skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Priester Theo Geurts

Jeroen Arts
vertelde op 23 april 2010
bijgewerkt op 3 januari 2019
Theo Geurts werd op 27 [moet zijn 21; zie commentaar] december 1921 in Huisseling geboren als zoon van Frans Geurts en Johanna van Haren. Het gezin woonde aan de Grotestraat 32. Frans was secretaris van de NCB. Theo volgde de priesteropleiding in Sint-Michielsgestel en Haaren. Op 31 mei 1947 volgt zijn priesterwijding.

Zijn eerste Heilige Mis celebreerde hij in ’s-Hertogenbosch, en op 15 juni deed hij de Mis in zijn geboortedorp. Het hele dorp liep uit om hem bij zijn ouderlijk huis op te halen en in een stoet naar de kerk te vergezellen.

De eerste drie jaar werkte hij als kapelaan in Winssen. In 1950 werd hij benoemd tot kapelaan van de H. Lambertusparochie in Meerveldhoven, onder deken M. van de Ven. Het was nog de tijd van het ‘Rijke Roomsche Leven’ en als vanzelfsprekend was hij als kapelaan geestelijk adviseur bij het jeugdwerk, zoals bij de verkennergroep St. Lambertus en bij verschillende sportclubs.

In 1953 organiseerde hij in Meerveldhoven een groots openluchtspel, waarbij het hele dorp betrokken werd. Hij zat in het bestuur van de Culturele Kring, die in het patronaat toneelvoorstellingen organiseerde. Uit deze kring kwam later theater De Schalm in Veldhoven tot stand.

In 1955 werd Veldhoven, mede door de expansiedrift van Eindhoven, de snelst groeiende gemeente van Nederland. De eerste nieuwbouwwijk was d’Ekker, die bij de parochie Meerveldhoven werd ingedeeld. Geurts moest van bisschop Mutsaerts de mogelijkheden voor een nieuwe parochie in d’Ekker onderzoeken. In 1957 werd hij tot zijn eigen verbazing bouwpastoor van de nieuwe Jozef Werkmanparochie.

De nieuwe wijk bestond voornamelijk uit arbeiders. Geurts’ grootste zorg was “hoe alles te financieren?” Met zijn grote organisatietalent komt er van alles van de grond, zoals een kwartjesactie. Zelf trekt hij er op uit om te preken en te collecteren en hij krijgt van diverse personen (financiële) hulp aangereikt. De verkennersgroep studeert voor haar oud-aalmoezenier het toneelstuk “De treinduivel” van Tom Eriks in en gaat in de regio de planken op om geld in te zamelen voor de nieuwe kerk.

In 1957 beschikt men nog slechts over een noodkerk. Maar in 1962 wordt aan de Burgemeester van Hoofflaan een nieuwe kerk in gebruik genomen van de hand van architect Jan Strik uit Boxtel. Tien jaar later alweer is de kerk - door verminderd kerkbezoek - te groot en wordt een gedeelte aan de bibliotheek overgedragen.

Niet alleen moet er een parochie van de grond komen, ook het onderwijs dient georganiseerd te worden. Het kerkbestuur is in deze tijd ook nog schoolbestuur en Theo is daarvan als pastoor uiteraard ook voorzitter.

Hij heeft zitting in de Deken Van de Venstichting en de Vereniging van Schoolbesturen voor het katholiek basis- en speciaal onderwijs. Hij richt daarnaast ook het zangkoor op, een speeltuin, het jeugdwerk, de scouting; eigenlijk het hele verenigingswerk.

Op 21 december 1986 wordt Geurts 65 jaar. Per 1 januari 1987 neemt hij afscheid van zijn parochie en neemt vanaf dan de pastorale zorg voor de bewoners van Huize Merefelt op zich. Geurts overlijdt op 4 mei 1999.

Met dank aan Jacq. Bijnen van de Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven

Reacties (18)

Kitty Lodewijks Scheepers zei op 30 januari 2012 om 16:57
Even ter correctie......
Priester Theo Geurts is niet geboren op hier vernoemde datum maar op 21-12-1921
En ik kan het weten want wij hebben met ons gezin meer dan 16 jaar op de bovenste etage van de pastorie in Dékker gewoond.
Bovendien verzorgde ik toendertijd persoonlijk al zijn verjaardagen.
Met vriendelijke groet
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 31 januari 2012 om 09:14
@Kitty, jij zult vast wel gelijk hebben wat de verjaardagsdatum betreft!
En Jeroen: 'n mooi verhaal - helemaal wat je van jou gewend zijn. En 'n waardig monumentje ook voor een energieke dorpsgenoot die in Veldhoven e.o. graag wordt herinnerd.
Jeroen Arts zei op 1 februari 2012 om 22:05
Bedankt voor de aanvulling, Kitty.
De gegevens die ik had leken te kloppen want ze komen toch van een betrouwbare bron...
cor van den wildenberg zei op 8 oktober 2012 om 23:09
Met genoegen denk ik terug aan deze priester.Ik weet nog dat hij als kapelaan kwam naar de Lambertus parochie. Later heen hebben we als voortrekkers,verkennersgroep, veel opgetreden ,zelfs voor de radio in Hilversum.Ik vind het nog fijn dat ik hem gekend heb
Henny Koning - van Osch zei op 28 mei 2015 om 11:24
Pastoor Geurts was samen met de heer Jan van Hooff en mijn vader, Ad van Osch, ook oprichter van Judovereniging Marvilde (nu Shizen Hontai). Er werd toen getraind in het Pastronaat.
Ik heb mijn communie en vormsel bij hem gedaan en hij heeft ook mijn huwelijk ingezegend.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 mei 2015 om 09:43
Bedankt voor je reactie Henny en wat mooi om ook van jou te lezen dat Pastoor Geurts zich in het verenigingsleven dienstbaar heeft gemaakt. Heb je zélf toevallig ook nog getraind bij de Judo-vereniging?
Henny Koning
Henny Koning zei op 1 juni 2015 om 17:28
@Mariët, Ja een blauwe maandag had ik les. :) De Judovereniging heette toen al Shizen Hontai en er werd les gegeven in sporthal de Sprinkplank in Zonderwijk.

Ik bedacht later nog dat toen ik in klas 5/6 op de Mgr Bekkersschool zat, ik samen met klas genoten op vrijdag de taak had om de parochieblaadjes te vouwen in de St Jozef kerk. Met zijn allen zaten we in de ruimte onder het altaar. Daar heb ik nog leuke herinneringen aan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 juni 2015 om 09:50
Aha, de zwarte band is het dus niet geworden Henny? ;-) Mooi verhaal ook over het invouwen van de parochieblaadjes. Brachten jullie ze daarna ook zelf rond?
Rinus Dillen zei op 13 oktober 2017 om 10:58
Pastoor Geurts kwam destijds, bijna dagelijks, bij ons thuis. Meestal rond etenstijd. Hij at daarom dan ook dikwijls met ons mee. Na het eten werd er door de jongens ook dikwijls gevoetbald, achter op de plaats. De pastoor trapte dan een aardig balletje mee, waarbij regelmatig een ruit sneuvelde. Hij is nog jaren met ons in contact gebleven. Later is een schoonzusje van mijn broer, de 'pastoorsmeid' van bouwpastoor Geurts geworden en werd er in d'Ekker een nieuwe kerk gebouwd onder leiding van Pastoor Geurts. Een fijne tijd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2017 om 19:36
Prachtige anekdotes, Rinus; hierdoor krijgen we een mooi beeld van deze pastoor. Goed ook te lezen dat je zelf ook terugkijkt op een fijne tijd. Heb je toevallig ook foto's van de pastoor uit die tijd die we hier mogen delen?
Cees van der leeuw zei op 23 april 2018 om 21:44
Weet iemand toevallig wanneer de oude noodkerk in d’ekker is afgebroken?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 april 2018 om 09:58
Bedankt voor je vraag, Cees. Op internet kom ik zo snel geen datum tegen waarop de noodkerk is afgebroken. Wél vind ik informatie over het in gebruik nemen van de nieuwe kerk in eind 1962, zoals ook in het verhaal hierboven te lezen is.

Je zou even navraag kunnen doen bij de Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven: https://www.dse.nl/~shev/ Ook zouden ze bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven misschien meer informatie kunnen hebben: http://www.rhc-eindhoven.nl/

We horen het natuurlijk graag als je meer gegevens vindt over de sloop van de noodkerk!
Stephan Lodewijks zei op 13 april 2022 om 15:25
Erg leuk om hier te lezen over Pastor Theo Geurts, waar ik als kind met ons gezin jarenlang boven woonde, in de pastorie in d'Ekker. 'Ome Theo' was hij voor ons: hij hoorde bij onze familie alsof we bloedverwant waren. Hele fijne band hadden we met hem. Mijn moeder, Kitty Lodewijks, heeft thuis nog de mooie 'schep' waar Theo Geurts destijds symbolisch de bouw van zijn kerk mee startte.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2022 om 10:19
Ah bedankt voor je bericht, Stephan, en wat fijn dat je zulke goede herinneringen aan deze pastoor hebt. Het klinkt trouwens best bijzonder om te wonen in de pastorie. Zag je dat zelf ook zo?
Stephan Lodewijks zei op 14 april 2022 om 15:22
Als kind wist ik niet anders, omdat ik daar geboren was, dus was op zich heel gewoon voor ons. Maar onze grote tuin voelde altijd wel heel bijzonder ja. Theo had éénderde van zijn tuin voor zichzelf gehouden, maar de rest was voor ons, en we speelden er als kinderen naar hartenlust. Hij klaagde nooit over rommel of herrie. We hebben ons altijd welkom en thuis gevoeld daar. En zo kreeg hij van dichtbij het gezinsleven mee, wat natuurlijk lang niet voor iedere priester mogelijk was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 april 2022 om 10:26
Klopt Stephan, zo had ik het nog niet bekeken. Het lijkt erop dat jullie een heel mooi evenwicht hadden gevonden, voor zowel de pastoor als voor jullie gezin. In welke periode heb je daar gewoond?
Stephan Lodewijks zei op 15 april 2022 om 13:52
Dat was vanaf mijn geboorte in 1972 tot in de zomer van 1987, toen we met ons gezin verhuisden. Pastor Geurts ging dat jaar met pensioen en had zijn parochie overgedragen aan twee andere priesters, die daarmee ook het huis betrokken.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2022 om 18:00
Een geruime tijd dus! Fijn dat dat zo'n mooie tijd voor jullie is geweest.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!