skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Bezorging aan huis

Bezorging aan huis, dá waor vruuger hul gewon. Toen ik nog un klén meske waor van zun jaor of 4, hadde un melkvrouwke da op de transportfiets aon de deur heur melk uitventte. Ze hiette Jana Vingerhoets men ik. Ons mam waor un klen tenger vrouwke en Jana zee dan alté, “hier vrouwke, ik heb veur ouw dun romme van de melk afgeschupt. En laot die jong van oe naor dun Polkestraot komme, dan kenne ze un vette kiep vange vur de zondag dan kompt er wa vet op die botjes.” Ik ken dur nog zo uittekene, zun indruk maokte ze op men.

Ze had rooie piekhaor en alté unne grijze schulk aon en lange gebreide kousen mi elastieken en dan van die grote klompen die in un lang verleje nog licht geschuurd waore en ze had een stem als un stadsomroeper.... Waor ze gebleven is, wit ik nie, maor ze wier opgevolgd deur de melkboer, Mensinck hiette die. Zun vrouw had un melkwinkel op de Burgemeester van Hoofflaan en agge wa vergéte waor konde alté nog daor terecht.

De kolenboer kwam ôk aon de deur. In de schuur waor un kolenhok en daor wiere de kolen in geschud. Inne kir in de week ut hille jaor deur kwam ie dan zun geld ophaole, of ie nou kolen had gebrocht of nie. Volgens ons mam waor dá un soort spaorsysteem. De groenteboer kwam drie kirre in de week en dan kregen de kiendjes un wortel of un appeltje mi un butske dur op, dá moeste er maor afbijte, zin ie dan. We hadden een groot gezin (10 Keinder) dus we waore zogezeed goej klanten.

De bakker leverde ôk hul wa mikken af 's werkendaogs en op zaoterdag kwamen daor ook nog lekkere kuukskes bij en mi Paosse en Kerst ôk nog krintemik. Ook de kruidenier kwam aon dun deur. Inne kir in de week moest ik ut buukske mi de boodschappenlijst naor de VÈGÈ brengen onderweg naor school en dan kwam Saat op vrijdag de bodschappen brengen. Behalve dan de koffie, want die gingen we bij de Gruyter haolen en dan kon de daor de koffie maolen, en dan moeste ôk de reclaomes meebrenge en dan mochte ut snuupke van de week houwe.

O ja, haost dun visboer vergete mi zun bakfiets die in elke straot zun riedeltje ten beste gaf, heb nooit nie gewete wá of die riep( of zong), maor ons mam zin dattie dan riep wá of ie verkocht, ut innige wá ik verstond was mossele en krukels. En de toddeboer, inne kir in de week dan riep ie “ ouw papier en todde” en dan krege de kiendjes ut een of ander prulleke van um als ze iets brochten. Ik herinner me dà ik inne kir munne nije kriebeltrui, die ons oma vur men gebreid had, ruilde veur un bloemke dà ge in un glas waoter moest doen en dan bloeide dà open(?). Ik zal maor nie vertelle wà ons mam zee toen ze dur achter kwam.

En dan dieje vent die rond de kerst konijnevellen kwam ophalen en de schillenboer waor ik stiekum un bietje verliefd op waor, ons mam zee dattie van ut kamp waor, maor wel unne mooie mins !! en dan de minse die in de zommer aon de deur kwaome mi aardbeien, asperges, bosbessen, aalbessen en braomen. En wà ik ut allermooiste vond? Al de vrouwkes ut de straat stonden dan te buurten. Echt ouwerwetse gezelligheid.

Reacties (15)

Angelique Mensinck zei op 17 december 2013 om 13:14
Graag zou ik willen weten of dit verhaal ooit ergens in een artikel destijds heeft gestaan ofzo. Het is een verhaal van Hille van Veen - van den Biggelaar... Alvast bedankt voor de reactie
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 januari 2016 om 12:01
En deh waar alemohl in de joahre vijftig tot midden joahre 60 ? bij ons kwanm sohterdigssmiddigs soms unne slagersjonge dur de stroat gefietst meh un beahl in zun haand en mar belle . En dan riep ie : "Noaw vers vlees afhoale bij slager Thee van den Elzen". Dan waar er wir un noodslacht gewist. Mar deh wis ik toen nieh as klehn jungske. Deh heb ik lahtter pas gehurt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 januari 2016 om 13:56
Leuke reactie Gerard, uiteraard ook in dialect :)
Toine van der Weerden zei op 26 februari 2016 om 16:22
En dan diene mens: heel rechtop zunne fiets. Hij wonde op de Kapelstraat in Zilst, tegenover schoenlapper Hak. Hij kwam verzekeringsgeld ophaole.
Jana Vingerhoets ging later langs de deure in een elektrokarretje, trouwes.
Anny Cornelissen zei op 22 augustus 2018 om 20:52
Ut lichtmènneke kwam ok duk (1x per week?) geld ophalen vur de stroom (electriciteitsverbruik)
Anny Cprnelissen zei op 22 augustus 2018 om 20:55
In welk dialect is het verhaal van Hillie van Veen geschreven?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 augustus 2018 om 23:02
Anny Cornelissen, Ik vermoed dat van Veldhoven . Het verhaal valt in ieder geval daar onder als ik klik op het oranje blokje rechts.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 augustus 2018 om 10:44
Dat lijkt mij ook Anny en Gerard.
Anny Cornelissen zei op 23 augustus 2018 om 11:21
Dankjewel voor de reacties.
leo peters zei op 24 augustus 2018 om 16:49
Dat was toen met alles zo. Zelfs de huur van fl. 7,50 werd zaterdags aan de deur opgehaald.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 augustus 2018 om 09:56
Ah, dat klinkt nu heel bijzonder, Leo. Weet jij tot wanneer de huur op die manier werd geïnd?
leo Peters zei op 28 augustus 2018 om 10:57
nee zou dit niet precies meer weten, maar toch een eind in de jaren vijftig. Het waren toen ook nog huizen van de gemeente Mill en nog niet van een woningbouwvereniging.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 augustus 2018 om 10:48
Ah oké, duidelijk Leo. Bedankt voor je snelle reactie.
Henk Lieshout zei op 18 mei 2020 om 13:14
Jana Vingerhoedts ken ik nog goed. Kijk op de website van www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl naar het verhaal over de Hoogstraat en mooie foto's van Jana en de boerderij op de Polkestraat
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 mei 2020 om 15:10
Bedankt voor deze verwijzing, Henk, dat is een mooie tip!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!