skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Boterstraat [Kruisstraat] richting molen

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 17 september 2018
bijgewerkt op 6 november 2023
Naar een foto als deze kun je blijven kijken; wat ziet Oss (en wat zien de Ossenaren) er nu anders uit dan hier! Wie weet waar het plaatje precies geschoten is, herkent de mensen op straat, de panden of de bolide van Wagemakers? We hopen op reacties!

Oss, 1939 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000014)Oss, 1939 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000014)

Helemaal links op de foto zien we de zaak van Wagemakers en het is ook zijn auto die voor de deur geparkeerd staat. Dat weten we dankzij het kenteken (als je klikt op de foto kun je deze vergroten): N-15336.

En het uithangbord van de ‘dames kapster’ daarboven verraadt dat dit de Boterstraat is. [Naschrift: Dit blijkt een foutieve aanname. Voor de Boterstraat moeten we links de hoek om; de gefotografeerde straat is de Kruisstraat.]  Naast de rust die deze foto uitstraalt, valt natuurlijk ook de molen op, recht achter het pand met reclame voor Persil (‘Ook voor wol’) en Van Nelle.

Kijk naar Toen

Bij wie roept dit straatbeeld nog herinneringen op? Wie weet waar het plaatje precies geschoten is, herkent de mensen op straat, de panden of de bolide van Wagemakers? We hopen op reacties! Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (27)

Eva Lideaux zei op 19 september 2018 om 13:12
Dit is de Kruisstraat in Oss. Kijk naar het gebouw rechts, waarin nu een makelaar gevestigd is. De winkel van Wagemakers is links op de hoek.
De molen heette “de Zwaluw”. Het meisje wat daar woonde zat bij mij in de klas van de lagere school en werd Bernadette de Zwaluw genoemd.
Als je bij de winkel van Wagemakers linksaf sloeg kwam je in de Boterstraat.
Daar was ook een dameskapsalon gevestigd, die tot op heden nog bestaat.
De naam was Osseman. Mijn grootmoeder heeft daar haar (eerste in Oss) permanent gehad.
de wit zei op 19 september 2018 om 16:31
Dit is geen Boterstraat,maar Kruisstraat Wagemakers zit wel op de hoek Boterstraat.Het pand rechts was van Phillips maar huisvest nu van de Krabben Makelaar.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 september 2018 om 20:44
Bedankt; het is nu dus zeker dat het de Kruisstraat in Oss is. En wat leuk om ook al meteen zoveel over de daar in de buurt gevestigde winkels te weten. Grappig om te lezen dat het eerste permanent van je grootmoeder, Eva, behoorlijk indruk gemaakt heeft. :)
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 20 september 2018 om 09:30
Inmiddels hebben meerdere mensen ons gemaild en gebeld om te laten weten dat we hier naar de Kruisstraat kijken en dat je voor de Boterstraat toch echt nog even de hoek om moet. Het uithangbord van de dameskapsters links aan het pand bracht me op het verkeerde been; hier staat namelijk 'Boterstraat'. Heel hartelijk bedankt voor jullie reacties! En al jullie herinneringen aan de Kruisstraat, de molen, de kapper, (de auto van) Wagemakers én natuurlijk de Boterstraat blijven gewoon van harte welkom!
Meneer Lankreijer (per mail) zei op 20 september 2018 om 10:14
Vandaag zag ik in de rubriek ‘Kijk naar toen’: Boterstraat richting molen.

Nu ben ik niet van de jaren dertig. Ik woon pas sinds 1961 in Oss. Echter…….. volgens mij laat de foto iets anders zien dan daar staat beschreven.

Links is inderdaad het pand van voormalig Wagemakers waar nu de prachtige Bloemenzaak zit. Rechts is het thans afgebrande pand waar Van der Krabben zat.
Rechts achter is het pand waar nu een pizzeria Brigantino zit (en Ollekebolleke) en linksachter het pand waar nu volgens mij Bato Makelaar is gevestigd.

Als dat juist is dan is het niet de Boterstraat richting de molen………. Maar Kruisstraat richting de molen (Zeldenrust). Dus gezien vanuit het centrum.
De Boterstraat is na Wagemakers linksaf. Kruising met dan rechts na Van der Krabben de Nieuwe Brouwersstraat.
Harry Hoogenes zei op 21 september 2018 om 10:34
"Bruine Ford stond tijdens de oorlog onder zakken in het magazijn Heeft nog zeker 4 jaar nadien gereden" dit zei de heer Gerard (zoon van de toenmalige (1940)eigenaar) Wagemakers mij, toen ik de foto liet zien en hem om reactie vroeg
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 september 2018 om 12:13
Bedankt voor je reactie Harry, wat leuk dat de zoon van dhr. Wagemakers reageert op deze foto. Mooi om te lezen dat de auto goed verstopt zat tijdens de oorlog en dat hij daarna zelfs nog 4 jaar gereden heeft. Zou dhr. Gerard Wagemakers misschien nog een andere foto hebben van deze auto?
Wij hebben slechts deze ene: https://deautovanmnopa.nl/kentekens/n-15336
Jo van Lijssel (per mail) zei op 2 oktober 2018 om 09:01
Deze foto is niet in de Boterstraat gemaakt, maar in de Kruisstraat, ongeveer ter hoogte van waar nu de “Groene Engel” is. Links inderdaad Wagemakers - rechts het gebouw dat onlangs is afgebrand en door Van der Krabben als makelaarskantoor gebruikt werd. Vroeger was dit volgens mij de woonplek van burgemeester Van den Elzen (ook bierbrouwer). Later werd dit PZ kantoor van Philips.
In de verte is ook nog het voormalige café / pension “De Engel” te zien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 oktober 2018 om 13:19
Dank je wel Jo, voor alle duidelijke kenmerken die je aan de foto geeft. Heel herkenbaar om nu de standplaats van de fotograaf te achterhalen.
Peter Ansems zei op 2 november 2018 om 20:15
De foto is inderdaad gemaakt in de Kruisstraat vlak bij een soort verkeerspleintje wat er toen lag. Links is de Boterstraat en rechts de Nieuwe Brouwersstraat. Als je die insloeg kon je meteen links de Oude Kerkstraat in, ik woonde in die straat van 1952 tot 1961. Op de hoek Oude Kerkstraat / Nieuwe Brouwersstraat zat toen fotozaak Louis van de Heijden. Ernaast richting Nieuwe Brouwersstraat stond, ook in de jaren 50, een houten keetje waar frites verkocht werd. Zak patat kostte 0,20 cent en mayonaise erop was 0,05 cent extra. Het is ooit afgebrand en het was volgens mij een van de eerste patatzaken in Oss. In het grote huis op de foto rechts woonde, in ieder geval in de jaren 20 van de vorige eeuw, de familie Jurgens. Ik weet dat omdat mijn oma mij vertelde dat zij daar werkte als dienstmeisje tot haar trouwen in 1928. Als ik als kind met haar langs dit huis kwam vertelde ze me altijd dat, hoe hard ze er ook werkte, het nooit genoeg of goed genoeg was. Nadat zij gestopt was met werken vanwege haar huwelijk werd zij nog wel elk jaar door mevrouw Jurgens benaderd en gevraagd om mee te komen helpen bij de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak van dat grote huis. Schijnbaar poetste ze zo slecht nog niet !
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 6 november 2018 om 13:58
Hartelijk dank voor deze uitgebreide beschrijving van de locatie van deze foto, Peter! Mocht iemand een foto hebben van die bijzondere oude patatzaak, dan zijn wij natuurlijk erg geïnteresseerd. Vielen de patatjes een beetje in de smaak of kun je je dat niet meer herinneren?

Leuk om ook persoonlijke verhalen uit jouw familie te lezen. Opmerkelijk dat jouw oma toch nog elk jaar gevraagd werd om te helpen bij de voorjaarsschoonmaak van deze familie. Weet je misschien of ze dat ooit nog heeft gedaan?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 december 2018 om 15:50
Bericht van Theo uit Oss (via sms) :
Geachte BHIC, Ik zie in mijn krant BD een foto van Oss, u zegt dit is de Boterstraat, maar dit is de Kruisstraat, met zicht op de molen. En Nol van Lier bakkerij, kruidenier met de reclame's op de zijkant. Dus Kruisstraat geen Boterstraat.
Bedankt voor je reactie Theo!
Gitte zei op 20 februari 2019 om 18:54
Dit gebouw op de achtergrond is nu een restaurant
Wij willen deze prachtige foto graag in dit restaurant op gaan gangen kunt
U de foto doornailen of waar kan ik het origineel krijgen want hebben t al geprobeerd via de foto van fitoto en day word heel onduidelijk
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 februari 2019 om 10:22
Wat leuk Gitte, dat jullie deze foto in jullie restaurant zouden willen gebruiken. Je kunt de foto downloaden, door te drukken op de blauwe link ( 1659-000014)) die onder de foto staat. Voor de zekerheid heb ik de link hieronder ook nog even geplakt: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/cc0d6aba-45f9-11e3-bafc-d780c884d0ba/media/7469c859-2eb8-af07-822b-e834f79e365c
Je kunt dan door op het linkerpijltje te klikken de foto gratis downloaden.
Laat je ons het resultaat nog eens zien?
L. Auwens zei op 24 januari 2020 om 16:22
De patatzaak aan het begin van de Nieuwe Brouwerstraat was van Sis Heeze en was inderdaad een van de eerste in Oss. Ik heb er nog vaak een frietje gekocht
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 januari 2020 om 20:34
Ah kijk eens aan, L. Auwens, bedankt voor deze informatie! Enig idee in welke periode dat ongeveer is geweest? (en weet je toevallig nog wat je destijds voor een frietje betaalde?)
L.Auwens zei op 25 januari 2020 om 11:33
De prijs van frites varieerde van 10 tot 25 cent. De mayonaise was 5 en 10 cent. Wij namen i.pv mayonaise meestal mosterd , daar werd niks voor gerekend,die was gratis. Het zal om en nabij 1952/1953 geweest zijn.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 januari 2020 om 15:34
Bedankt voor je aanvulling! Wat goed dat je die kennis nog zo paraat hebt! Ik heb ook wel eens gehoord dat je naast mayo of mosterd piccalilly bij je friet kon krijgen, zegt je dat mogelijk nog iets?
Harry Hoogenes zei op 26 januari 2020 om 16:41
ik kan wel zeggen dat in 'mijn' tijd (1963-69) er veelal picalilly erbij werd gevraagd, ik zelf vond het niet lekker, maar toch... frietje met was toen rond de 60 ct
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 januari 2020 om 09:29
Bedankt Harry! Kwam jij ook bij Sis Heeze, of ging je ergens anders een frietje halen? (en weet je nog wat je van die 60 cent vond; betaalbaar of toch redelijk aan de prijs?)
john blummel zei op 19 maart 2021 om 19:54
"De patatzaak aan het begin van de Nieuwe Brouwerstraat"+
In Oss en Noord-Brabant wordt NIMMER over "patat(zaak) gesproken :) maar "friettent"...het is dan ook geen "patat" maar "friet"!
Norah zei op 19 maart 2021 om 20:29
Helemaal mee eens;), geldt ook voor Limburg > frituur.
john blummel zei op 19 maart 2021 om 20:38
zoe is da! Frietje met, superfrica(n)del speciaal mi juin, supertje gehakt... etc :)
Norah zei op 20 maart 2021 om 01:40
Wat is dat voor een dialect :) ?
john blummel zei op 20 maart 2021 om 07:32
wa mende eighus?
Harry Hoogenes zei op 20 maart 2021 om 11:33
misschien wel leuk voor de mensen die herinneringen hebben aan de firma Wagemakers opo de hoek van de Kruisstraat/Boterstraat. Er is in het najaar van '20 een uitgave verschenen van het blad "Tussentijds" van vrijwilligers groep "de Werkende Mens" en groep die zich ook bezighoudt met historie in en om Oss. Je kunt het blad (wellicht nog) verkrijgen bij het Stadsarchief Oss en anders is het ook digitaal in te zien: 13 pagina's over de ondernemersfamilie Wagemakers; link om bij het blad te komen: http://dewerkendemensoss.nl/tussentijds/tussentijds2020_2.pdf

Harry Hoogenes, Oss
Eduard J.M. van Vugt zei op 10 oktober 2023 om 16:58
Dit is een geweldig plaatje om te zien, wat is er ongelooflijk veel in het straatbeeld veranderd. De herenfiets links tegen de gevel met handwarmers (!) is een mooi detail, die zie je niet vaak meer.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen