelaten.

Op deze foto uit 1962 viert de vereniging het 40-jarig  bestaan. Wie herkent zichzelf hier als nog jonge kerel? Wie kan ons vertellen of en hoe de RKJB écht betere boeren van ze gemaakt heeft, of was u stilletjes toch vooral lid om andere redenen?

Reacties (19)

Mark Goossens zei op 11 februari 2020 om 21:47
Dit lijkt me het podium in de oude zaal van HRC Boer Goossens. Deze zaal is eind jaren '60 afgebroken en vervangen door de huidige zaal.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 februari 2020 om 10:01
Bedankt voor je reactie, Mark. Dan vullen we de gegevens van deze foto aan met jouw informatie.
Mark Goossens zei op 12 februari 2020 om 16:19
Op een gegeven moment begin je mensen te herkennen van andere foto's terwijl je ze zelf nooit hebt ontmoet. Voorste rij, derde van rechts: Hoofdonderwijzer Kustermans van de jongensschool (later, of toen al, de Sint-Jozefschool). Ter vergelijk: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal&page=1&fq%5B%5D=search_s_plaats:%22Den%20Dungen%22&reverse=0&q=kustermans

De verzuiling in één foto: geen enkele vereniging zonder een priester en onderwijzer van een Katholieke school in het bestuur.

Voorste rij, uiterst rechts lijkt (maar ik ben niet zeker) op boer Schakenraad van de Bosscheweg. In 1974/75 zat ik op de kleuterschool en was bevriend met zijn zoon John (die zijn vaders bedrijf heeft overgenomen in de jaren '90). Dus qua leeftijd klopt dit wel. Ik was toen als vierjarige bij John op zijn verjaardagsfeestje. Iemand stelde voor om ons de "beer" te laten zien. De "beer" bleek een enorm mannelijk varken dat in een speciale schuur in zijn eigen hok stond, waar, zo was duidelijk, hij al regelmatig uit was gebroken, gezien de vele reparaties aan het hok. Ik was pas vier dus alles lijkt groter, maar ben het moment nooit vergeten. Moment? Ja, ik ben hooguit drie seconden binnen geweest uit pure angst.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 februari 2020 om 11:38
Ha, mooi en fascinerend verschijnsel, Mark, dat herkennen van onbekenden :) Het toont tegelijkertijd jouw betrokkenheid, en je veelomvattende kennis van Den Dungen. Dank dat je die met ons wil delen!

En zo'n beer, ik kan me voorstellen wat voor indruk die moet hebben gemaakt. Sommige exemplaren hebben werkelijk zo'n enorme omvang dat je denkt dat er geen eind aan komt. Angstaanjagend, zeker als je dan beseft dat zo'n dier alleen maar uit dat hok wil breken.
Hans van Lieshout zei op 7 juni 2020 om 13:21
Ik herken de volgende personen:
1e rij vlnr Toon Raaijmakers, Piet Raaijmakers, Ad Sleutjes, kapelaan v.d. Meijden, Geert v.d. Aa, Onderwijzer Kustermans, onbekend en Harrie Schakenraad.
2e rij: Frans Sleutjes, Harrie vd Brand, onbekend, Broeren, v.d. Ven, v.d. Steen, v.d. Aa, Mies Sleutjes, Theo Raaijmakers, v.d. Steen, Pijnappels.
3e rij: onbekend, Wim Rijkers, van Gestel, van Vught, Christ Vissers, Harrie Schakenraad, Wim van Gestel, Wim van Grinsven, v.d. Steen en Gerard Donkers.
4e rij: Bart Pijnappels, Pijnappels, Jan Pijnappels, Adrie Pijnappels, Theo v.d. Ven, Henk Sanders, Broer v.d. Steen, Rien Sleutjes, Ad Smits, Toon Sleutjes, Janus van Gestel en Pijnappels.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 juni 2020 om 19:47
Zo Hans, jij helpt ons enorm hiermee! Veel dank daarvoor! Ben je zelf betrokken (geweest) bij de Boerenstand dat je zo goed op de hoogte bent?
Hans van Lieshout zei op 7 juni 2020 om 22:41
In een kleine gemeenschap ken je zoals in die tijd de grotere gezinnen en dus ook veel dorpsgenoten. Bovendien ben ik al vroeg in het verenigingsleven terecht gekomen waardoor je ook de nodige mensen leert kennen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2020 om 08:29
Ah, dat verklaart het, Hans. Wij zijn in ieder geval heel blij met al deze namen, nogmaals dank.
Mark Goossens zei op 23 juni 2020 om 21:27
Boer Schakenraad had ik dus goed uiterst rechts op voorste rij.

Bovenste rij zesde van rechts is inderdaad Broer van de Steen. Ik heb hem elders op deze site al een paar keer geïdentificeerd op zijn paard. ("Broer" moet een bijnaam zijn maar wat zijn echte naam is?)

Verder herken ik veel namen die Hans van Lieshout hier meldt maar herken ik de personen hier niet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 juni 2020 om 10:58
Ja, dat had je goed gezien Mark. Wat betreft die naam 'Broer', ik dacht dat dat een Brabants fenomeen was maar het Meertens Instituut leert mij iets anders:
https://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring/naam/Broer

Overigens weet ik dan nog niet wat de echte naam moet zijn geweest maar mogelijk kan iemand hier mij wijzer maken? Ik hoor het graag!
Mark Goossens zei op 24 juni 2020 om 16:06
Ik heb van mijn 9de - 16de paard gereden en heb zo een hoop van die Dungense boeren leren kennen. Broer van de Steen was 1 van mijn instructeurs. Mijn eerste instructeur in Den Dungen was "Broer" Smits, en die heette "Vincent". Nooit geweten dat dat een aanduiding voor de jongste in de familie was. Zoiets als "Benjamin" dus.

Die link heeft het over een parallel gebruik van "zuster". Nou kom je in Brabant inderdaad vaak "ons Zus" tegen, maar ik dacht dat dat meestal van "Francisca" kwam - "Cisca', "Cis, 'Zus'. Wellicht is dat allebei het geval en ben ik er altijd van uitgegaan dat het van Cisca kwam.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 juni 2020 om 09:24
Goede vraag, Mark, zou de bijnaam Broer ook gekoppeld zijn aan oudste/jongste in een gezin? Wat betreft de naam van Zus, voor zover ik kan nagaan, kan de oorspronkelijke naam daar helemaal van los staan. Maar een snelle zoektocht online levert me nu geen bruikbare informatie op.

Mogelijk kan iemand hier ons verder helpen?
Norah zei op 25 juni 2020 om 11:40
Ik ken twee voorbeelden in de familie, het gaat om de enige zoon in het gezin. De rest zijn dochters. Ik ken de naam als "breur" (Limburgs).
Dan zus, wordt niet afgeleid van Francisca.
Egbert zei op 25 juni 2020 om 12:44
In mijn familie komt het gebruik van zus meermaals voor. Ik had zelf twee oudere halfzussen Jo en Tilly. De jongste werd altijd zus genoemt of ons zus.

Ik had ook een tante Lies die zus werd genoemd. Zij kwam uit een gezin van 12 kinderen. Zij was van de 3 dochters de middelste. Bij de jongens heette de zevende Lodewijk. Het was ook een gebruik om de zevende zoon Louis of Lodewijk te noemen, maar dat is een ander verhaal.

De zus was niet altijd de jongste. In mijn familie ook een gezin van drie, een meisje tussen twee jongens werd hier ook zus genoemd. En nog een voorbeeld van twee dochters tussen vijf jongens waar de oudste dochter zus werd genoemd.

Het gebruik van de naam zus is dus niet zo eenduidig voor de oudste of de jongste in een gezin. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de soms grote gezinnen, waarin een dochter al zus werd genoemd voordat er nog meer dochters werden geboren.

Het gebruik van "broer" komt in mijn familie minder voor. Ik heb wel een achternicht en achterneef (zus en broer) die met een broer en zus Janssen zijn getrouwd die ook broer en zus werden genoemd. Ik weet niet uit welke gezinssituatie zij komen. Ik dacht altijd dat hier Broer de voornaam was omdat in hetzelfde dorp ook mannen die Ambrosius heten "Broer" werden genoemd. Ambrosius = Bruisten = Broer.
Mark Goossens zei op 25 juni 2020 om 17:17
Ja da's een goeie: met die grote gezinnen weet je lang niet wie de jongste zal zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2020 om 06:36
Bedankt Egbert en Norah voor het meedenken, mooi om te lezen hoe die vernoemingen zijn gegaan. Het blijkt lastig echt eenduidigheid in te ontdekken, of zou die er gewoon niet zijn? Niet zoals bij Lodewijk/Louis?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2020 om 20:39
Via de mail verneem ik overigens dat de originele naam van Broer van der Steen Tinie is. Dat maakt de theorie wanneer nu de naam Broer of Zus precies wordt gebruikt niet duidelijker maar we zijn toch wel weer ietsje wijzer geworden...
Mark Goossens zei op 29 juni 2020 om 19:03
Dat zal kloppen. Zijn dochter heet Tineke.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen